SUA măreşte numărul navelor de luptă în Marea Chinei de Sud
alte articole
Într-o audiere în Congresul american de săptămâna trecută, fostul director al Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, amiralul în retragere Dennis Blair a declarat panelului că SUA ar trebui să se pregătească să îşi folosească forţa militară pentru a se opune agresiunii chineze în Marea Chinei de Sud.
“Cred că trebuie să avem unele linii specifice şi apoi să încurajăm China să facă compromisuri în ceea ce priveşte unele dintre obiectivele sale”, a declarat Blair, care a condus US Pacific Command.
Recomandarea amiralului a avut loc la o zi după ce un tribunal ONU a refuzat să dea curs unei pretenţii teritoriale a Chinei asupra celei mai mari părţi din Marea Chinei de Sud.
SUA, invocând disputa teritorială şi temerile legate de securitate manifestate de aliaţii săi din regiune, a trimis timp de câteva luni nave de luptă în Marea Chinei de Sud pentru a se asigura că Beijingul nu devine ostil.
China, conştientă de comasarea militară americană în largul coastelor sale, a avertizat public SUA că este mai mult decât pregătită pentru a se apăra împotriva provocărilor. “China speră că disputele să fie rezolvate prin discuţii... dar trebuie să fie pregătită pentru orice confruntare militară”.
SUA are scuza protejării aliaţilor săi şi fostului său aliat, Filipine, şi astfel are un pretext pentru a face pe poliţistul în regiune.
Lunile de tensiune, culminate cu refuzul Beijingului de a accepta decizia Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga cu privire la cazul intentat de Filipine în privinţa Mării Chinei de Sud reprezintă o confirmare de ambele părţi ale Pacificului că lucrurile s-ar putea îndrepta spre un război.
“Dacă securitatea noastră este ameninţată, bineînţeles că avem dreptul să delimităm o zonă”, a susţinut miercurea trecută viceministrul chinez de Externe Liu Zhenmin în Beijing. “Sperăm ca celelalte ţări să nu folosească această oportunitate pentru a ameninţa China, ci să conlucreze pentru a proteja pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud, să nu permită [ca situaţia] să devină scânteia unui război”.
Acel război pare să fie tot mai probabil pe zi ce trece şi celelalte ţări din Asia de Sud-Est au început să îşi aleagă taberele.
Aşadar, în condiţiile în care SUA cere un compromis din partea Beijingului, iar acesta refuză să cedeze, şi forţează puterile locale să aleagă o tabără în acest proces, se pare că scena este pregătită pentru un potenţial conflict militar în Marea Chinei de Sud ce ar putea cuprinde întreaga regiune.