China dă avertismente Japoniei şi Coreei de Sud cerându-le să nu primească rachete americane de rază intermediară
alte articole
Principalul cotidian japonez Asahi Shimbun a dezvăluit în această săptămână că oficialii chinezi au emis un avertisment dur Japoniei şi Coreei de Sud împotriva oricărei intenţii de a găzdui rachete cu rază intermediară americane pe teritoriul lor.
Citând atât surse japoneze cât şi americane, publicaţia a declarat că ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a transmis mesajul colegilor săi japonezi şi sud-coreeni în august - o acţiune declanşată aparent de retragerea oficială a preşedintelui Trump din tratatul Forţelor nucleare intermediare (INF) cu Rusia.
Având în vedere că SUA a renunţat la INF deoarece nu ţine cont de dezvoltarea tehnologiei şi a rachetelor avansate de către puteri majore precum China care nu sunt semnatare, ci doar de Rusia, care a fost acuzată de încălcarea tratatului, oficial Beijingul susţine că este îngrijorat de începerea unei noi curse a înarmării dintre SUA şi Rusia, pentru sud-estul Asiei.
Ministrul de Externe Wang Yi i-a declarat omologului său japonez, Taro Kono: „Dacă Statele Unite vor desfăşura rachete cu rază intermediară în Japonia, măsura va avea un efect major asupra relaţiilor sino-japoneze”.
Un mesaj asemănător a fost transmis şi într-o întâlnire bilaterală separată cu ministrul de Externe al Coreei de Sud, Kang Kyung-wha.
Se pare că Japonia a răspuns ferm spunând „rachetele chineze sunt capabile să lovească Japonia, astfel încât China trebuie să înceapă mai întâi să reducă arsenalul său.”
Ministrul sud coreean i-a declarat lui Wang că "Beijingul ar trebui să pună capăt mai întâi represaliilor împotriva Coreei de Sud pentru desfăşurarea sistemului de apărare THAAD", au afirmat sursele.
Revelaţia survine într-un moment interesant, având în vedere că relaţiile SUA-Coreea de Sud au atins un punct scăzut în această lună, după ce administraţia Trump, în negocierile cu Seul, a cerut o suplimentare anuală de 4,7 miliarde USD pentru a păstra 28.000 de soldaţi americani în Coreea de Sud.
Simultan, China a semnat un acord de apărare cu Coreea de Sud care promite să dezvolte legături mai mari de securitate. Acordul prevede un plan pe termen scurt pentru „încurajarea schimburilor bilaterale şi a cooperării în domeniul apărării”.