China construieşte o bază militară în Djibouti

În luna mai, preşedintele statului Djibouti a anunţat că poartă discuţii cu Beijingul pentru înfiinţarea unei baze militare în mica naţiune din Cornul Africii. Şi, deşi China a refuzat să confirme rapoartele, ştirile au ridicat deja anumite temeri în Washington, conform agenţiei de ştiri Sputnik.
Camp Lemonier, în Djibouti. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.06.2015

În luna mai, preşedintele statului Djibouti a anunţat că poartă discuţii cu Beijingul pentru înfiinţarea unei baze militare în mica naţiune din Cornul Africii. Şi, deşi China a refuzat să confirme rapoartele, ştirile au ridicat deja anumite temeri în Washington, potrivit agenţiei de ştiri Sputnik.

Sediul militar al SUA în regiune, Camp Lemonnier, are baza în Djibouti şi este folosit pentru operaţiuni sub acoperire, incluzând operaţiuni antitero în Yemen, Somalia şi pe cuprinsul Africii.

Portul din capitala Djibouti a fost folosit de forţele maritime europene şi din ţări ale lumii, incluzând China, pentru lupta împotriva pirateriei în Somalia. Japonia şi Franţa au de asemenea baze militare localizate în Djibouti.

Într-un interviu cu AFP în luna mai, preşedintele Ismail Omar Guelleh a declarat că Beijingul negociază cu ţara sa pentru a înfiinţa o bază militară în portul strategic.

“Prezenţa Franţei este veche şi americanii au descoperit că poziţia portului Djibouti ar putea ajuta la lupta împotriva terorismului din regiune”, a declarat el. “Japonezii doresc să se protejeze împotriva pirateriei – şi acum, chinezii doresc de asemenea să îşi protejeze interesele, şi sunt bineveniţi.”

China a devenit un partener economic cheie pentru Djibouti în anii recenţi. În 2014, Guelleh a transferat un contract de operare a portului către o companie chineză după ce operatorul iniţial, din Dubai, a fost acuzat de corupţie.

Întrebat în privinţa bazei militare la o sesiune lunară de discuţii cu presa, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujun, a refuzat să confirme construirea acesteia, susţinând doar că ambele ţări au o relaţie prietenoasă şi că ambele sunt interesate să menţină pacea şi securitatea regională, adaugă Sputnik.

Noile rapoarte au apărut în contextul în care SUA manifestă temeri privind expansiunea “sferei de influenţă” chineză şi în condiţiile în care oficialii americani sunt tot mai îngrijoraţi în legătură cu perspectiva ca bazele militare americană şi chineză să fie situate la o mică distanţă una de cealaltă.

În luna mai, înaintea vizitei secretarului de stat american John Kerry în Djibouti, un congressman american a avertizat că interesele Washingtonului în Africa ar putea fi periclitate de prezenţa îngrijorătoare şi expansionistă a Chinei în regiune. Republicanul Randy Forbes, preşedintele subcomitetului pentru putere maritimă din cadrul Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor, a emis de asemenea o declaraţie în 11 mai în care manifesta temeri similare, susţinând că “determinarea Chinei pentru baze permanente în afara zonelor sale tradiţionale de influenţă ar trebuie să amintească Washingtonului că Beijingul se consideră o putere globală”.

Potrivit BBC, China urmăreşte să îşi instaleze baza militară în regiunea nordică Obock din Djibouti, acest lucru însemnând că va putea să monitorizeze instalaţiile militare americane de acolo. Construirea bazei chineze va aduce pentru Djibouti un profit anual de 100 milioane de dolari, spre deosebire de cele 63 de milioane de dolari oferite de SUA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor