China îl atacă pe Pompeo pentru remarcile împotriva Partidului Comunist

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China
Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Ministerul de Externe al Chinei a lansat vineri un atac la adresa secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, afirmând că remarcile critice recente cu privire la Partidului Comunist Chinez sunt „extrem de periculoase” şi expun „intenţii sinistre”.

Luna trecută, Pompeo a intensificat retorica Statelor Unite împotriva Partidului Comunist aflat la putere în China, spunând că Beijingul intenţionează o dominaţie internaţională şi trebuie înfruntat. China a denumit afirmaţiile lui Pompeo la acel moment un „atac vicios”.

China a fost constant iritată de Pompeo, indiferent de observaţiile sale cu privire la proiectul de infrastructură Centura şi Drumul - prin care Partidul urmăreşte să îşi proiecteze soft-power-ul pe scena internaţională - sau acuzaţiile secretarului de stat privind abuzurile masive în domeniul drepturilor omului.

Vorbind în timpul unei declaraţii de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a declarat că atacurile lui Pompeo împotriva sistemului politic al Chinei şi calificarea Chinei drept o ameninţare au fost „pline de prejudecăţi ideologice” împotriva cărora China se opune puternic.

"Pompeo încearcă să distanţeze şi să antagonizeze poporul chinez faţă de Partidul Comunist Chinez în încercarea de a provoca relaţia dintre ele", a spus Geng.

China este condusă de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial de un regim comunist impus cu sprijin sovietic. Partidul Comunist chinez este responsabil, potrivit lucrării Black Book of Communism, de zeci de milioane de morţi produse în timp de pace, prin programe politice aberante sau torturi pe scară largă.

„Încercările de a separa poporul chinez şi Partidul Comunist Chinez sunt o provocare împotriva întregului popor chinez, care este sortită eşecului”, a afirmat Geng.

"Trebuie subliniat faptul că aceste comentarii ale lui Pompeo sunt extrem de periculoase şi sunt extrem de inconsistente cu poziţia de secretar de stat al SUA", a adăugat acesta.

"Ele expun pe deplin intenţiile sale sinistre de a pescui capital politic, fiind anti-chineze."

China este învinuită pentru organizarea de programe masive de spionaj electronic în vederea obţinerii de secrete tehnologice de la companile occidentale, în special cele americane. Programul ar afecta economia americană cu peste 3 trilioane de dolari anual, în pierderi de competitivitate.

Oficiali americani au acuzat în repetate rânduri China de practici comerciale neloiale prin manipularea cursului yuanului, pentru a stimula exporturile prin subvenţii mascate.

China a menţinut zeci de ani un sistem de lagăre de muncă în care deţinuţii politic erau obligaţi să producă bunuri comercializate în Occident.

China este acuzată pe scară largă de organizarea unei industrii de furt de organe de la deţinuţii politic aflaţi în lagăre de muncă şi închisori