IPJ Iaşi, sancţionat în cazul Horodniceanu. Conducerea instituţiei pasează vina pe poliţiştii care l-au supărat pe vicepreşedintele CSM

Daniel Horodniceanu (Captura video)
Andrei Popescu
25.06.2024

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi a fost sancţionat de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru încălcarea legislaţiei GDPR în cazul incidentului dintre vicepreşedintele CSM, procurorul Daniel Horodniceanu, şi poliţiştii care l-au oprit în trafic. Incidentul a fost filmat de unul dintre poliţişti şi a devenit viral în mediul online.

În data de 5 februarie 2024, procurorul Horodniceanu a făcut o plângere la ANSPDCP, susţinând că filmarea respectivă a fost realizată cu telefonul personal al unuia dintre poliţiştii care l-au oprit, nu cu echipamentul body-cam conform regulilor, şi a fost ulterior distribuită presei. În plus, Horodniceanu a reclamat colectarea şi dezvăluirea imaginii şi datelor sale personale de către poliţiştii respectivi.

ANSPDCP a cerut IPJ Iaşi un punct de vedere şi după o corespondenţă care s-a întins pe durata a mai multor săptămâni, instituţia a decis sancţionarea cu avertisment a Inspectoratului de Poliţie. Instituţia care are ca principală atribuţie respectarea legislaţiei GDPR a sancţionat IPJ pentru modul în care gestionat datele cu caracter personal ale procurorului Horodniceanu, “în special imaginea”, relatează 7iasi.ro.

Potrivit sursei citate, conducerea Inspectoratului, care a contestat la Tribunalul Iaşi sancţiunea aplicată de către ANSPDCP, a pasat vina pe unul dintre poliţişti, care a realizat filmarea cu telefonul personal. În raportul înaintat după eveniment, poliţistul respectiv a susţinut că a transmis pe WhatsApp filmarea care a ajuns în presă colegului de patrulă, dar şi şefului ierarhic superior.

Cel de al doilea poliţist care făcea parte din echipajul care l-a oprit în trafic pe Horodniceanu a susţinut că nu deţinea înregistrarea video la momentul la care aceasta a apărut în presă.

Totodată, IPJ susţine că poliţiştii pot filma persoane fără acordul acestora, dacă “există motive verosimile pentru a bănui că ar putea fi comise infracţiuni sau alte fapte ilegale ori tulburarea liniştii şi ordinii publice”. Totuşi, articolul de lege invocat face referire însă la folosirea “mijloacelor tehnice din dotare”, nu a telefonului personal.

Reamintim că, în luna mai a anului trecut, Horodniceanu a fost filmat în timp ce, aparent, încerca să-i intimideze pe poliţiştii care l-au tras pe dreapta într-o comună din judeţul Iaşi. Agenţii de la Rutieră îi reproşaseră că i-a depăşit fără să semnalizeze şi că avea o viteză peste cea legală.

O filmare, făcută publică de site-ul Jurnalist.ro, surprinde dialogul între Horodniceanu şi poliţişti, dialog în care procurorul îi ameninţa pe aceştia că se va plânge şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi îi întreba dacă ştiu cine este el.

Horodniceanu: Domnule, v-am spus cine sunt?

Poliţist: Cine sunteţi?

Horodniceanu: Sunt procuror-şef Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi? Da' de ce nu mă cunoaşteţi oare, de unde sunteţi, de la Vaslui sau de la Iaşi?

Când poliţiştii îi cer actele maşinii şi RCA-ul, Horodniceanu le dă legitimaţia de procuror, îl întreabă de două ori pe poliţist cum se numeşte şi îl şicanează pe acesta cerându-i să caute poliţa RCA pe internet.

Horodniceanu: Terminaţi cu prostiile astea, v-am spus, nu ştiţi cu cine vorbiţi. (...) Sunteţi foarte scrofuloşi la datorie, văd. Ce faceţi la ora asta, faceţi patrulă pe strada principală dintr-un sat? (...) Am să vorbesc cu şeful IJP-ului (Inspectoratul Judeţean de Poliţie) să vedem. (...) M-aţi oprit că am avut tupeul să vă depăşesc, faceţi cu mine chestii din astea pe care le faceţi cu orice infractor.

În noiembrie 2023, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să respingă acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare împotriva procurorului Daniel Horodniceanu, filmat în timp ce aparent încerca să-i intimideze pe poliţiştii care l-au tras pe dreapta într-o comună din judeţul Iaşi.

Ulterior, Inspecţia Judiciară a anunţat că a formulat recurs împotriva deciziei Secţiei pentru procurori a CSM de a-l scăpa pe procurorul Daniel Horodniceanu de acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară în scandalul cu poliţiştii care l-au oprit în trafic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor