China necenzurată: Adevărul din spatele artelor marţiale tradiţionale

Longfei Yang, maestru al stilului de Gong Fu Tang Lang Quán.
Longfei Yang, maestru al stilului de Gong Fu Tang Lang Quán. (http://flydragonworld.wix.com/xwmkungfu)

Artele marţiale chinezeşti, sau Kung Fu au o istorie la fel de veche cu cea a Chinei. O mare parte din esenţa artelor marţiale s-a pierdut pe parcursul Marii Revoluţii Culturale. Dar câţiva maeştri devotaţi au dus mai departe această moştenire, păstrându-le în viaţă. Longfei Yang este unul dintre aceştia, dar pentru stăpânirea artelor marţiale şi înţelegerea principiilor acestora este nevoie de mai mult decât ce se vede cu ochiul liber.

Longfei Yang a început practicând artele marţiale externe, stil care se concentrează pe lovituri, tehnici şi mânuirea armelor. Dar în 1996 s-a întâlnit cu un domn Li, maestrul unui stil de arte marţiale care se bazează, pe lângă antrenamentul fizic, pe mişcări lente, antrenament mental şi meditaţie. Faptul că maestrul Li avea peste 60 de ani l-a determinat pe Longfei Yang, care avea puţin peste 20 de ani la acea vreme, să creadă că l-ar putea învinge cu uşurinţă.

„Părea că îmi citeşte gândurile şi mi-a cerut să mă lupt cu el folosind ce cunoşteam deja. Am zis: sigur, hai să încercăm. În timpul luptei, de fiecare dată când pumnii mei se apropiau de el, doar îşi schimba poziţia şi îi evita. Era extrem de rapid. Era ca şi cum aş fi luptat cu o umbră, nu cu o persoană. După câteva minute eram epuizat. Iar atunci, cu o singură împingere, m-a dat câţiva metri în spate.

M-am iluminat la faptul că stilul meu de arte marţiale era total greşit. Nu înţelegeam esenţa artelor marţiale. Mă concentrasem doar pe lucrurile superficiale. Mi-am dat seama că fizicul meu nu era în echilibru. Era rigid”, povesteşte Longfei Yang.

În ciuda avantajului fizic al lui Longfei Yang, maestrul Li a câştigat lupta cu uşurinţă, folosind foarte puţină forţă. În loc să se bazeze pe forţă pentru a ataca şi pentru a se apăra, maestrul Li doar urmărea mişcările lui Longfei, redirecţionându-le în avantajul propriu. Această tehnică se practică în aşa-numitele arte marţiale interne.

Domnul Li era maestrul unui stil numit Tang Lang Quán sau Seven Star Mantis, în traducere Pumnul Călugăriţei (Mantis Religiosa), care are o istorie de peste 350 de ani în China. Artele marţiale interne, sau Nèijiā, pun accentul pe mişcări lente şi antrenament mental. Practicanţii învaţă să controleze fluxul Qi-ului (energie vitală - n.r.) prin corp cu intenţia mentală sau prin meditaţie.

La scurt timp după confruntare, Longfei a devenit studentul domnului Li. După mai mulţi ani în care a practicat artele marţiale externe, acesta a învăţat treptat să se relaxeze şi să controleze fluxul Qi-ului prin corp.

„După ce am început să învăţ antrenamentul intern, corpul meu s-a schimbat dramatic. Când practicam artele marţiale externe, puteam să practic exerciţiile pentru maxim o oră, apoi oboseam. La acea vreme pielea mea era dură, şi nu simţeam durere chiar dacă eram lovit foarte tare cu anumite obiecte.

După ce am învăţat artele marţiale interne, am învăţat să mă relaxez. Am început să stau în Poziţia Calului una, două, trei ore. Acel proces a determinat foarte multe schimbări mari în corpul meu.

Mai important decât asta, artele marţiale se practică pentru a-ţi armoniza mintea cu corpul, astfel încât să poţi ajunge prin intermediul greutăţilor la un nivel mai înalt. Dacă gândirea ta ajunge la o înţelegere mai înaltă, practica ta va fi de asemenea ridicată”, a spus Longfei.

Longfei Yang afirmă că pentru a învăţa artele marţiale trebuie să înduri fiecare greutate cu disciplină şi răbdare. De asemenea, practicantul trebuie să devină altruist, sau să renunţe la sine. După o zi de muncă în ritmul marilor oraşe, corpul are nevoie de o pauză.

„Artele marţiale tradiţionale aduc oamenilor speranţa şi curajul de a da piept cu dificultăţile vieţii. Practicarea artelor marţiale este o cale de a experimenta viaţa şi de a te îmbunătăţii. Artele marţiale pot ajuta oamenii să-şi îmbunătăţească corpul până la cel mai înalt punct şi să atingă echilibrul interior. Au o istorie culturală de 5.000 de ani.

Urmărirea lucrurilor materiale în viaţă, conceptul că numai lucrurile fizice sunt reale, au adus un impact real şi au deteriorat cultura tradiţională şi artele marţiale. Oamenii nu au mai acordat suficientă atenţie conceptelor tradiţionale”, a adăugat Longfei.

Studierea artelor marţiale necesită atât antrenament fizic cât şi mental, dar pentru a le pătrunde cultura, din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, a fost şi este nevoie şi de Wu-de, termen tradus prin conduită marţială sau virtute.

„În ziua de azi, oamenii consideră tehnicile mai importante. Consideră că acestea sunt separate de ideea de Virtute marţială sau Wu-de. Într-adevăr (Virtutea) este o parte esenţială a artelor marţiale. Numai cu Wu-de pot practicanţii artelor marţiale să-şi echilibreze mai bine vieţile şi să-şi arate virtuţile înalte oamenilor.

Într-o zi, când am început antrenamentul, maestrul meu mi-a spus că sabia este o extensie a corpului meu şi o reflecţie a sinelui meu interior. Adevărata sabie nu este în mâna ta, ci în inima ta. Dacă porţi sabia în inima ta, indiferent ce se întâmplă, te va ghida şi te va proteja pe calea ta în viaţă”, a încheiat Longfei Yang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură