Prinţul Charles, la Muzeul Satului, admiră ceramica de Horezu: „Am încercat şi eu. Tehnica folosită e impresionantă!”

Prinţul Charles în vizită la Muzeul Satului din Bucureşti (Epoch Times Romania)
L.M.
30.03.2017

În cea de-a doua zi a vizitei sale oficiale în România, Prinţul Charles al Marii Britanii a vizitat Muzeul Satului din Bucureşti, unde a fost primit cu pâine şi sare.

Prima oprire a Prinţului de Wales a fost la casa bistriţeană din comuna Şanţ, după care a vizitat Satul Nou - partea cea nouă a Muzeului, încă în construcţie, care urmează să se deschidă, oficial, în curând.

A vizitat mai multe case ale Muzeului şi a admirat arta diferiţilor meşteri populari, chemaţi, din mai multe zone ale României, special pentru acest moment.

Vase ceramice din Horezu, tehnica olăritului, ţigle şi tehnica ţiglăritului din Covasna, icoane de lemn, covoare şi ţesături tradiţionale, ouă încondeiate şi tehnica încondeierii ouălor au fost admirate de Alteţa Sa Regală, ca şi biserica din Dragomireşti, cu o vechime de aproximativ 300 de ani. Prinţul Charles a mai participat şi la un moment artistic, prinzându-se chiar în horă, alături de dansatori.

La fiecare stand, moştenitorul Coroanei Britanice a stat de vorbă preţ de câteva minute cu meşterii populari, interesându-se de îndeletnicirile acestora. A primit din partea producătorilor tradiţionali prezenţi miere de salcâm, iar din partea unor meşteri populari o casetă din lemn şi chiar o pereche de opinci.

Printre exponatele care l-au impresionat în mod deosebit s-a aflat ceramica de Horezu.

„Am încercat şi eu. Am pictat chiar, iar tehnica aceasta e impresionantă”, a spus moştenitorul Coroanei Britanice, adresându-se unui meşter popular venit din Horezu.

Este ştiut faptul că Prinţul Charles, încântat de vasele de Horezu a dorit să deprindă tehnica picturii acestora, pictând el însuşi la un moment dat. Ion Paloşi, un meşter popular din Horezu, a păstrat o farfurie pictată de Prinţ, chiar la atelierul acestuia, din sat.

Dealtfel, ceramica de Horezu, este inclusă, din anul 2012, în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, fiind considerată "un meşteşug tradiţional unic". Potrivit UNESCO, "tehnicile, arta şi cunoştinţele asociate ceramicii de Horezu sunt markeri simbolici pentru identitatea comunităţii din Horezu şi Olari”.

Vizita la Muzeul Satului a moştenitorului Coroanei britanice face parte din programul prinţului Charles de trei zile în România. Vizita în Romania este prima din turneul european pe care Prinţul de Wales l-a început miercuri şi îl va încheia pe 6 aprilie.

Prinţul e incontestabil îndrăgostit de plaiurile mioritice, mai ales cele din Transilvania, pe care le promovează şi pe care le-a descoperit în urmă cu 17 ani.

Fiul reginei Elisabeta a II-a a cumpărat şi renovat mai multe proprietăţi în ţara noastră, printre care şi cele din Valea Zălanului şi Viscri.

Iar acum, chiar dacă se află într-o vizită oficială în care se întâlneşte cu preşedintele Iohannis, dar şi cu premierul Grindeanu, Prinţul Charles a anunţat că va vizita şi locurile transilvănene atât de dragi lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor