Extraordinarul porţelan japonez Imari
alte articole
Încă din timpuri străvechi, în Japonia ceramica a avut o mare căutare. Ea era folosită pretutindeni, de la ţigla de pe acoperişurile colorate mirific, la decorarea interioarelor, a holurilor de hotel, a grădinilor şi, nu în ultimul rând, la obiectele casnice, la cele de parfumerie etc.
Un centru al ceramicii care se bucură de o celebritate internaţională este oraşul Arita, iar numele occidental al porţelanului făcut în oraşul Arita din prefectura Saga, în Japonia, este porţelanul de Imari sau porţelanul Imari-Arita. Acesta a evoluat ca tehnică şi desen, iar în 1650 a devenit cunoscut în Europa datorită companiei olandeze Indias Oriental, care l-a adus pe bătrânul continent. Aristocratul ce guverna Nabeshima nu dorea ca secretele porţelanului din Arita să fie cunoscute, în special modul de fabricaţie şi desenele. În 1672 i-a strâns pe toţi Akae-Ya (meşteşugari şi pictori ai porţelanului - n.r) într-un loc devenit faimos, numit Akae Machi. El a redus numărul meşteşugarilor la 12 şi s-a asigurat de transmiterea în secret a modului de preparare şi pictare a porţelanului din generaţie în generaţie.
Desenul porţelanului de Imari a avut un rol decisiv în influenţarea ceramicii europeane, în centrele de porţelan din Meissen şi Vincennes. Stilul de producţie a acestui porţelan a fost imitat prin faianţa făcută în Delft, Paises Bajos şi în fabrica lui Robert Chamberlain în Worcester din Anglia secolului al XIX-lea.
Printre Akae-Ya ce deţin în prezent secretele şi tehnicile porţelanului se află Imaemon Imaizumi şi Kakiemon Sakaida, designeri superbi şi posesori exclusivişti ai cunoaşterii tehnicii combinării culorilor.
Imaemon Imaizumi, aflat acum în jurul vârstei de 85 de ani, reprezintă cea de-a 13-a generaţie care se ocupă cu acest meşteşug - nu numai de menţinerea tradiţiei dar şi de modernizarea artei porţelanului, şi nu numai de copierea unor lucrări ale generaţiilor anterioare ci şi de crearea de noi modele de desen reprezentative pentru timpul modern. Tehnica rămâne însă neschimbată. Imaemon este deja o marcă a artei ceramice japoneze recunoscute în Europa.
Acest artist are două invenţii: fondul gri şi efectul pestriţ, ambele realizate prin pulverizare cu oxid de uraniu. Materia primă pe care o foloseşte Imaemon este foarte specifică: o rocă ce se găseşte doar în două locuri din lume. Roca este pulverizată, amestecată cu apă apoi lăsată să se sedimenteze. Apa care conţine suspensia este trecută într-un alt vas şi apoi lăsată să se sedimenteze. Ulterior, apa este îndepărtată şi numai atunci materia sedimentată este utilizată. Noua materie primă este trecută apoi prin tehnici speciale secrete până la decorare, şi ea specială ca proces tehnologic. Acest porţelan special japonez este rar şi de o extraordinară frumuseţe.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.