Filipine refuză discuţiile bilaterale cu Beijingul privind Marea Chinei de Sud

Manila a declarat că a refuzat discuţiile cu Beijingul deoarece acestea nu ar fi abordat recenta decizie luată de Curtea de Arbitraj de la Haga privind revendicările teritoriale chineze. Tensiunile s-au amplificat în ultima perioadă în Marea Chinei de Sud.
Ministrul filipinez de externe, Perfector Yasay.
Ministrul filipinez de externe, Perfector Yasay. (Captură Foto)

Ministrul filipinez de Externe a declarat marţi că a refuzat oferta Beijingului de a purta discuţii bilaterale referitoare la disputa celor două ţări asupra Mării Chinei de Sud, susţinând că regimul comunist chinez nu a dorit să respecte decizia luată recent de o curte de la Haga în această chestiune.

“[Ministrul chinez de Externe] ne-a cerut să fim deschişi pentru negocieri bilaterale, dar în afara deciziei de arbitraj sau fără a ţine cont de ea”, a susţinut într-un interviu televizat Perfecto Yasay, conform Reuters.

“I-am comunicat că acest lucru nu se conformează Constituţiei şi interesului nostru naţional”, a adăugat acesta.

China sfidează decizia Curţii

Săptămâna trecută, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis că Beijingul a încălcat legea internaţională când a revendicat controlul asupra Mării Chinei de Sud. Curtea a precizat că statul comunist nu are niciun fel de drepturi istorice în cadrul aşa numitei “linii a celor nouă puncte” (nine-mile dash) şi că a interferat cu dreptul Filipinelor de a pescui în Scarborough Shoal.

China foloseşte această linie pentru a demarca teritoriul din Marea Chinei de Sud, care susţine că i-ar aparţine. În centrul disputei dintre Beijing şi Manila se află Arhipelagul Spratly, care acoperă o suprafaţă de aproximativ 420.000 km pătraţi.

Guvernul filipinez a apreciat decizia Curţii de Arbitraj, iar celelalte ţări din regiune, precum Japonia, au cerut Chinei să o respecte. Totuşi, Beijingul a respins decizia Curţii şi a declarat că aceasta a fost nedreaptă.

Europa cere cooperarea Chinei

La Întâlnirea bianuală Asia-Europa (ASEM) din Mongolia, state din ambele regiuni au făcut apeluri voalate ca Beijingul să respecte integritatea teritorială a altor naţiuni. China a cerut liderilor să nu discute despre decizie, dar s-au făcut referiri de multe ori la aceasta în timpul întâlnirii.

“Dialogul şi un angajament puternic pentru ordinea internaţională bazată pe reguli sunt necesare”, a susţinut Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, în timpul ceremoniei de deschidere a summitului ASEM.

Premierul nipon Shinzo Abe s-ar fi întâlnit cu omologul său chinez Li Keqiang pe marginea summit-ului şi a cerut Beijingului să renunţe la poziţia sa agresivă. Totuşi, Li nu a acceptat ideea şi a cerut Japoniei să nu mai interfereze în disputa din Marea Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe