O nouă lovitură pentru fostul primar Cătălin Cherecheş. Afacerile familiei au înregistrat pierderi masive

Cătălin Cherecheş (Facebook)
Andrei Popescu
25.06.2024

Afacerile familiei fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, încarcerat la penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, au probleme tot mai mari.

Din toamna anului trecut, de afacerile familiei s-a ocupat Tabita, soţia lui Cătălin Cherecheş şi fiica socrilor acestuia, Claudia şi Dorin Gliga, ambii fiind condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

Tabita Cherecheş a preluat coordonarea activităţii cofetăriilor şi patiseriilor din Reghin şi Târgu-Mureş, care se desfăşoară prin intermediul firmei Elenstab Brod SRL. Societatea comercială a fost înfiinţată în 2019, îşi are sediul la Reghin, oraşul în care locuieşte familia Gliga, iar obiectul ei de activitate este “fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie”, relatează Fanatik.

Conform ultimelor date de la Ministerul de Finanţe, valabile pentru anul 2023, consultate de site-ul citat, Elenstab Brod SRL a înregistrat un profit net de doar 19.363 lei, cel mai mic de la înfiinţarea firmei. De asemenea, datoriile au atins un nivel record, de 277.255 lei, iar cifra de afaceri a fost de 643.260 lei.

Cealaltă afacere a familiei este cea a Tabitei Cherecheş, care deţine mai multe magazine de îmbrăcăminte (în special rochii pentru ocazii festive) la Cluj-Napoca, Reghin, Târgu-Mureş şi Baia-Mare.

Potrivit publicaţiei citate, afacerea din domeniul modei se derulează prin intermediul firmei Tabitaelen S SRL, care a fost înfiinţată în 2013. Activitatea societăţii comerciale a fost suspendată în 2020, când s-a înregistrat o pierdere netă de 20.952 lei la o cifră de afaceri de doar 18.046 lei. Şi 2019 fusese un an slab, cu o pierdere de 195.908 lei.

Totuşi, Tabita Cherecheş a decis reluarea activităţii firmei şi, conform datelor de la Ministerul de Finanţe, valabile pentru 2023 şi consultate de Fanatik, reiese că Tabitaelen S SRL a înregistrat o pierdere de 181.414 lei, în condiţiile în care cifra de afaceri a fost zero, iar datoriile erau de 225.922 lei.

Cele mai mari restanţe ale firmei Tabitei Cherecheş s-au înregistrat la finalul lui 2018, cuantumul acestora fiind de 307.134 lei. Serviciul Fiscal Municipal din Reghin a pus sechestru pe bunurile firmei, din cauza acestor datorii, conform informaţiilor de la Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară, mai precizează site-ul citat.

Reamintim că fostul edil băimărean a fugit din ţară pe data de 24 noiembrie 2023, cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel Cluj pentru luare de mită. El a trecut vama pe la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, cu taxiul, folosind buletinul unui văr.

Însă, în seara zilei de 28 noiembrie 2023, Cherecheş a fost depistat de poliţişti în Augsburg, Germania. A fost adus în România în luna martie 2024 şi "cazat" la Penitenciarul Rahova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor