China pune ochii pe căile ferate bulgare

China încearcă de mulţi ani să intre pe uşa din dos pe pieţele europene. Acum, compania chineză „China Railway Rolling Stock Corporation” a trimis o ofertă Căilor Ferate Bulgare.
Yuani număraţi la o bancă din China (China Photos/Getty Images)
Gina Zaragiu
28.03.2017

Ministerul bulgar al transporturilor a primit o ofertă să scoată compania Căilor Ferate Bulgare (BDJ) din situaţia economică gravă în care se află. Veniturile companiei feroviare realizate din transportul de pasageri nu acoperă nici măcar cheltuielile iar lucrurile nu stau mai bine nici la transportul de marfă unde volumul mărfurilor transportate a scăzut de 10 ori faţă de 1990.

Oferta oficială a fost făcută de compania chineză „China Railway Rolling Stock Corporation” iar ministrul intermar al transporturilor, Hristo Alexiev a anunţat că în cadrul tratativelor s-a discutat un pachet financiar în valoare de 500 de milioane de euro cu opţiunea să fie extins până la 600 de milioane.

Potrivit mass-media bulgară, oferta conţine refinanţarea datoriilor vechi ale BDJ-ului cu 130 de milioane de euro, finanţarea livrării de vagoane şi locomotive electrice şi diesel noi care corespund standardelor europene (în valoare de 170 de milioane de euro) şi crearea unei uzine pentru asamblarea de locomotive electrice şi diesel în Bulgaria.

Ministerul transporturilor bulgar a dat asigurări că vagoanele şi locomotivele sunt moderne şi corespund standardelor Uniunii Europene.

Cu mici excepţii materialul rulant al Bulgariei este rămas din perioada comunistă, pe circa 60% din reţea trenurile circulând cu viteze mai mici decât cele de acum 30 de ani, în ciuda faptului că în ultimii 10 ani căile ferate bulgare au fost subvenţionate cu 1 miliard de euro.

De ce învesteşte China in Bulgaria?

Regimul chinez merge pe o abordare strict comercială şi economică, prin care încearcă să facă dependente statele europene şi să-şi crească astfel influenţa indirect şi asupra UE.

De câţiva ani China, caută să transforme Europa Centrală şi de Est, cât şi ţările din Balcanii de Vest aspirante la UE în pieţe lucrative şi un cap de pod către restul UE având interesul să reducă timpul necesar pentru a transporta produsele exportate către Europa de Vest. Folosind ruta maritimă Suez-Grecia şi o cale ferată de mare viteză până în Europa occidentală, timpii de trasnport s-ar reduce semnificativ.

Potrivit preşedintelui Xi Jinping, de câţiva ani, chinezii urmăresc “punctele de comandă” în industriile pe care le identifică drept un motor esenţial al secolului 21. Astfel, China doreşte o prezenţă în industriile pe care le consideră esenţiale pentru creşterea sa economică, precum companiile din domeniile hi-tech, biotehnologie, infrastructură şi spaţiu, care vor impulsiona cererea globală în deceniile următoare.

Potrivit unui studiu al firmei de cercetare de piaţă Rhodium Group, investiţiile chineze directe în UE au crescut în 2016 cu 76 la sută, ajungând la 35.1 miliarde de € în 2016, în timp ce achiziţiile UE în China, în schimb, au scăzut pentru al doilea an consecutiv, la 7.7 miliarde de €.

În context reamintim că nici România n-a fost ocolită de investiţiile chineze: controversatul proiect al construirii reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, în parteneriat cu China, ce a fost iniţiat în timpul guvernării Ponta, a intrat acum pe lista de priorităţi a cabinetului Grindeanu - proiect prin care se va acorda companiei China General Nuclear Power Corporation 51% dintre acţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor