Ciolacu vrea să "joace" cartea Geoană şi să rămână cu Palatul Victoria. Liberalii şi Ciucă, lăsaţi în offside. Ce implicaţii are acest scenariu?

Marcel Ciolacu - preşedintele PSD (Facebook - captură ecran)
Andrei Pricopie
05.07.2024

Marcel Ciolacu ar vrea ca PSD să-l susţină pe Mircea Geoană la prezidenţiale, pentru a-şi păstra funcţia de premier şi şefia partidului în următorii patru ani. Ce implicaţii are acest scenariu? Va câştiga PSD Cotroceniul după 20 de ani de eşecuri? Subiectul a fost dezbătut în platoul Digi24 de jurnalista Liliana Ruse şi politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA.

Jurnalistă: Datele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare au fost agreate de PNL şi PSD. 24 noiembrie şi 8 decembrie vor fi cele două tururi ale prezidenţialelor. Pe 1 decembrie, de Ziua Naţională, vom merge să votăm la alegerile parlamentare.

O informaţie extrem de importantă vine chiar de la Marcel Ciolacu într-o discuţie cu jurnaliştii. A spus şeful PSD că va propune partidului, în congresul care va avea loc zilele următoare, susţinerea lui Mircea Geoană pentru cursa pentru Palatul Cotroceni.

Cum vi se pare această informaţie, această ştire? Marcel Ciolacu va propune partidului să-l susţină pe Mircea Geoană din partea PSD, drept candidat. Pe surse, avem informaţia că deja ar fi luat pulsul mai multor lideri importanţi ai formaţiunii, astfel încât are deja cumva asigurat un sprijin în acest sens.

Cristian Pîrvulescu: Important este dacă are asigurată şi o acceptare din partea domnului Geoană. Din câte ştiu, aceste negocieri existau de ceva vreme, ele au fost dificile, acesta este motivul pentru care nu s-a anunţat mai devreme. Deci bănuiesc că există un consens şi că e foarte probabil, dar niciodată absolut sigur, că acest lucru se va întâmpla, ceea ce înseamnă că PSD are o şansă cât se poate de serioasă, nu numai să treacă în turul 2, ci să şi câştige alegerile prezidenţiale, dacă niciun accident nu se întâmplă pe parcurs. Pentru că domnul Geoană nu va fi un candidat al PSD, ci va fi un independent sprijinit de PSD şi poate şi de alte formaţiuni politice.

Există, din punctul acesta de vedere, o certitudine pentru domnul Ciolacu, că dacă domnul Geoană va fi preşedinte, domnia sa va fi prim-ministru. Deci întrebarea este cu ce s-a ales PNL acum, făcând un calcul după toată această tevatură legată de data alegerilor, pentru că toată teoria tandemului pică în acest moment. Tandemul va fi Geoană-Ciolacu şi nici pe departe Ciolacu-Ciucă, aşa cum lăsau să se înţeleagă cei de la PNL. De altfel, modul în care au fost programate alegerile nu avantajează în mod clar PNL, dar nu dezavantajează PSD; avantajează însă în mare măsură extremismul. În 1 decembrie, între două tururi de prezidenţiale, pune temele naţionaliste în prim-plan şi după alegerile europene trebuie să ne gândim că partidele care au asemenea coloratură vor avea totuşi culoarul lor.

Domnul Ciolacu a făcut o serie de declaraţii, inclusiv consultările de la Palatul Victoria, care arată că nu va neglija pentru PSD voturile care vin din acea zonă a electoratului, pentru a-şi atinge obiectivele pentru turul 2. Acel plus de voturi de care are PSD nevoie ar trebui să vină din acea zonă. Mie mi s-a părut o indicaţie cât se poate de clară, ştiind că domnia sa apreciază foarte realist şansele pe care le are să treacă de turul al doilea. Mircea Geoană, conform sondajelor, inclusiv ultimului care a apărut astăzi, are toate şansele să depăşească acest moment, ca urmare, e un pariu câştigător.

Jurnalistă: Eu mă întreb aşa, din partea PSD am tot auzit mantra spusă că nu se poate ca acest partid să nu aibă propriul candidat. Ei bine, acum se îndreaptă spre această variantă. Varianta fără propriul candidat.

Cristian Pîrvulescu: E susţinerea unui candidat independent. E susţinerea unui candidat independent, nu este susţinerea unui candidat politic. Nu este susţinerea lui Nicolae Ciucă de la PNL, pentru că de fapt aici era întreaga discuţie.

Şi nu e tandem, este candidatul pe care îl susţine PSD, eventual îl vor susţine şi alţii. PNL anunţa în egală măsură pe surse că aveau discuţii cu domnul Geoană, nu ştiu dacă într-adevăr le-au avut sau era doar pur şi simplu o informaţie lansată în negocierile cu PSD, dar aveam informaţii clare din partea unor surse din PSD că negocierile cu domnul Geoană s-au reluat. S-au reluat pentru că ele au existat cândva, înaintea erei noastre, înainte de pandemia de COVID, dar lucrurile s-au schimbat după aceea pentru că PSD a ajuns la guvernare. Da, domnul Ciolacu ar fi vrut să devină preşedintele României, dar trebuia să aibă nişte certitudini. De exemplu, că domnul Simion ajunge în turul al doilea. Această certitudine nu mai există în momentul de faţă, ca urmare e mult mai simplu.

Pentru ca un tur al doilea Geoană-Ciucă sau Geoană-Simion este, conform sondajelor, tranşat încă de acum. Dar ştiţi, sondajele de multe ori ne induc în eroare. Vom vedea, se pot întâmpla minuni.

Jurnalistă: În urmă cu două săptămâni, mi-aduc aminte foarte bine, atunci când au început aceste discuţii pe data prezidenţialelor şi când PNL-ul a spus, nu vrem septembrie, vrem alegeri la termen, Marcel Ciolacu a transmis, potrivit informaţiilor noastre, că dacă schimbăm data din septembrie în noiembrie sau decembrie, atunci nu voi mai fi eu candidat şi foarte probabil PSD-ul îl va susţine pe Geoană. Iată, s-a ajuns la materializarea, sau aproape la materializarea acestui avertisment. Ce va face Nicolae Ciucă, ce va face PNL-ul, domnule profesor? PNL-ul a căzut în propria capcană.

Cristian Pîrvulescu: PNL-ul a căzut în propria capcană. Nu prea mai au ce să facă. Trebuie să aibă un candidat, nu pot să-l susţină pe Geoană sau pot să-l susţină, dar mă rog, să treacă în vioara a doua şi să-şi asume vioara a doua. De fapt, marea problemă a PNL-ului cu aceste parlamentare laminate între două tururi de prezidenţiale este că dacă nu au un candidat în turul doi, nu vor avea un rezultat la parlamentare suficient de mare.

Dacă domnul Ciucă ajunge în turul doi, partidul îşi va atinge obiectivele, adică va avea mai mulţi parlamentari decât ar avea într-o altă ipoteză. Va fi o bătălie foarte mare pentru locul de challenger, o să vedeţi, dar, cum vă spuneam, şirul de scandaluri care tulbură viaţa politică românească înainte de prezidenţiale n-a început. A fost doar mica discuţie legată de plagiat.

Eu mă aştept ca acestea să fie din ce în ce mai ample şi domnul Geoană va trebui să reziste tuturor acestor momente, dar cu sprijinul PSD, e un candidat de turul doi, cert. Nu ştim cine va fi cel mai mare adversar.

Jurnalistă: E greu de crezut că PSD n-ar reuşi să bage un candidat în turul doi. Au reuşit cu Viorica Dăncilă în 2019, au reuşit cu absolut orice candidat a fost de genul acesta.

Cristian Pîrvulescu: Vor reuşi de pe locul întâi. Domnul Geoană a mai fost pe locul întâi şi în 2009, dacă vă aduceţi aminte. Traian Băsescu a fost pe locul 2. Problema era adăugarea voturilor, dar v-am explicat de ce sărutul doamnei Şoşoacă la aceste întâlniri, aşa-zise consultări de la Palatul Victoria, contează. Pentru că alegătorii aceia sunt, există, şi sunt în jur de un milion şi jumătate, două milioane. Şi diaspora votează la prezidenţiale, ca şi la parlamentare.

Jurnalistă: Şi am văzut cum diaspora a votat ca Diana Şoşoacă să intre în Parlamentul European.

Cristian Pîrvulescu: Evident. Şi nu sunt singuri. Sunt 30.000 de voturi din 500.000, dar contează şi acestea şi, cu siguranţă, mobilizarea va fi mult mai importantă aici.

Jurnalistă: Dar cum ar putea arăta turul doi al prezidenţialelor? Pentru că în toate sondajele în care îl vedem pe Mircea Geoană pe locul întâi, îl vedem pe Nicolae Ciucă pe locul patru, nu pe doi, nu pe trei.

Cristian Pîrvulescu: E adevărat, dar aceste sondaje se fac acum. În momentul în care va începe campania, lucrurile pot să se schimbe. E vorba de doamna Lasconi, e vorba şi de forţa partidului până la urmă. Avem un sondaj INSCOP de astăzi.

Jurnalistă: Doamna Lasconi este pe locul trei, cu un scor aproape dublu faţă de cât avea Cătălin Drulă măsurat în luna mai.

Cristian Pîrvulescu: Da, sunt foarte multe aşteptări. Doamna Lasconi cu siguranţă are calităţi de comunicare pe care alţi candidaţi nu le au. Dar nu are aparatul de partid necesar care să o împingă în turul al doilea. Am văzut informaţii pe surse care arată că PNL este decis să facă o mobilizare extraordinară a aşa-numitelor forţe de dreapta pentru a recupera tot ce se poate din parlamentar şi din grupări politice, de la Forţa Dreptei, de la USR, astfel încât să poată să concentreze cât mai multe forţe în campania electorală care va începe în toamnă. Deci şansa ca domnul Ciucă să poată intra în turul doi o are, nu doar teoretic, dincolo de ceea ce spun sondajele.

În practică va conta campania şi noi ştim că problemele domnului Ciucă sunt legate de capacităţile sale de comunicare. Dacă va reuşi să treacă peste asta, va reuşi. În orice caz, partidul la locale a obţinut rezultate încurajatoare din acest punct de vedere. Sondajele de opinie indică, spre exemplu, sondajul INSCOP de acum, datele publicate acum două zile pe alegerile parlamentare, indică un PNL pe locul 2, undeva în jur de 18%, la o distanţă apreciabilă de AUR şi USR, care se află, în funcţie de ipoteza de prezenţă, undeva în jur de 12-14%.

Jurnalistă: Oare cum va arăta scorul real al PNL dacă Nicolae Ciucă nu va intra în turul doi?

Cristian Pîrvulescu: Va scădea mult.

Jurnalistă: Şi o ultimă întrebare, cum ar putea arăta viitorul parlament?

Cristian Pîrvulescu: Viitorul parlament va fi mult mai partajat şi este pariul PSD. PSD vrea să fie partidul dominant parlamentar. Nu vrea să împartă nimic cu PNL. Ca urmare, PNL va avea un scor, dacă nu reuşeşte să performeze la alegerile prezidenţiale, semnificativ mai mic decât în 2020. Deci, dacă va deveni partener de guvernare, nu va putea emite pretenţii la funcţia de prim-ministru, aşa cum spunea teoria tandemului. Dar vom vedea ce se va întâmpla. Pentru că ştiţi, nici PSD nu este chiar partidul în care lucrurile să fie comode şi nu cred că domnul Geoană va dori doar să fie preşedinte al României, ci şi să controleze partidul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor