7 obiceiuri ale oamenilor bogaţi

Cultivarea unor obiceiuri bune, cum ar fi să nu bârfeşti, să te trezeşti devreme pentru a citi sau pentru a face exerciţii fizice, ar putea fi cheia creşterii prosperităţii, sugerează Mary Hunt (Foto: pexels.com)
Mary Hunt
06.03.2023

Un obicei este definit ca fiind un comportament repetat atât de des încât devine aproape automat. Este uimitoare puterea unui obicei! Este o forţă care îţi poate schimba viaţa şi aceasta este la îndemâna oricui, indiferent de situaţie sau circumstanţe.

Timp de cinci ani, autorul Tom Corley a observat obiceiurile zilnice ale celor bogaţi şi ale celor săraci şi şi-a documentat descoperirile în cartea sa "Obiceiurile celor bogaţi: Obiceiurile zilnice de succes ale oamenilor bogaţi". În mod remarcabil, Corley a descoperit că oamenii bogaţi au mult mai multe lucruri în comun decât veniturile. Aceştia împărtăşesc aceleaşi obiceiuri şi comportamente zilnice, pe care, în cea mai mare parte, nu le-a găsit în rândul celor săraci. Corley prezintă un argument convingător: să devii bogat nu ţine de cât de norocos eşti ci poate avea mai mult de-a face cu modul în care îţi petreci ziua, începând cu ora la care te trezeşti.

În anii săi de observaţie, Corley a învăţat că nu atât economia sau influenţele exterioare, cât obiceiurile tale zilnice sunt cele care te pregătesc fie pentru bogăţie, fie pentru sărăcie. Pentru că ştim că avem control asupra gândurilor şi acţiunilor noastre şi că putem dezvolta obiceiuri prin simpla alegere de a repeta acelaşi comportament la nesfârşit până când acesta devine aproape automat, ce-ar fi dacă am copia comportamentele zilnice ale oamenilor cu adevărat bogaţi? Ai putea deveni mai puternic din punct de vedere financiar dacă ai renunţa la obiceiurile tale proaste legate de bani şi le-ai înlocui cu obiceiuri care s-au dovedit că te ajută să devii mai puternic din punct de vedere financiar? Judecaţi dumneavoastră, dar eu pariez că da.

Iată care sunt obiceiurile pe care Corley le-a constatat ca fiind comune în rândul sutelor de oameni bogaţi pe care i-a urmărit timp de cinci ani:

Obicei: Trezirea devreme

Corley a descoperit că oamenii bogaţi se trezesc devreme pentru a profita din plin de orele dimineţii. Patruzeci şi patru la sută dintre subiecţii cercetării lui Corley se trezesc zilnic cu cel puţin trei ore înainte de a fi la locul de muncă. Aceştia folosesc orele pentru a se concentra pe îmbunătăţirea personală, cum ar fi citirea de cărţi educaţionale, bloguri şi reviste de specialitate, şi se grăbesc să facă şi un anumit tip de antrenament fizic.

Obicei: Prânzul? Da. Pauză? Nu.

Cincizeci şi cinci la sută dintre ei nu iau mese prelungite de prânz sau nu fac nicio pauză de prânz. Sigur, aceşti oameni mănâncă şi ei, dar între timp se ocupă cu diverse lucruri. Mănâncă la birou în timp ce lucrează. Un prânz lung, pe îndelete, nu este un obicei al celor bogaţi.

Obicei: Fără lenevire

Corley nu i-a găsit pe cei bogaţi stând în jurul tonomatului de apă sau răcoritoare. Nu sunt genul care să se uite la ceas sau să calculeze continuu cât mai trebuie să lucreze înainte de a putea pleca acasă. Dimpotrivă, cei bogaţi nu pierd timpul. În momentul în care ajung la birou sau la locul de muncă, îşi planifică ziua. Cei mai mulţi dintre cei bogaţi întocmesc o listă zilnică de lucruri de făcut şi îşi bifează 70% din sarcini în fiecare zi. De asemenea, aceştia îşi stabilesc obiective pe termen lung.

Obicei: Fii atent la calorii

Oamenii bogaţi sunt mari numărători de calorii. Corley a descoperit că majoritatea oamenilor bogaţi limitează consumul de alcool şi nu consumă aproape niciodată junk food. Aceştia limitează gustările la doar 300 de calorii pe zi, deoarece sunt atenţi la sănătate. Pentru oamenii bogaţi, a fi sănătos este un mijloc de a face mai mulţi bani, a descoperit Corley. Ei cred că dacă sunt sănătoşi, vor avea mai puţine zile de concediu medical. Dacă fac exerciţii fizice, vor avea mai multă energie. Cei bogaţi îşi menţin sănătatea ca pe un mod de viaţă, astfel încât să poată avea cariere mai lungi.

Obiceiuri: Fără bârfe

Aveţi o ştire suculentă pe care să o transmiteţi unui coleg, prieten sau rudă? Înainte de a face asta, luaţi în considerare acest lucru: 79% dintre persoanele cu venituri mici spun că bârfesc, în comparaţie cu doar 6% dintre persoanele bogate. Destul de relevant, aş spune.

Obicei: Limitarea navigării pe internet

Cei săraci sunt de două ori mai predispuşi să intre pe Facebook după serviciu şi petrec o oră sau mai mult navigând pe internet. Cei bogaţi îşi petrec orele din afara serviciului făcând voluntariat, creând reţele şi socializând în moduri care nu implică smartphone-uri sau spaţiul cibernetic. Aceştia se angajează în relaţii personale, preferând să vadă internetul ca pe un instrument de afaceri, nu ca pe o sursă de recreere sau de interacţiune socială.

Obiceiuri: Câştigă mai mult, cheltuieşte mai puţin

Cei bogaţi trăiesc modest şi cumpătat. Ei cheltuiesc mai puţin decât câştigă şi cred că dacă sunt suficient de bogaţi, îşi pot permite să trăiască sub nivelul real al veniturilor lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor