Rezultatul presiunii societăţii civile. Guvernul va proroga prevederile din Ordonanţa de Urgenţă privind testarea antidrog - surse
Guvernul va proroga joi o parte din prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind testarea antidrog, după ce în jur de 178.000 de români au semnat o petiţie prin care cer cabinetului Ciolacu să anuleze "de îndată prevederile OUG 84/2024, care lasă fără permis şoferi nevinovaţi!"
În condiţiile în care semnatarii petiţiei acuză că în România, 1 din 2 teste antidrog pozitive, făcute de poliţie, este FALS pozitiv, Guvernul ar fi decis ca Institutul de Medicină Legală să intre într-un program accelerat de dotare cu aparatură, pe banii Băncii Mondiale, au confirmat pentru Hotnews surse apropiate discuţiilor. Tot Banca Mondială se va ocupa şi de licitaţiile prin care noua aparatură va fi achiziţionată.
Potrivit aceloraşi surse, costurile estimate ale aparaturii depăşesc 40 de milioane de euro.
Prorogarea se va face tot prin OUG, urmând ca în termen de 5 zile să se convoace Biroul Permanent al Senatului care să ia act.
În 2023, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.
Articolul integral poate fi citit aici.
Reamintim că petiţia online “Anulaţi OUG care lasă fără permis şoferi nevinovaţi”, lansată de comunitatea Declic, a adunat aproape 178.000 de semnături. În petiţie, i se cere premierului Marcel Ciolacu să renunţe la modificările “de weekend” ale Codului Rutier, privind testarea antidrog a şoferilor.
Mai mult, Declic anunţă pe pagina sa de Facebook organizarea, pe data de 11 iulie, în Piaţa Victoriei, de la orele 18:00, a unui protest împotriva OUG84 “care pune în pericol drepturile şoferilor, bicicliştilor şi utilizatorilor de trotinete electrice”.
Potrivit Declic, ordonanţa privind modificările la Codul Rutier, apărută sâmbătă seara în Monitorul Oficial, lasă automat fără permis de conducere pe orice şofer care alege să fie testat direct la IML pentru depistarea drogurilor, şi nu prin aparatele drugtest ale poliţiei.
Această măsură a fost adoptată în ciuda faptului că statisticile oficiale arată că unul din două teste pozitive este fals pozitiv. Prin urmare, şoferi nevinovaţi ar rămâne fără permis, deşi ei nu se sustrag testelor legale ci aleg să fie testaţi riguros, direct la centrele IML, şi nu prin aparatele predispuse la erori ale Poliţiei. Mai multe informaţii, aici.