Ciolacu, campanie electorală în forţă: Am decis astăzi că salariul minim se măreşte la 3.700

Marcel Ciolacu (Captură video)
Andrei Popescu
24.05.2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi seara, la România TV, că, în urma discuţiilor cu cei din Consiliul Naţional Tripartit, s-a decis creşterea salariului minim la 3.700 de lei de la data de 1 iulie.

“Am decis astăzi că se măreşte la 3.700. De fapt, ultima discuţie, în decembrie, când am avut-o, când s-a mărit salariul minim, am convenit că mergem la jumătatea anului cu 3.700 lei. Da [de la 1 iunie – n.r.]. Este... rămâne în continuare pentru cei 200 de lei neimpozabili, astfel încât fiecare persoană să câştige mai mult, dar va trebui prin noua lege a salarizării, prin reformă bugetară, care trebuie refăcută în România”, a precizat liderul PSD.

Întrebat ce înţelege el prin reforma bugetară, Ciolacu a răspuns:

“Pentru aceeaşi muncă, aceleaşi drepturi şi aceleaşi salarii. Să vă dau un exemplu. Până acum cei care purtau uniformă, aveau nişte drepturi în plus. Poliţiştii, armata. În timp, în cei 30 şi de ani de democraţie, acele drepturi le-au mai primit şi alţi bugetari. Norma de hrană, concediu mai mare. Pensii speciale”.

Totodată, Guvernul şi-a luat angajamentul ca, până la finalul anului 2024, să introducă salariul minim european, ceea ce va însemna o nouă creştere a salariului minim brut. Acesta va fi calculat în funcţie de mai mulţi indicatori prognozaţi, iar la nivel orientativ va fi 50% din câştigul mediu.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a comentat joi seara, la Euronews România, declaraţia făcută de Ciolacu privind creşterea salariului minim la 3.700 de lei, susţinând că tema creşterii salariului minim brut pe economie trebuie discutată atât în coaliţie, cât şi cu cei care urmează să asigure aceste salarii.

“De regulă, toate aceste aspecte care au vizat decizii importante au fost discutate în Coaliţie. Probabil că, după întâlnirea cu Comisia Tripartită, vom avea o discuţie şi în Coaliţie. [...] Nu este vorba de a fi eu deranjat, ci este vorba de atitudinea şi respectul pe care îl avem unii faţă de ceilalţi. Până în acest moment am avut o abordare cât se poate de onestă în relaţia cu premierul, în relaţia cu partenerii noştri de coaliţie şi vom continua să o avem pentru că, dincolo de deranjul sau orgoliul fiecăruia dintre noi, important este ce facem pentru oameni”, a precizat Ciucă.

În plus, Ciucă a afirmat că nu a participat la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit şi că nu a discutat, după această întâlnire, cu premierul Ciolacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor