Japonia avertizează China în privinţa acţiunilor sale “coercitive” în apele disputate

Japonia a criticat ceea ce consideră că sunt măsuri “coercitive” aplicate de Beijing în Marea Chinei de Sud, avertizând că eforturile regimului comunist chinez de a-şi impune “cerinţele unilaterale” în apele disputate ar putea avea “consecinţe neintenţionate”.
Nava niponă Kurama în Golful japonez Sagami, octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.08.2016

Într-un raport anual pe probleme de apărare publicat marţi, guvernul din Tokyo şi-a exprimat “profunda îngrijorare” faţă de faptul că Beijingul nu nerespectă regulile internaţionale.

“China este pregătită să îşi îndeplinească cererile unilaterale fără compromis”, conform raportului, care a fost aprobat de premierul Shinzo Abe.

În 484 de pagini, Tokyo a cerut Beijingului să accepte recenta decizie internaţională a Curţii de arbitraj de la Haga, care a respins cererile de revendicare ale regimului chinez asupra Mării Chinei de Sud.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală. Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au prezentat, la rândul lor, cereri de revendicare.

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis luna trecută că Beijingul a încălcat legea internaţională când a revendicat controlul asupra Mării Chinei de Sud. Curtea a precizat că statul comunist nu are niciun fel de drepturi istorice în cadrul aşa numitei “linii a celor nouă puncte nine-mile dash) şi că a interferat cu dreptul Filipinelor de a pescui în Scarborough Shoal.

China foloseşte această linie pentru a demarca teritoriul din Marea Chinei de Sud, care susţine că i-ar aparţine. În centrul disputei dintre Beijing şi Manila se află Arhipelagul Spratly, care acoperă o suprafaţă de aproximativ 420.000 km pătraţi.

Totuşi, China nu recunoaşte decizia, susţinând că această curte nu are nicio jurisdicţie asupra disputei. În acelaşi timp, Beijingul a cerut Filipinelor să rezolve bilateral chestiunea teritorială.

Japonia nu are niciun fel de pretenţii teritoriale în Marea Chinei de Sud, dar şi-a exprimat temerile în legătură cu creşterea influenţei Beijingului în regiune, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari – o mare parte dintre aceste mărfuri ajungând în şi plecând din porturile nipone.

Tokyo este prins într-o dispută teritorială separată cu Beijingul asupra unui grup de insule nelocuit, dar important din punct de vedere strategic, în Marea Chinei de Est.

Tensiunile s-au amplificat între cele două tabere după ce Japonia a naţionalizat o parte din insulele bogate în resurse în 2012.

În raportul său, Japonia a susţinut că activităţile Beijingului în Marea Chinei de Est a determinat Tokyo să trimită avioane de luptă în zone de peste 570 de ori în 2015.

În urmă cu câteva zile, Ministerul chinez al Apărării a afirmat într-o declaraţie că două avioane de luptă japoneze au acţionat provocator în apropierea a două avioane de luptă chineze în Marea Chinei de Est în 17 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor