Tillerson avertizează că diplomaţia a eşuat în privinţa Coreei de Nord, acuză China

Secretarul de stat american Rex Tillerson a sosit în Coreea de Sud pentru a găsi o “nouă abordare” referitoare la Coreea de Nord după două decenii de “eforturi eşuate” în ceea ce priveşte denuclearizarea acesteia.
Rex Tillerson, noul secretar de stat al SUA. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
17.03.2017

Rex Tillerson a ajuns vineri la puternic fortificata frontieră dintre cele două Corei, aşa numita Zonă Demilitarizată (DMZ). Secretarul de stat american a declarat că 20 de ani de eforturi diplomatice privind situaţia din Coreea de Nord “nu au produs niciun rezultat”.

“În faţa acestei ameninţări tot mai mari, e clar că este nevoie de o abordare diferită”, a declarat Tillerson la o conferinţă de presă. “O parte a scopului vizitei mele în regiune este acela de a schimba opinii pentru o nouă abordare”.

El s-a referit la o perioadă în care SUA a furnizat Coreei de Nord asistenţă în valoare de 1,35 miliarde de dolari “pentru a adopta o cale diferită”, adăugând că acest lucru nu a funcţionat.

Tillerson şi premierul nipon Shinzo Abe au căzut de acord în această săptămână că SUA şi Japonia ar trebui să aibă obiective comune pentru a contracara ameninţarea tot mai mare cu rachete nucleare pe care o reprezintă Phenianul.

Washingtonul a presat Beijingul să facă mai mult pentru a ajuta la limitarea programelor nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord.

Se estimează că Tillerson va comunica conducerii chineze că SUA intenţionează să amplifice sistemele de apărare antirachetă în regiune, în ciuda opoziţiei regimului comunist de la Beijing, a declarat un oficial american agenţiei de ştiri Reuters în Washington.

În plus, Tillerson va pune presiuni pe China, principalul protector diplomatic şi partener comercial al Coreei de Nord, cu scopul de a susţine înăsprirea sancţiunilor împotriva Phenianului. Între timp, Beijingul s-a înfuriat din cauza începerii procesului de amplasare a sistemului american de apărare antirachetă THAAD în Coreea de Sud.

În timpul audierii din Senat pentru confirmarea sa ca secretar de stat, Tillerson a comparat construirea de insule artificiale şi militarizarea acestora de către Beijing în Marea Chinei de Sud cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, sugerând că accesul Chinei la aceste insule nu ar trebui să îi fie permis.

Subiectul acesta va fi probabil pe agenda discuţiilor ce vor avea loc cu ocazia vizitei pe care Tillerson o va efectua la Beijing pentru a se întâlni sâmbătă şi duminică cu oficiali de rang înalt.

China, Filipine, Vietnam, Taiwan, Malaezia şi Brunei revendică la rândul lor unele zone din Marea Chinei de Sud, care reprezintă un canal navigabil strategic prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. De asemenea, se crede că regiunea deţine vaste depozite de petrol şi gaze naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor