Cum să vă bucuraţi mai mult în viaţa personală

Programaţi-vă  timp pentru oamenii şi lucrurile care vă aduc bucurie. Dacă vă simţiţi  prea ocupaţi, convingeţi-vă că găsirea bucuriei este necesară pentru a  deveni cea mai bună versiune a dumneavoastră.
Programaţi-vă timp pentru oamenii şi lucrurile care vă aduc bucurie. Dacă vă simţiţi prea ocupaţi, convingeţi-vă că găsirea bucuriei este necesară pentru a deveni cea mai bună versiune a dumneavoastră. (Foto: Pexels.com)

Majoritatea oamenilor care vin la mine să caute ajutor se luptă să găsească un echilibru între îndeplinirea responsabilităţilor şi implicarea în activităţile care le aduc bucurie.

Potrivit unui studiu publicat în Lancet, americanii lucrează mai multe ore şi suferă mai multe boli legate de stres decât oamenii din alte ţări comparabile. Nu este nevoie de un studiu de cercetare ştiinţifică pentru ca majoritatea oamenilor să înţeleagă că lipsa bucuriei duce la creşterea stresului, furiei, tristeţii şi a altor emoţii negative. Oamenii au nevoie de bucurie, de relaţii autentice şi de relaxare pentru a duce o viaţă împlinită.

Oamenii mi-au spus tot felul de motive pentru care nu pot, nu vor sau pur şi simplu nu merită să aibă experienţe pozitive. Acestea sunt câteva dintre refrenele frecvente pe care le aud atunci când îi întreb pe oameni ce îi face fericiţi:

"Nu ştiu cum să mă distrez."

"Am prea multe lucruri de făcut."

"Nu merit asta."

"Distracţia este pentru copii."

Aceste convingeri sau variante ale acestora ne împiedică să avem vieţile echilibrate şi împlinite pe care le căutăm.

"Sunt prea ocupat ca să mă bucur de viaţă"

Mulţi dintre noi avem impresia că trebuie să ne terminăm responsabilităţile înainte de a ne putea "relaxa şi distra". Există două probleme primare legate de acest lucru.

În primul rând este o falsă dihotomie, conform căreia nu trebuie să ne bucurăm de distracţie sau de relaxare în timp ce ne îndeplinim responsabilităţile. Dacă ne gândim că bucuria ar trebui să vină mai târziu, vom lăsa în viaţa noastră, în mod intenţionat, mari perioade de timp fără bucurie.

A doua problemă este că oamenii pur şi simplu nu pot fi cei mai buni în ceea ce fac - fie că sunt studenţi, părinţi sau angajaţi - fără echilibru. Mulţi dintre oamenii cu care lucrez pur şi simplu se prăbuşesc în faţa televizorului odată ce sunt prea epuizaţi pentru a mai continua.

Adultul american mediu petrece peste 35 de ore pe săptămână uitându-se la televizor, ceea ce înseamnă mai mult de 10 săptămâni întregi pe an. Numai în 2017, consumatorul american mediu a petrecut zilnic 238 de minute (3 ore şi 58 de minute) uitându-se la televizor, potrivit unui raport Nielsen. Deşi această activitate poate fi odihnitoare, în general nu ne lasă să ne simţim împliniţi.

Pentru a găsi bucurie în mijlocul lucrurilor pe care le facem zilnic, trebuie să echilibrăm două stări de spirit: finalizarea sarcinilor şi prezenţa mentală.

Expresia "opreşte-te şi miroase trandafirii" este legată de ideea de a fi ancorat în prezent. Atunci când ne ocupăm de responsabilităţi, starea noastră mentală este conectată la modul de îndeplinire a sarcinilor şi nu suntem foarte conştienţi de experienţele noastre senzoriale. Cu alte cuvinte, nu observăm "trandafirii". De asemenea, nu acordăm o atenţie foarte mare oamenilor din jurul nostru, în afară de modul în care aceştia ne ajută să ne îndeplinim sarcinile.

Avem chiar tendinţa de a ne ignora propriul corp, fără să observăm dacă suntem obosiţi, dacă ne este foame sau să realizăm modul în care ne simţim.

Cheia pentru a sparge zidul acestei false dihotomii este să fim prezenţi în timp ce ne ocupăm de responsabilităţile noastre. Acest lucru nu înseamnă că vă veţi bucura brusc de tot ceea ce aveţi de făcut în viaţă, dar înseamnă că veţi fi deschişi să observaţi atunci când bucuria apare în calea voastră.

Cheia pentru a fi prezent în timp ce faci lucruri este să te concentrezi asupra prestaţiei tale - nu asupra rezultatului sau a momentului în care va fi terminată. Atunci când ne concentrăm pe obţinerea rezultatului pe care îl dorim, acest lucru ne diminuează capacitatea de a fi prezenţi şi performanţa. Performanţa maximă apare atunci când suntem cufundaţi în ceea ce facem, adică suntem prezenţi cu noi înşine, cu mediul înconjurător, cu oamenii din jurul nostru şi suntem cu totul implicaţi în prestaţia noastră. Suntem cu adevărat prezenţi şi concentraţi. Unii oameni se referă la acest lucru şi ca fiind "pe fază".

Atunci când este posibil, este util să programăm activităţi distractive tradiţionale. Aceleaşi principii se aplică în continuare: trebuie să fiţi conştienţi şi prezenţi pentru a vă bucura cu adevărat de ele.

Nu ştiu cum să mă distrez

Multe persoane cu care lucrez şi care se luptă cu depresia sau cu probleme de furie îmi spun că nu ştiu cum să se distreze şi că nu li s-a permis niciodată să se joace. Cu toate acestea, atunci când descriu calităţile unei experienţe vesele, ei pot recunoaşte momentele în care se întâmplă acest lucru.

Iată trei lucruri care se întâmplă atunci când ne bucurăm. Unul dintre lucruri este că nu vrem ca experienţa să se termine. Al doilea constă în faptul că pierdem noţiunea timpului sau timpul pare să treacă fără să ne dăm seama. Şi al treilea, nu suntem conştienţi de noi înşine, adică nu ne concentrăm pe modul în care ne percep ceilalţi oameni.

Vă puteţi gândi cumva la vreo activitate în care aceste stări se produc în mod natural? Dacă ceva din ceea ce faceţi vă determină să vă simţiţi astfel, încercaţi să vă programaţi mai mult timp pentru acest lucru. Dacă sunt persoane cu care doriţi să vă bucuraţi de timpul petrecut împreună, întrebaţi-le ce activităţi le provoacă aceste stări şi vedeţi dacă aveţi în comun ceva ce vă place să faceţi împreună. Programaţi-vă timp cu ei pentru a face lucrurile care vă plac.

În cele din urmă, dacă nu puteţi programa mai mult timp pentru lucrurile care vă fac să simţiţi cu uşurinţă bucurie, vedeţi dacă puteţi aduce aceste stări în activităţile dumneavoastră de zi cu zi. Cu o atitudine mentală potrivită, chiar şi sarcinile banale pot fi plăcute. Atunci când fac ceva care nu necesită întreaga mea capacitate mentală, încerc să intru într-o stare asemănătoare rugăciunii, în care mă concentrez asupra conexiunii mele pline de bucurie şi împlinire cu divinul, în timp ce îmi duc ziua la bun sfârşit.

Nu merit să mă bucur

Mulţi dintre noi ne impunem o interdicţie privind bucuria pentru că simţim că nu o merităm. Acest lucru coincide, în mod normal, cu un sentiment permanent de a nu fi suficient de bun, care începe cu încercarea de a câştiga aprobarea unui părinte aparent neplăcut. Ceea ce îmi place să-i întreb pe oamenii cu astfel de convingeri este: "Ce se întâmplă cu tine? De ce nu meriţi bucurie? Ce ar trebui să faci pentru a o merita?". De obicei, ei şi-au interiorizat credinţele fără să se gândească clar la acest lucru.

Când încercaţi să explicaţi cu voce tare ce ar trebui să faceţi pentru a merita bucuria, s-ar putea să vă daţi seama cât de absurd este faptul că vă impuneţi standarde nerealiste pe care nu le-aţi impune niciodată altor persoane.

Dacă observaţi că aveţi emoţii de vinovăţie sau teamă în legătură cu bucuria, trebuie să clarificaţi credinţele care provoacă aceste emoţii şi care vă împiedica să duceţi o viaţă plină.

Cum să aveţi parte de bucurie, pas cu pas

  1. Realizaţi o listă cu lucrurile care vă plac atât de mult încât nu vreţi să se termine, care vă fac să pierdeţi noţiunea timpului şi a conştientizării modului în care vă percep ceilalţi oameni. Căutaţi lucruri care vă fac să vă simţiţi bine şi despre care gândiţi că sunt bune pentru dumneavoastră. Viciile noastre ar putea să ne distragă şi ele atenţia de la grijile noastre şi nu ne lasă să ne simţim bine în pielea noastră.
  2. Împărtăşiţi lista dvs. cu familia şi prietenii şi întrebaţi-i ce le place cu adevărat. Căutaţi lucruri pe care le aveţi în comun.
  3. Programaţi-vă timp pentru oamenii şi lucrurile care vă aduc bucurie. Dacă vă percepeţi ca fiind o persoană prea ocupată, spuneţi-vă că găsirea bucuriei este necesară pentru a fi cea mai bună variantă a dumneavoastră.
  4. Lucraţi la orice emoţii sau convingeri care vă împiedică să simţiţi că meritaţi bucurie. Cereţi ajutor de la persoane în care aveţi încredere sau de la un profesionist, dacă sentimentul de vinovăţie nu cedează.
  5. Antrenaţi-vă să fiţi prezent şi conştient de bucurie, fie că vă aflaţi în mijlocul îndeplinirii responsabilităţilor sau că vă angajaţi în mod intenţionat într-o activitate plăcută.

Michael Courter este un terapeut şi consilier care crede în forţa dezvoltării personale, a reparării relaţiilor şi urmăririi propriilor viselor. Site-ul său este CourterCounsel.co.