Codul de conduită în "networking": Cum să te interconectezi pentru a avea succes

Networking-ul oferă oportunităţi nu numai pentru asistenţă în carieră, ci şi pentru a cunoaşte noi prieteni şi potenţiali colegi.
Networking-ul oferă oportunităţi nu numai pentru asistenţă în carieră, ci şi pentru a cunoaşte noi prieteni şi potenţiali colegi. (Foto: Pexels.com)

Construiţi relaţii reciproc avantajoase cu prietenii, vecinii, colegii de serviciu, membrii asociaţiilor, studenţii din clasele dvs. şi alte persoane cu care intraţi în contact în mod regulat. Acest lucru poate duce la oportunităţi de angajare; la găsirea unei noi maşini, a unui animal de companie sau a unui apartament; sau poate chiar la întâlnirea cu dragostea vieţii dumneavoastră.

Fiţi atenţi

Oportunităţile pot apărea trecător înainte de a dispărea rapid, de aceea este important să fiţi atent şi să puneţi întrebări atunci când auziţi ceva care poate fi exact ceea ce căutaţi.

De exemplu, deşi uneori persoanele din comunitatea dumneavoastră pot fi conştiente că sunteţi în căutarea unui nou loc de muncă şi vă pot atenţiona să depuneţi o cerere de angajare, este mai probabil ca majoritatea să nu ştie, dar ar putea totuşi să menţioneze în treacăt că lucrează pentru sau au o legătură cu firma la care doriţi să vă alăturaţi. În acest caz, anunţaţi-i politicos că sunteţi interesat de companie şi cereţi-le sfatul pentru a depune o cerere de angajare.

Bucuraţi-vă de moment

Marea majoritate a timpului petrecut pentru a dezvolta relaţii nu va avea probabil drept rezultat faptul că veţi auzi despre slujba visurilor dumneavoastră sau că veţi descoperi că cineva pe care îl cunoaşteţi vinde exact maşina pe care v-aţi dorit-o dintotdeauna, dar pe care nu aţi putut-o găsi. Simpla bucurie de a vă petrece timpul în compania celor din comunitatea dumneavoastră, mai degrabă decât interogarea lor, în primul rând, pentru a obţine indicii, vă poate pune pe amândoi în largul vostru, deoarece vă bucuraţi de timpul petrecut împreună. Este posibil să aveţi de atins un obiectiv specific şi este în regulă să-i anunţaţi pe ceilalţi care este acesta, iar apoi să vă îndreptaţi atenţia către ei pentru a vă reînnoi şi reîmprospăta conexiunea.

Oferiţi mai mult decât primiţi

Să nu aveţi o atitudine de comerciant; ceilalţi sunt mai predispuşi să vă lase să le oferiţi oportunităţi dacă este clar că nu vorbiţi cu ei doar în speranţa de a obţine ceea ce vă doriţi. Reţelele de relaţii se referă la construirea unor relaţii în care devine firesc să vă spuneţi unii altora despre oportunităţi excelente care s-ar putea potrivi perfect.

Având în vedere acest lucru, ascultaţi în mod activ conversaţia, cu scopul de a-i putea ajuta pe ceilalţi, indicându-le direcţia corectă ori de câte ori vă sta în putere. Nu este neobişnuit ca o mare oportunitate să se prezinte în momentul în care toată lumea se bucură de interacţiune şi, dintr-o dată, persoana cu care discutaţi se gândeşte la un loc de muncă grozav sau la un nou apartament perfect pentru dumneavoastră.

Păstraţi-vă neutralitatea

Fiţi atent şi gândiţi-vă de două sau chiar de trei ori înainte de a face o glumă, un comentariu sau chiar de a exprima o opinie care i-ar putea jigni pe ceilalţi. Acest lucru este deosebit de important dacă nu îi cunoaşteţi prea bine, caz în care este mai bine să nu spuneţi nimic. Dacă reţeaua dvs. este un grup de persoane, cum ar fi la o întâlnire de club, la şcoală sau cu mai mulţi vecini, nu faceţi comentarii controversate; s-ar putea ca vanilia să vi se pară plictisitoare, dar este abordarea sigură.

În altă ordine de idei, aveţi grijă cum răspundeţi dacă altcineva face o glumă deplasată sau un comentariu politic vehement, pentru a nu părea că îl aprobaţi.

Încheiaţi tranzacţia la o masă luată împreună

Pentru ca reţeaua de contacte să fie utilă şi eficientă pentru toate părţile implicate, trebuie să fie plăcută şi ocazională, desfăşurată într-un mediu confortabil, cum ar fi în timp ce se ia masa la un restaurant. Păstraţi o conversaţie prietenoasă, orientând-o în acelaşi timp cu blândeţe spre discuţii despre modul în care vă pot fi de ajutor. Vreţi să încheiaţi afacerea acum, aşa că menţineţi-i concentraţi în mod diplomatic şi asiguraţi-vă că plătiţi nota de plată. Chiar dacă ei sunt cei care vă ajută, încercaţi să fiţi atenţi pentru a vedea dacă nu cumva există o oportunitate de a-i ajuta şi dumneavoastră în vreun fel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură