Departamentul de Stat al SUA compară încălcarea drepturilor omului în China cu ororile comise de Stalin şi Hitler

Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang,  China, 2016.
Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang, China, 2016. (Getty Images)

Departamentul de Stat al SUA a publicat miercuri raportul anual privind încălcarea drepturilor omului la nivel global, evidenţiind în introducere detenţia în masă a uigurilor musulmani în China. Şeful Biroului pentru drepturile omului din cadrul Departamentului de Stat a comparat acţiunile Chinei cu ororile comise de Rusia în timpul lui Stalin sau Germania nazistă în anii 1930. Oficiali chinezi furioşi au răspuns acuzând Statele Unite de “prejudiciu de imagine” şi “mentalitate din perioada Războiului Rece”.

Ambasadorul Michael G. Kozak, şeful Biroului pentru democraţie, drepturile omului şi muncă din Departamentul de Stat, a răspuns unei întrebări privind situaţia drepturilor omului în China, fiind de acord cu secretarul de stat american Mike Pompeo că regimul comunist chinez este “într-o ligă proprie”.

“Vreau să spun că, din punctul meu de vedere, nu aţi mai văzut astfel de lucruri de la arestările în masă din anii 1930. După unele estimări, este vorba de milioane de oameni comasaţi în lagăre, unde sunt torturaţi şi abuzaţi cu scopul de a şterge cultura şi religia şi altele din ADN-ul lor. Este îngrozitor”, a precizat ambasadorul.

Potrivit unor rapoarte, musulmanii chinezi din lagărele de concentrare sunt forţaţi să participe zilnic la clase de reeducare şi să denunţe unele aspecte ale Islamului, să studieze cultura chineză modificată de comunişti şi să jure loialitate Partidului Comunist Chinez. Unii deţinuţi eliberaţi au descris torturi aplicate de forţele de securitate. Oficiali chinezi au etichetat procesul ca fiind “transformare prin educaţie” sau “educaţie împotriva terorismului”, deşi nu au recunoscut că grupuri mari de musulmani se află închişi în vasta reţea de lagăre de muncă.

Cu toate acestea, declaraţiile uigurilor eliberaţi sunt similare celor ale călugărilor tibetani sau ale practicanţilor şcolii de qigong Falun Gong. Potrivit numeroaselor mărturii, împotriva practicanţilor Falun Gong şi altor prizonieri de conştiinţă sunt aplicate o varietate de torturi medievale, violuri, bătăi în grup, încătuşarea braţelor şi atârnarea de tavan pentru perioade îndelungate, electroşocuri aplicate cu bastoane electrice în zonele intime etc. Scopul torturilor este forţarea victimelor să-şi abandoneze credinţele şi valorile morale şi să accepte comunismul ca unică ideologie de viaţă. Cei care refuză să se lase reeducaţi sunt ţinuţi în închisoare perioade îndelungate, arbitrar, fiind pedepsiţi cu cruzime.

Kozak a precizat că SUA a încercat ani de zile să tragă un semnal de alarmă cu privire la suprimarea uigurilor.

“Aş spune că, poate, am avut un oarecare succes în această privinţă, în sensul că iniţial guvernul chinez a negat că există vreun lagăr sau că se întâmplă ceva”, a afirmat Kozak.

“Acum, ei spun că există lagăre, dar că sunt un fel de tabere de pregătire pentru muncă şi că totul se face voluntar şi aşa mai departe. Aceste declaraţii nu se potrivesc cu realitatea pe care o vedem noi şi alţii, dar cel puţin cred că începem să îi facem să realizeze că această comunitate internaţională observă cu atenţie lucrurile şi că, din punctul de vedere [al comunităţii] nimic nu este bun în toată această situaţie”, a adăugat el.

“Este una dintre cele mai grave probleme privind drepturile omului în lume astăzi”, a concluzionat Kozak.

Ca de obicei, cand este vorba de problemele drepturilor omului din China, mass-media a preferat să rămână tăcută, şi niciun reporter nu a pus întrebări legate de China ci, în schimb, l-au bombardat pe Kozak cu întrebări legate de Arabia Saudită şi uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Raportul a fost foarte critic la adresa Riadului şi a precizat că uciderea lui Khashoggi a fost comisă de agenţi guvernamentali saudiţi.

Kozak a mai declarat: “Plecând de la Xinjiang, unde sute de mii sau milioane de oameni sunt în lagăre, la modul cum este tratat Falun Gong şi până la bisericile clandestine, putem să ne facem o părere. Situaţia din China nu s-a îmbunătăţit, a devenit cu mult mai gravă în ultimii ani”.

Raportul a identificat, de asemenea, problema recoltării de organe în China, despre care Camera Reprezentanţilor a adoptat în unanimitate Rezoluţia 343 în iunie 2016, “exprimându-şi îngrijorarea cu privire la rapoartele persistente şi credibile privind recoltarea sistematică de organe, sprijinită de stat, de la prizonierii de conştiinţă în Republica Populară Chineză, inclusiv de la un număr mare de practicanţi Falun Gong şi alte grupuri religioase şi minoritare etnice”.

Raportul mai notează: “Unii activişti şi unele organizaţii continuă să acuze guvernul [chinez] de recoltare de organe fără consimţământul prizonierilor de conştiinţă, în special membri ai şcolii de qigong Falun Gong”.

Ministerul de Externe chinez a răspuns joi cu o tiradă împotriva “prejudiciului ideologic” şi a declarat că a fost depusă o plângere diplomatică oficială în Washington cu privire la raportul Departamentului de Stat american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe