Filipine refuză discuţiile bilaterale cu Beijingul privind Marea Chinei de Sud
alte articole
Ministrul filipinez de Externe a declarat marţi că a refuzat oferta Beijingului de a purta discuţii bilaterale referitoare la disputa celor două ţări asupra Mării Chinei de Sud, susţinând că regimul comunist chinez nu a dorit să respecte decizia luată recent de o curte de la Haga în această chestiune.
“[Ministrul chinez de Externe] ne-a cerut să fim deschişi pentru negocieri bilaterale, dar în afara deciziei de arbitraj sau fără a ţine cont de ea”, a susţinut într-un interviu televizat Perfecto Yasay, conform Reuters.
“I-am comunicat că acest lucru nu se conformează Constituţiei şi interesului nostru naţional”, a adăugat acesta.
China sfidează decizia Curţii
Săptămâna trecută, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis că Beijingul a încălcat legea internaţională când a revendicat controlul asupra Mării Chinei de Sud. Curtea a precizat că statul comunist nu are niciun fel de drepturi istorice în cadrul aşa numitei “linii a celor nouă puncte” (nine-mile dash) şi că a interferat cu dreptul Filipinelor de a pescui în Scarborough Shoal.
China foloseşte această linie pentru a demarca teritoriul din Marea Chinei de Sud, care susţine că i-ar aparţine. În centrul disputei dintre Beijing şi Manila se află Arhipelagul Spratly, care acoperă o suprafaţă de aproximativ 420.000 km pătraţi.
Guvernul filipinez a apreciat decizia Curţii de Arbitraj, iar celelalte ţări din regiune, precum Japonia, au cerut Chinei să o respecte. Totuşi, Beijingul a respins decizia Curţii şi a declarat că aceasta a fost nedreaptă.
Europa cere cooperarea Chinei
La Întâlnirea bianuală Asia-Europa (ASEM) din Mongolia, state din ambele regiuni au făcut apeluri voalate ca Beijingul să respecte integritatea teritorială a altor naţiuni. China a cerut liderilor să nu discute despre decizie, dar s-au făcut referiri de multe ori la aceasta în timpul întâlnirii.
“Dialogul şi un angajament puternic pentru ordinea internaţională bazată pe reguli sunt necesare”, a susţinut Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, în timpul ceremoniei de deschidere a summitului ASEM.
Premierul nipon Shinzo Abe s-ar fi întâlnit cu omologul său chinez Li Keqiang pe marginea summit-ului şi a cerut Beijingului să renunţe la poziţia sa agresivă. Totuşi, Li nu a acceptat ideea şi a cerut Japoniei să nu mai interfereze în disputa din Marea Chinei de Sud.