Când politica reuşeşte în mod "miraculos" să transforme cerul de deasupra Beijingului

Imaginea publicată în presă chineză, prezintă calitatea aerului pe parcursul evenimentului politic.
Beijing în timpul evenimentului politic (presa chineză)
Mioara Stoica
18.03.2017

În numai două săptămâni, cerul de deasupra Beijingului a trecut de la gri închis (airpocalypse aşa cum este numit de rezidenţii străini), la cel mai curat albastru care se poate întâlni, iar apoi la galbenul sufocant din aceste zile (vezi fotografia).

În Beijing, din 3 martie până pe 15 martie, s-au desfăşurat cele Două Sesiuni ale Congresului Naţional al Poporului şi Adunării Consultative. Dar smogul care sufocă capitala Chinei şi multe regiuni din jurul acesteia reprezintă o problemă de actualitate: oamenii cer dreptul la respirat.

Şi iată că apar miracolele. Până pe 2 martie cerul era gri închis, practic era irespirabil. În timpul sesiunilor politice, care au durat 12 zile, cerul a devenit în mod "miraculos" albastru şi limpede. Săptămâna aceasta, după ce s-a terminat acest "show al democraţiei", numit astfel de către publicaţia Corriere, smogul a intrat din nou în vigoare. „Vom aduce albastrul pe cerul nostru”, a promis premierul Li Keqiang în Raportul despre activitatea guvernului prezentat în faţa Congresului Naţional al Poporului.

În timpul desfăşurării Congresului forţele naturii s-au pus şi ele la lucru: un vânt puternic a măturat efectiv griul murdar şi a creat efectul "Congresului Albastru", aşa cum a fost numit. Un efect ajutat, de asemenea, de închiderea de sute de fabrici care funcţionează pe bază de cărbune, oţelării şi şantiere de construcţii, majoritatea situate în jurul Beijingului pe o rază de zeci de kilometri. O practică folosită deja în trecut, care funcţionează cât de cât şi pe care autorităţile o aplică cu ocazia evenimentelor majore.

La 15 martie a.c., Li Keqiang a susţinut o conferinţă de presă la încheierea Congresului Naţional al Poporului, în timpul căreia a fost întrebat când va exista în sfârşit un "cer albastru" stabil peste Beijing. Li, numărul doi în nomenclatura chineză, a spus că „cerul albastru nu trebuie să fie un lux” rezervat zilelor de sărbătoare. A explicat că, în timpul întâlnirilor cu unii oameni de ştiinţă, aceştia i-au prezentat o nouă teorie: nu este doar vina emisiilor fabricilor care merg pe cărbune, a centralelor de încălzire şi aer condiţionat care funcţionează permanent la niveluri maxime, sau a milioanelor de maşini. În proporţie de 60-70 la sută, smogul din Beijing ar fi datorat poluării cauzate de reacţiile chimice pe care le produc îngrăşămintele chimice utilizate în mediul rural din China de Nord.

În timp ce se aşteaptă miracolul permanent, în aceste zile pe străzile din Beijing se văd persoane cu masca pe faţă, relatează publicaţia Corriere. Indicele de poluare a aerului PM2,5 – particule fine aeropurtate cu o mărime de până la 2,5 micrometri şi care sunt suficient de mici pentru a pătrunde în plămâni – este de peste 170 micrograme pe metrul cub: potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii un nivel bun nu ar trebui să depăşească 35 micrograme pe metrul cub.

Va fi nevoie de timp şi bani pentru a remedia criza poluării - un produs secundar al industrializării accelerate şi frenetice - care sufocă oraşele din China.

„Cu siguranţă, guvernul nu încearcă să ascundă acest lucru. Toţi vorbesc despre poluare, premierul Li Keqiang a făcut apel la un război împotriva poluării şi există foarte multe investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Totuşi, astăzi vedem consecinţele păcatelor unei aproape întregi generaţii – consecinţele dezvoltării, a dezvoltării rapide, care cu siguranţă nu a avut în centrul său [atenţia pentru] mediul înconjurător”, a explicat dr. Bernhard Schwartlander de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Un studiu a atribuit poluării din China 1,6 milioane de decese pe an. Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a comentat despre pericolele prezentate de poluanţii transportaţi pe calea aerului:

„Oamenii expuşi la poluanţi toxici pe o durată de timp şi cu o concentraţie îndestulătoare ar putea dezvolta mai repede cancere sau ar putea resimţi alte efecte grave asupra sănătăţii. Aceste efecte asupra sănătăţii pot include afectarea sistemului imunitar, sau probleme neurologice, de reproducere (de exemplu, fertilitate redusă), probleme de dezvoltare, respiratorii sau altele”.

„Cred că măsurile (luate de guvern) ar trebui să fie cuprinzătoare. Ele nu ar trebui să se concentreze doar pe închiderea fabricilor şi limitarea numărului de autovehicule când este emisă o alertă roşie. Aceste măsuri nu pot decât să trateze problema superficial. Cred că ei ar trebui să schimbe structura dezvoltării economice”, a declarat un rezident din Beijing.

Tranziţia de la energia generată de cărbune este lentă. Vor trece ani, înainte ca măsurile luate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului să aibă vreun efect. Între timp, milioane de oameni plătesc preţul creşterii economice a Chinei cu sănătatea sau vieţile lor.

Notă: PM, respectiv particule materiale în suspensie, reprezintă o categorie de poluanţi ai aerului care afectează în mare măsură sănătatea umană. Acestea includ în compoziţia lor: nitraţi, sulfaţi, carbon organic, carbon elementar (CE/negru de fum), praf şi sare. Pot proveni din surse foarte diferite şi au o serie de proprietăţi morfologice, chimice şi fizice specifice. PM2,5 este considerat indicele particulelor fine (pentru că nu conţin decât puţine particule grosiere), iar PM10 indicele pentru particulele grosiere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor