AIIB: 57 de ţări participă la ceremonia de semnare pentru lansarea noii bănci conduse de China

Trezorierul Australian Joe Hockey se bucură la semnarea articolelor privind asocierea în AIIB
Trezorierul Australian Joe Hockey se bucură la semnarea articolelor privind asocierea în AIIB (AFP/Getty Images)

Ţări de pe 5 continente s-au înscris astăzi în mod oficial în Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură (AIIB) – o instituţie financiară condusă de China, considerată o potenţială rivală a Băncii Mondiale - în condiţiile în care Beijing-ul îşi intensifică rolul său global diplomatic şi economic, conform Business Insider.

Australia a fost prima ţară care a semnat articolele de asociere ce creează cadrul legal al AIIB la o ceremonie desfăşurată în Marea Sală a Poporului din Beijing, conform unui jurnalist AFP. Apoi au urmat ceilalţi 49 de membri fondatori.

Alte şapte ţări urmează să semneze până la sfârşitul anului.

Banca va avea un capital iniţial de 100 de miliarde USD, a arătat documentul.

Semnarea “este o materializare a unor măsuri şi eforturi concrete depuse de toate ţările în spiritul solidarităţii, deschiderii, includerii şi cooperării”, a declarat liderul chinez Xi Jinping după ceremonie.

AIIB este considerată de diverşi analişti politici şi economici drept o rivală a Băncii Mondiale şi Băncii Asiatice pentru Dezvoltare, iar SUA şi Japonia – care ocupă locurile 1 şi respectiv 3 în topul celor mai mari economii ale lumii – au refuzat să se alăture instituţiei.

La începutul acestei luni, fostul preşedinte al Federal Reserve, Ben Bernanke, a criticat legiuitorii americani pentru încurajarea implictă a fondării AIIB prin blocarea unor reforme care ar fi oferit ţărilor în curs de dezvoltare un rol mai important în cadrul Fondului Monetar Internaţional.

Până în prezent, Beijing-ul este cel mai mare acţionar al AIIB cu o parte de 30%, au arătat datele publicate de ministerul chinez al finanţelor. India este cel de-a doilea acţionar cu 8,5% şi Rusiei îi revine locul al treilea cu 6,5%.

Structura de votare oferă membrilor mai mici o voce mai puternică - uşor disproporţionată. În plus, o declaraţie care însoţeşte articolele de înfiinţare a băncii susţine că Beijing-ul va avea 26% dintre voturi.

Structura de votare nu este suficientă pentru a oferi Beijing-ului o putere de veto oficială în privinţa procesului decizional al băncii, dar acordă Chinei un cuvânt mult mai greu şi capacitatea de blocare a unor voturi care necesită o majoritate de 75% - incluzând votul pentru alegerea preşedintelui băncii, suspendarea unor membri sau pentru diverse schimbări aduse regulamentului.

Temeri legate de transparenţă

Doar 50 dintre cele 57 de ţări care s-au înscris pentru statutul de membru fondator au semnat actul luni în Beijing şi ministerul chinez al finanţelor a declarat că restul ţărilor – Danemarca, Kuweit, Malaezia, Filipine, Polonia, Africa de Sud şi Tailanda – vor trebui să ratifice acordurile necesare.

Washington-ul a încercat să îşi convingă aliaţii să nu se alăture noii bănci dar diverse ţări europene, incluzând Marea Britanie, Franţa şi Germania, s-au grăbit se semneze, încercând să îşi consolideze relaţiile cu cea de-a doua economie mondială.

Există temeri privind transparenţa băncii, care va finanţa proiecte de infrastructură în Asia, precum şi temeri că un Beijing insurgent ar putea folosi noua instituţie pentru a-şi promova propriile interese geopolitice şi economice.

Articolele de asociere promit că banca “va fi ghidată de principii bancare corecte în operaţiunile sale” şi oferă asigurări că operaţiunile băncii se conformează cu “politicile care adresează impactul social şi de mediu”.

Dar declaraţiile la fel de vagi făcute în trecut au făcut puţin pentru a calma criticii, iar nivelul extrem de scăzut de transparenţă al Beijing-ului este cunoscut.

Susţinătorii AIIB declară că temerile privind extinderea influenţei chineze sunt exagerate şi că participarea a peste 50 de ţări va diminua puterea regimului comunist.

Articolele de asociere mai specifică faptul că preşedintele băncii trebuie să provină din regiunea asiatică şi ca acesta va putea servi un maxim de două mandate consecutive, de câte 5 ani fiecare. China a anunţat că va recomanda un candidat puternic pentru acea poziţie.

În Tokyo, Yoshihide Suga, secretarul şef al Cabinetului japonez, a declarat: “Sperăm că AIIB va juca un rol de instituţie financiară care contribuie la dezvoltarea Asiei, în timp ce va respecta standardele instituţiilor internaţionale, incluzând cele privind guvernarea sa.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe