China dă avertismente Japoniei şi Coreei de Sud cerându-le să nu primească rachete americane de rază intermediară

Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing,  China
Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Kevin Frayer/Getty Images)

Principalul cotidian japonez Asahi Shimbun a dezvăluit în această săptămână că oficialii chinezi au emis un avertisment dur Japoniei şi Coreei de Sud împotriva oricărei intenţii de a găzdui rachete cu rază intermediară americane pe teritoriul lor.

Citând atât surse japoneze cât şi americane, publicaţia a declarat că ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a transmis mesajul colegilor săi japonezi şi sud-coreeni în august - o acţiune declanşată aparent de retragerea oficială a preşedintelui Trump din tratatul Forţelor nucleare intermediare (INF) cu Rusia.

Având în vedere că SUA a renunţat la INF deoarece nu ţine cont de dezvoltarea tehnologiei şi a rachetelor avansate de către puteri majore precum China care nu sunt semnatare, ci doar de Rusia, care a fost acuzată de încălcarea tratatului, oficial Beijingul susţine că este îngrijorat de începerea unei noi curse a înarmării dintre SUA şi Rusia, pentru sud-estul Asiei.

Ministrul de Externe Wang Yi i-a declarat omologului său japonez, Taro Kono: „Dacă Statele Unite vor desfăşura rachete cu rază intermediară în Japonia, măsura va avea un efect major asupra relaţiilor sino-japoneze”.

Un mesaj asemănător a fost transmis şi într-o întâlnire bilaterală separată cu ministrul de Externe al Coreei de Sud, Kang Kyung-wha.

Se pare că Japonia a răspuns ferm spunând „rachetele chineze sunt capabile să lovească Japonia, astfel încât China trebuie să înceapă mai întâi să reducă arsenalul său.”

Ministrul sud coreean i-a declarat lui Wang că "Beijingul ar trebui să pună capăt mai întâi represaliilor împotriva Coreei de Sud pentru desfăşurarea sistemului de apărare THAAD", au afirmat sursele.

Revelaţia survine într-un moment interesant, având în vedere că relaţiile SUA-Coreea de Sud au atins un punct scăzut în această lună, după ce administraţia Trump, în negocierile cu Seul, a cerut o suplimentare anuală de 4,7 miliarde USD pentru a păstra 28.000 de soldaţi americani în Coreea de Sud.

Simultan, China a semnat un acord de apărare cu Coreea de Sud care promite să dezvolte legături mai mari de securitate. Acordul prevede un plan pe termen scurt pentru „încurajarea schimburilor bilaterale şi a cooperării în domeniul apărării”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe