China propune un dialog pentru a se evita un potenţial conflict în Peninsula Coreeană

Premierul chinez a avertizat că amplificarea tensiunilor din Peninsula Coreeană ar putea duce la un conflict armat. Oficialul chinez a solicitat să se ia măsuri pentru calmarea tensiunilor şi evitarea izbucnirii unui război.
Premierul chinez, Li Keqiang. (Getty Images)
Andrei Popescu
15.03.2017

Premierul chinez Li Keqiang a declarat miercuri că orice conflict regional ar putea afecta toate părţile. El a cerut Coreei de Sud, SUA, Japoniei şi Coreei de Nord să deschidă un dialog pentru reducerea tensiunilor.

“Sperăm ca toate părţile relevante să coopereze pentru a calma situaţia, să redeschidă dialogul asupra problemelor existente şi să colaboreze pentru a găsi soluţii potrivite”, a susţinut premierul chinez. “Se înţelege că nimeni nu doreşte să vadă haos în curtea lor”.

Li a adăugat că Beijingul este dedicat denuclearizării Peninsulei Coreene.

Comentariile oficialului chinez au loc în contextul unei situaţii foare tensionate în regiune. Coreea de Nord a dezvoltat rapid un program de rachete şi arme nucleare, iar SUA şi-a comasat forţe militare în regiune pentru exerciţii militare cu Japonia şi Coreea de Sud.

Portavionul american USS Carl Vinson a sosit în regiune pentru a participa la exerciţii militare timp de două zile, alături de nave de luptă sud-coreene şi nipone.

Exerciţiile militare anuale comune ale SUA cu Coreea de Sud au înfuriat Phenianul, care a promis că va da “lovituri nemiloase de mare precizie” dacă suveranitatea sa teritorială este încălcată în timpul exerciţiilor.

Coreea de Nord consideră manevrele drept pregătiri pentru un atac asupra teritoriului său.

Şefii militari americani şi sud-coreeni au avertizat că Phenianul ar putea “desfăşura acţiuni provocatoare” ca răspuns la exerciţiile militare comune. Biroul lui Joseph Dunford, şeful Statului Major al Armatei SUA, a declarat că liderii militari americani şi sud-coreeni “au discutat despre propriile opţiuni de răspuns”, în timpul unei conferinţe telefonice recente care a durat aproximativ 30 de minute.

În cadrul exerciţiilor militare, SUA foloseşte portavionul Vinson cu propulsie nucleară, submarine nucleare, bombardiere strategice capabile nuclear şi avioane de luptă ce conţin tehnologie stealth.

SUA dispune în Coreea de Sud de forţe militare în regim permanent. De asemenea, SUA a început să amplaseze un sistem avansat de apărare antirachetă pe teritoriul sud-coreean.

Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) este echipat cu un sistem puternic de detecţie, cunoscut ca fiind un radar în bandă X, despre care unii experţi susţin că ar putea destabiliza securitatea regională şi ar putea afecta echilibrul militar actual din regiune.

Phenianul şi Beijingul s-au opus de mult timp amplasării THAAD în Coreea de Sud.

Sistemul este amplasat cu obiectivul declarat al interceptării potenţialelor rachete lansate din Coreea de Nord. Săptămâna trecută, Phenianul a lansat patru rachete balistice, dintre care trei au căzut în ape revendicate de Japonia ca teritoriu suveran al său. Tokyo a criticat lansările dar nu a luat nicio măsură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor