China ameninţă Japonia să nu se alăture misiunii SUA pentru promovarea libertăţii de navigaţie
alte articole
Beijingul a avertizat Tokyo că va lua măsuri dure dacă va decide să navigheze vreodată alături de navele de luptă americane, sub pretextul promovării libertăţii de navigaţie, în apropierea apelor disputate ce înconjoară insulele artificiale revendicate de China, a susţinut mass media japoneză.
Aparent, avertismentul adresat Japoniei a avut loc chiar înainte ca tribunalul internaţional de arbitraj din Haga să îşi fi anunţat decizia asupra insulelor disputate din Marea Chinei de Sud, pe care Beijingul continuă să le revendice în ciuda verdictului nefavorabil dat regimului chinez.
Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis în luna iulie că Beijingul a încălcat legea internaţională când a revendicat controlul asupra Mării Chinei de Sud. Curtea a precizat că statul comunist nu are niciun fel de drepturi istorice în cadrul aşa numitei “linii a celor nouă puncte, nine-mile dash) şi că a interferat cu dreptul Filipinelor de a pescui în Scarborough Shoal.
Tokyo va trece “o linie roşie” dacă forţele de apărare nipone vor naviga împreună cu americanii, a declarat ambasadorul chinez în Japonia, Cheng Yonghua, într-o discuţie ce ar fi avut loc cu un oficial japonez în Tokyo, a raportat agenţia de ştiri Kyodo citând o sursă nenumită.
Japonia nu ar trebui să participe la o “acţiune militară comună cu forţele americane ce urmăreşte să excludă China în Marea Chinei de Sud”, le-ar fi declarat Cheng unor oficiali niponi la sfârşitul lunii iunie. “China nu va renunţa în ceea ce priveşte problemele legate de suveranitate şi nu se teme de provocările militare”.
Conform sursei, oficialul nipon l-a asigurat pe ambasadorul chinez că Japonia nu are niciun plan de a se alătura operaţiunilor maritime americane. În ultima perioadă a crescut numărul operaţiunilor în care navele de luptă americane au efectuat manevre în apropierea insulelor artificiale pe care Beijingul le-a construit în Marea Chinei de Sud.
Operaţiunile pentru promovarea Libertăţii de Navigaţie (FON) sunt parte a unei politici americane bazate pe Convenţia Naţiunilor Unite asupra Dreptului Mării. Începând cu 1983, SUA şi-a exercitat drepturile şi libertăţile de navigaţie şi zbor. La rândul său, China a avertizat în repetate rânduri în legătură cu astfel de provocări.
Schimbul diplomatic tensionat dintre Tokyo şi Beijing are loc în mijlocul unei alte dispute teritoriale, de această dată între China şi Japonia, cu privire la Insulele Senkaku (sau Diaoyu în chineză) administrate de niponi şi despre care chinezii susţin că sunt ale lor.
La începutul acestei săptămâni, mass media niponă a raportat că Beijingul continuă să îşi extindă infrastructura militară în apropierea apelor disputate, ridicând un debarcader militar pe Insula Nanji, una dintre cele 52 de insule ale lanţului Nanji care aparţine de provincia chineză Zhejiang.
Pentru a contracara ameninţarea percepută din partea Chinei, Tokyo urmăreşte să adopte un buget pentru apărare record de 5,16 trilioane de yeni (51 miliarde de dolari) pentru anul următor pentru a-şi consolida paza de coastă în apropierea apelor disputate cu China. O parte dintre acele fonduri vor fi, de asemenea, cheltuite pe neutralizarea ameninţării nord-coreene prin desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă PAC-3 şi unui sistem antirachetă produs în comun de SUA şi Japonia. În plus, Tokyo urmăreşte să cumpere o versiune actualizată a avionului de luptă cu tehnologie stealth F-35.
La rândul său, Beijingul a încheiat un exerciţiu maritim în Marea Japoniei cu flota sa din Marea Chinei de Est, lansând atacuri simulate pentru îmbunătăţirea capabilităţii de a desfăşura atacuri continue cu o rază maximă de acţiune, a raportat CCTV.
Tensiunile din regiune s-au intensificat mai mult după ce patru nave ale pazei de coastă chineze au pătruns duminică dimineaţă în apele teritoriale din jurul insulelor disputate în Marea Chinei de Est. Ministerul japonez de Externe a răspuns prin emiterea unei note de protest împotriva “incursiunii” şi încălcării suveranităţii teritoriale japoneze.
“În ciuda protestelor puternice şi repetate ale Japoniei, partea chineză a continua să ia măsuri unilaterale care amplifică tensiunile în regiune şi acest lucru este inacceptabil”, conform declaraţiei ministerului nipon.
Începând cu această lună, Japonia a lansat cel puţin 32 de proteste privind aproximativ 30 de intruziuni ale navelor chineze în apele teritoriale nipone.