Coreea de Nord exploatează o nouă unitate de îmbogăţire a uraniului

Centrifuge de procesare a uraniului.
Centrifuge de procesare a uraniului. (Wikimedia Commons)

Coreea de Nord exploatează o nouă uzină de îmbogăţire a uraniului la complexul său nuclear, cu scopul de a creşte capacitatea de a produce combustibil pentru arme atomice, a relatat miercuri un ziar sud-coreean, citat de AFP.

'Camerele infraroşii utilizate de serviciile de informaţii sud-coreene şi americane au detectat o emisie de căldură atunci când centrifugele cu gaz au început să funcţioneze în noua uzină', menţionează Joongang Ilbo, citând o sursă din cadrul serviciului de informaţii sud-coreean.

Coreea de Nord a început construirea acestei uzine la complexul nuclear de la Yongbyon, în 2012, menţionează sursa citată. 'Trebuie să prelungim supravegherea pentru a şti dacă noua uzină a început să producă la capacitate normală, dar noi credem că funcţionează', a adăugat sursa citată.

Ministerul sud-coreean al Apărării a respins 'orice comentariu' pe probleme de informaţii. În august, Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS), cu sediul la Washington, a anunţa că Nordul continuă la Yongbyon producerea de plutoniu şi uraniu ce pot intra în componenţa unei bombe atomice.

Phenianul susţine că uzina nu produce decât uraniu slab îmbogăţit pentru a alimenta un viitor reactor cu apă uşoară, dar experţii suspectează regimul nord-coreean că intenţionează să producă uraniu în scop militar.