Cum "a strâns cureaua" Guvernul. Fost şef al Economiei arată de ce au ajuns românii să fie striviţi de taxe şi impozite

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
07.07.2024

Cheltuielile statului au explodat sub guvernarea PSD-PNL, deficitul tot mai mare fiind finanţat din datorii plătite, evident, tot de contribuabilul român prin taxe şi impozite. Totul pentru că cele două mari partide nu vor să facă reforme reale, ci vor să-şi menţină activul de partid angajat la stat, care le securizează voturile din zona bugetară. Asta în timp ce românii o duc din ce în ce mai greu sub această povară, a explicat fostul ministru (USR) al Economiei Claudiu Năsui.

În discuţia sa cu jurnalistul Răzvan Zamfir, la postul B1 TV, Claudiu Năsui a explicat cum funcţionează acest cerc vicios care duce la inflaţie şi taxe pentru români.

Redăm mai jos o parte din dezbatere:

Răzvan Zamfir: Ca să nu vorbim de problema inflaţiei, acea taxă ascunsă.

Claudiu Năsui: Da. Şi cum vine şi de ce vine inflaţia? Inflaţia apare când ai prea mulţi bani care circulă după prea puţine bunuri şi servicii. Ei fac deficit mare şi cheltuie bani pe care nu îi au.

Răzvan Zamfir: Dar care-i ideea acestor cheltuieli uriaşe ale statului? Fiind an electoral, îşi securizează voturile din zona bugetară? Care-i motivul pentru care...? Sau pur şi simplu sunt iresponsabili? Mă rog, or fi şi iresponsabili. E un cumul de factori. Nu se pricep la economie sub nicio formă? Nu e nimeni acolo să dea un sfat competent?

Claudiu Năsui: Să ştiţi că e o combinaţie. Deci, pe de-o parte, ai un mare activ de partid. Ai mult activ de partid. Şi PSD şi PNL sunt partide foarte mari. Şi, în general, îşi salarizează oamenii la stat într-o veselie. Înfiinţează agenţii noi, fac noi angajări şi aşa mai departe. Şi atunci când îi vedem că zic că fac restructurări... Şi culmea e că şi domnul Ciolacu la un moment dat a zis să strângem cureaua. Mai ţineţi minte?

N-au strâns cureaua absolut deloc. N-am avut nici măcar o singură lună când să scadă cheltuielile de la o lună la alta. Una singură n-am avut de când a început el să reducă cheltuielile. N-a scăzut nicio cheltuială. Practic, ce au făcut este că şi-au asigurat pentru tot activul de partid că toată lumea este motivată, munceşte la stat şi este motivată să tragă în campanie. Şi n-au nicio intenţie să facă vreo reformă anul acesta.

Răzvan Zamfir: Dar am citit o ştire astăzi apropo de reformă. Pentru că în urmă cu două zile am anunţat că din ANRM se desprind alte două instituţii şi în loc de un preşedinte peste ANRM vom avea trei preşedinţi, nouă vicepreşedinţi şi tot aparatul de sub dânşii. Şi astăzi vine o ştire din sens opus. Reorganizare la Ministerul Mediului. Deodată m-a speriat. Zic că eu cred că vor face două ministere din Ministerul Mediului.

Iniţial era Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Le-au separat. A rămas doar Ministerul Mediului. Şi mă gândeam acum... dar cum poţi să spargi Ministerul Mediului? Că pare... Nu. Garda de Mediu şi Garda Forestieră se comasează într-o singură instituţie. Se comasează şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Ăsta-i modul prin care fac ei economie? Deci ăsta-i un porumbel al păcii? Către buget? Doamne, uite, ne mai restrângem?

Claudiu Năsui: Sincer, problema cu faptul că avem mii de agenţii nu e să le comasăm. Că aşa, dacă avem o mie şi le-am comasa pe toate într-una singură, în loc să avem 1.300.000 de bugetari în o mie de agenţii, avem 1.300.000 de bugetari într-o agenţie.

Răzvan Zamfir: Am înţeles.

Claudiu Năsui: N-am făcut nicio economie.

Răzvan Zamfir: Putem face o eventuală economie la nivelul posturilor de demnitari din instituţie.

Claudiu Năsui: Da, cam de-acolo. Dar să ştiţi că e o picătură într-un ocean. Problema este cu toate miile de agenţii de care nu avem nevoie. Eu, de exemplu, tot pun reflectorul pe diverse institute, de cercetare ale cartofului, de institutele naţionale de cercetare ale României. Sună pompos şi sună bine, sincer.

Răzvan Zamfir: Pare că vă legaţi de cercetarea României şi cercetarea ştiinţifică. Nu doriţi o dezvoltare tehnologică a acestei ţări?

Claudiu Năsui: De exemplu, Institutul pentru Drepturile Omului. Ei le dau nişte nume din astea pompoase. Vă daţi seama, aveţi ceva cu drepturile omului.

Răzvan Zamfir râde: Da, sunteţi dictatori.

Claudiu Năsui: Exact. Păi ţineţi minte, doamna aceea de la Agenţia Naţională de Egalitate de Şanse care zicea că orice femeie poate fi şi motostivuitor dacă îşi doreşte. Aflăm aşa de toate agenţiile acestea şi problema cu ele nu este doar să le comasăm, din două să facem una sau din o mie să facem una singură, ci şi să reducem din numărul lor, că ele nu au utilitate. Ele sunt agenţii de tipul cărora, dacă ar dispărea mâine, nu le-am simţi, n-am simţi nicio diferenţă. Dimpotrivă, cred că am simţi nişte bani în plus la buget şi poate nişte forţe de muncă în plus pe piaţa liberă care are mare nevoie de aşa ceva.

Deci, oamenii aceştia, de fapt, nu şi-au dorit până acum asta. Mă uit la toate agenţiile pe care le-au înfiinţat în ultimii ani, inclusiv acel AMEPIP (Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice), inclusiv acel oficiu pentru film, toate lucrurile acestea pe care le-au mai tot înfiinţat, dacă aveau vreo dorinţă să scadă cheltuielile, puteau măcar să nu le crească. Şi ăsta este un lucru pe care l-am sugerat de mai multe ori. Ok, nu vrei să scazi cheltuielile, că îi afectezi pe ai tăi. Măcar nu le mai creşte. Hai să vedem dacă poţi să faci asta. Dar ei nici măcar atât n-au reuşit să facă.

Şi problema cu toate astea este că creează inflaţie şi generează taxe. Pentru că atunci când ziceţi de inflaţie sau de taxe că cresc, de ce cresc? Pentru că trebuie să finanţeze românul contribuabil, care în final finanţează toate lucrurile acestea, toată şandramaua din munca lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor