Ceramica egipteană antică inspiră dezvoltarea imprimării 3-D
alte articole
Cele mai timpurii forme de ceramică ar putea oferi şansa unui evoluţii critice pentru tehnologia de imprimare 3-D, într-un amestec inovator în care anticul se întâlneşte cu modernul.
Cercetătorii de la Universitatea Angliei de Vest (UWE) din Bristol, Marea Britanie, analizează tehnicile folosite de artizanii antici egipteni, pentru a dezvolta o modalitate de imprimare a obiectelor ceramice, care pot fi emailate şi întărite printr-o singură ardere.
Pasta egipteană sau faianţa este primul material ceramic cunoscut, inventat cu aproximativ 7.000 de ani în urmă. Spre deosebire de ceramica din lut, care necesită arderea "în biscuit" înainte de aplicarea emailului şi arderea din nou, faianţa este făcută din cuarţ şi alte minerale şi are propriul email.
"Este fascinant să ne gândim că unele dintre aceste procese antice, de fapt primele obiecte emailate de ceramică ce au fost create vreodată de om, ar putea avea vreo relevanţă pentru tehnologia avansată de imprimare de astăzi", a declarat Stephen Hoskins de la Centrul UWE pentru Cercetarea Imprimării Fine, într-un comunicat de presă.
Tehnologia actuală 3-D – cunoscută sub numele "prototipare rapidă" – construieşte obiectele strat după strat, de obicei din răşini, materiale plastice sau metale. Echipa UWE a căutat modalităţi de a crea obiecte din materiale reale, cum ar fi pulberi ceramice.
"Sperăm să putem crea un obiect de ceramică 3-D cu email propriu, care să necesite mai degrabă doar o ardere de la concepţie până la finalizare, decât două", a spus Hoskins. "Acesta ar fi un pas radical înainte pentru dezvoltarea tehnologiei de imprimare 3-D."
Cercetarea echipei se va concentra asupra proceselor egiptene de emailare şi asupra materialului folosit pentru crearea emailurilor colorate, numite frită. Cuprul a fost de multe ori o componentă a acestora, dând faianţei o culoare tipică albastru-verde.
Odată ce procesul va fi înţeles, va fi dezvoltată o pastă ceramică de extrudare ce va fi utilizată cu o imprimantă 3-D.
Deşi cercetarea se bazează pe tehnologie inovatoare, echipa doreşte să menţină vie legătura cu meşteşugarii antici.
"Ca parte a proiectului, vom întreprinde studii de caz asupra meşteşugului, proiectării şi practicanţilor de arte, pentru a contribui la proiect în aşa fel încât munca noastră să reflecte cunoaşterea şi înţelegerea artiştilor şi modul în care lucrează aceştia", a afirmat Hoskins.