Vietnamul amplasează lansatoare de rachete în insulele disputate
alte articole
În ultimele câteva luni tensiunile generate de disputa teritorială din Marea Chinei de Sud au ajuns la cote tot mai ridicate şi s-au concentrat în principal pe un război diplomatic între China şi SUA, Reuters a susţinut că, într-o mişcare ce va amplifica probabil tensiunile cu Beijingul, Vietnamul şi-a fortificat în secret câteva dintre insulele sale din teritoriul disputat cu lansatoare de rachete mobile EXTRA, de producţie israeliană, “capabile să lovească pistele şi instalaţiile chineze ridicate pe cuprinsul rutei comerciale vitale”.
Lansatoarele au fost ascunse supravegherii aeriene şi încă nu au fost armate, dar ar putea deveni operaţionale în două sau trei zile prin dotarea lor cu rachete, a notat Reuters, adăugând că informaţiile obţinute arată că Hanoi a transportat lansatoare la cinci baze din Arhipelagul Spratly în lunile recente.
Evoluţia, despre care unii analişti consideră că este cea mai defensivă măsură luată de Vietnam în Marea Chinei de Sud în ultimele decenii, urmăreşte să contracareze activităţile de militarizare ale Chinei pe cele şapte insule revendicate în arhipelagul Spratly.
Strategii militari vietnamezi se tem că amplasarea de radare, construirea de piste şi alte instalaţii militare de către China pe acele insule face ca apărarea vietnameză sudică şi insulară să devină tot mai vulnerabilă.
Hanoiul îşi plasează “discret” lansatoarele deoarece se aşteaptă ca tensiunile să crească după o decizia luată de o curte internaţională de arbitraj din Haga într-un caz intentat împotriva Chinei de către Filipine. Curtea a declarat că nu a găsit niciun fel de baze istorice legale pentru revendicările teritoriale chineze asupra majorităţii Mării Chinei de Sud – decizie respinsă cu tărie de Beijing.
Vietnamul, China şi Taiwanul revendică şi ele arhipelagul Spratly, în timp ce Filipine, Malaezia şi Brunei revendică alte zone.
China a respins decizia curţii de arbitraj, susţinând că are o “suveranitate incontestabilă asupra insulelor Spratly şi asupra apelor învecinate”, a precizat miercuri Ministerul chinez de Externe printr-o declaraţie trimisă prin fax.
Vietnamul a obţinut rachetele din Israel: “Oficiali şi analişti militari străini consideră că lansatoarele fac parte din sistemul vietnamez de rachete de artilerie de ultimă oră EXTRA, achiziţionat recent din Israel”.
Sistemul EXTRA are o rază precisă de acţiune de 150 km, cu focoase de 150 kg, fie cu explozibili puternici, fie cu submuniţii care pot lovi mai multe ţinte simultan. Utilizate cu ajutorul dronelor pentru localizarea ţintelor, rachetele ar putea lovi atât nave, cât şi obiective terestre. Astfel, pistele lungi de 3 km şi instalaţii construite de China pe recifele Subi, Fiery Cross şi Mischief se află în raza de acţiune armelor vietnameze amplasate în regiune.
În timp ce Vietnamul are rachete de apărare de coasta de producţie rusească şi cu raze de acţiune mai mari, sistemul EXTRA este considerat foarte mobil şi foarte eficient împotriva operaţiunilor de desant maritim. Sistemul foloseşte radare compacte şi, prin urmare, nu necesită o bază operaţională mare, fiind de asemenea potrivit pentru desfăşurare pe insuliţe şi recifuri.
“Când Vietnamul a achiziţionat sistemul EXTRA, s-a considerat mereu că acesta va fi desfăşurat în Arhipelagul Spratly… este arma perfectă pentru aşa ceva”, a declarat Siemon Wezeman, cercetător senior în arme la Stockholm Internaţional Peace Research Institute (SIPRI). Nu există niciun semn că lansatoarele au fost testate recent.