China aruncă pe piaţă fondul de pensii pentru a conţine bula bursei de acţiuni

Bursa din Jiujiang, China. (ChinaFotoPress / Getty Images)
Andrei Popescu
30.06.2015

Autorităţile chineze, după ce au fost martore la o prăbuşire cu 20% a pieţei chineze de acţiuni în ultimele două săptămâni, aduc tunurile grele pentru susţinerea pieţei, arată Business Insider.

Conform unui raport al Bloomberg, autorităţile chineze “vor permite ca fondul de pensii să investească în pieţele de acţiuni, conform unor regulamente postate pe website-ul Ministerului chinez al Finanţelor.”

Fondului i se va permite de asemenea să investească în obligaţiuni interne, fonduri de acţiuni, acţiuni private, “stock-index futures” şi “treasury futures”, conform declaraţiei postate de guvernul chinez.

Creşterea rapidă a preţurilor la acţiuni în ultimul an, fenomen care a impulsionat vârfuri ale indicilor majori chinezi de până la 140%, a fost oprită în săptămânile recente când investitorii au fost forţaţi să vândă masiv, producând pierderi zilnice însemnate.

În weekendul trecut, Banca Centrală a Chinei a căutat să susţină pieţele prin aplicarea unei reduceri de 0,25% la ratele dobânzilor pentru un an şi prin reducerea cu 0,5% a cerinţei pentru rata rezervelor în cazul anumitor bănci.

După modul în care s-a comportat piaţa, măsurile n-au reuşit să calmeze nervii investitorilor. Indexul Shanghai Composite a scăzut cu 3,3% după o pierdere de 7,4% înregistrată vineri - fiind cea mai mare scădere zilnică de puncte înregistrată în istoria indexului. A fost de asemenea, cea mai mare scădere procentuală zilnică înregistrată din 20 februarie 1997 şi până în prezent, adaugă Business Insider.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor