Circulaţia închisă pe Valea Oltului. Transportatorii avertizează că vor fi consecinţe

Tir-uri
Ana Ion
04.07.2024

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cere Ministerului Transporturilor şi Companiei de Drumuri ca restricţiile de circulaţie pe Valea Oltului şi Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse să se aplice în intervale orare în care se înregistrează cele mai scăzute valori de trafic.

Transportatorii avertizează că restricţiile de circulaţie care urmează să fie instituite pe DN 7 în perioada 8 iulie – 9 august 2024, pentru lucrări de defrişare şi închiderea unei benzi pe partea bulgară a Podului dintre Giurgiu şi Ruse vor afecta şi mai mult activitatea operatorilor de transport rutier, care se confruntă deja cu creşterea accizelor la motorină, timpii mari de aşteptare la frontiere şi cu restricţii de circulaţie instituie de autorităţi din cauza caniculei.

În condiţiile în care ministrul Transporturilor a transmis că traficul rutier pe Valea Oltului va fi închis timp de o lună pe timp de zi, iar şoferilor le vor fi recomandate rute ocolitoare care urmează a fi stabilite vineri, 5 iulie 2025, transportatorii atrag atenţia că „aceste rute ocolitoare vor afecta şi mai mult autovehiculele de transport marfă şi persoane, care circulă zilnic pe acea secţiune de drum, conducând astfel la consum mai mare de combustibil, poluare şi cheltuieli comerciale suplimentare şi chiar imposibilitatea efectuării tuturor curselor programate”

UNTRR mai subliniază că închiderea circulaţiei pe timp de zi este o problemă considerabilă, în alte ţări se lucrează 24/7 pentru realizarea acestor lucrări, dar în România mediul de afaceri şi cetăţenii absorb cu uşurinţă aceste costuri suplimentare, ceea ce determină autorităţile să nu îşi modifice abordarea.

Impactul închiderii circulaţiei pentru industria transporturilor rutiere şi economia României, potrivit UNTRR:

1. Impactul economic: decizia de a închide Valea Oltului pe timp de zi va avea un efect perturbator asupra lanţului de aprovizionare. Transportatorii vor trebui să îşi ajusteze itinerariile, ceea ce va duce la creşterea costurilor operaţionale. Închiderea va forţa multe camioane să utilizeze rute alternative, mai lungi şi mai costisitoare, cum ar fi DN1 prin Valea Prahovei, deja cunoscută pentru aglomeraţia sa.

Ajustarea itinerariilor şi utilizarea rutelor mai lungi va creşte timpii de transport, ceea ce poate duce la întârzieri semnificative în livrarea mărfurilor, afectând toate sectoarele economice deservite de transportatorii rutieri, care depind de livrări punctuale şi în special transportul de mărfuri perisabile.

Utilizarea rutelor ocolitoare va însemna costuri mai mari cu combustibilul şi întreţinerea vehiculelor. Aceste costuri vor fi inevitabil transferate în preţurile bunurilor şi serviciilor, afectând economia largă şi consumatorii finali.

2. Alternative insuficiente: rutele alternative propuse nu sunt suficiente pentru a prelua întregul volum de trafic deviat de pe DN7. Aceste rute sunt deja congestionate şi nu oferă infrastructura necesară pentru a suporta un trafic suplimentar intens, ceea ce va conduce la întârzieri suplimentare şi la creşterea riscurilor de accidente.​

3. Securitatea şi siguranţa rutieră: devierea traficului de mare tonaj pe drumuri alternative mai puţin adaptate va crea un risc suplimentar pentru siguranţa rutieră în zone care nu sunt pregătite să gestioneze volumul de transport rutier cu camioane de pe Valea Oltului.

4. Presiunea asupra şoferilor profesionişti: schimbările în rute şi programări vor pune o presiune suplimentară pe şoferi, care vor trebui să se adapteze la noi condiţii de trafic şi orare de muncă prelungite, ceea ce poate afecta siguranţa şi eficienţa operaţională. Impactul este cu atât mai sever cu cât industria transporturilor rutiere se confrunta cu o criză acută de şoferi profesionişti de camion.

UNTRR arată astfel că decizia de a închide Valea Oltului pe timp de zi va afecta profund transportul rutier din România şi că este esenţial ca autorităţile să colaboreze îndeaproape cu transportatorii şi să ia măsuri pentru a minimiza impactul negativ asupra economiei şi societăţii. UNTRR solicită autorităţilor să asigure o comunicare transparentă şi să consulte industria transporturilor rutiere în avans asupra oricăror decizii privind lucrările de infrastructură majore, pentru a permite companiilor să se pregătească corespunzător, asigurând rute alternative care pot absorbi traficul suplimentar şi să ofere suportul logistic necesar transportatorilor pe perioada lucrărilor.

În ceea ce priveşte Podul dintre Giurgiu şi Ruse, după reparaţii de urgenţă făcute când pe partea română, când pe partea bulgară, Directorul General al CNAIR după ce a declarat iniţial că Podul se va închide în totalitate pe partea bulgară, a venit după aceea cu precizări că „drumarii bulgari vor închide câte o bandă şi se va circula alternativ pe cealaltă bandă” pentru o perioadă de două luni începând cu 9 iulie 2024.

Deşi Guvernul a aprobat pe 28 iunie 2024 o Hotărâre privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) – Ruse (Republica Bulgaria) II, în regim de bac cu program de lucru permanent, de la ora 00.00 la ora 24.00 pentru transportul de vehicule cu motor şi pasageri, această măsură nu va rezolva blocajul care se va crea după aplicarea restricţiilor de circulaţie. Podul Prieteniei este tranzitat de 1400 camioane pe fiecare sens zilnic, sau 2800 de camioane pe ambele sensuri, spun transportatorii.

În prezent există traversări cu bacul/ferry la Zimnicea, Bechet, Turnu Măgurele, Călăraşi, se va deschide şi cel de la Giurgiu (Ostrovul Mocănaşul), însă accesul camioanelor de 40 t este dificil la unele dintre aceste treceri, pentru că drumurile nu sunt reabilitate, iar capacitatea acestor bacuri/ferry este limitată la maximum 200 camioane/24h, dacă se operează cu bacuri de 18 camioane, sau de 70 camioane/24h, dacă se operează cu bacul/ferry de 6 camioane, cu traversare la fiecare 2 ore, dar nu în intervalul orar de la miezul nopţii până la 5 sau 6 dimineaţa. De asemenea, drumul din Bulgaria de la Calafat – Vidin către Sofia este unul dificil, potrivit Uniunii de transportatori.

„Vrem predictibilitate, dar toate acţiunile autorităţilor din România sunt contrare acestui principiu! Această abordare a autorităţilor denotă ori indiferenţă, ori ignoranţă în privinţa respectării condiţiilor contractuale în general şi în special ale firmelor de transport care nu vor mai putea opera transporturile programate în timpul planificat şi nici fără costuri suplimentare. Nu este de mirare că investiţiile străine directe ocolesc România, când autorităţile livrează constant astfel de mesaje. În final, prin aceste mesaje de lipsă de predictibilitate şi abordări heirupiste, cu transferul costurilor către economia privată, şi cu menajarea costurilor antreprenorilor care lucrează pentru stat, Guvernul României penalizează competitivitatea economiei naţionale şi transmite un mesaj negativ puternic potenţialilor investitori care îşi doresc predictibilitate. Având în vedere ritmul extrem de lent de dezvoltare a infrastructurii rutiere în România, cu cca 30km de autostradă anual în ultimii 30 de ani, ar trebui ca lucrările de construcţie să se deruleze fără perturbarea majoră a traficului. UNTRR solicită Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi CNAIR intensificarea operaţiunilor şi aplicarea restricţiilor de circulaţie în intervale orare în care se înregistrează cele mai scăzute valori de trafic pe Valea Oltului, iar pentru traficul rutier pe Podul dintre Giurgiu şi Ruse, acesta să se realizeze astfel încât să nu se ajungă la timpi şi mai mari de aşteptare ca în prezent – camioanele aşteaptă frecvent 36 ore să intre în România”, concluzionează UNTRR

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor