Cele mai frumoase peşteri din România (Partea I)

În ţara noastră există un număr foarte mare de peşteri, peste 12.000 în care se găsesc unele dintre cele mai frumoase minuni ale naturii. Unele dintre peşteri sunt rezervate exclusiv speologilor şi cercetătorilor, însă există multe pe care le putem vizita în călătoriile noastre.
Peştera Huda lui Papară - Sala minunilor (www.hudaluipapara.com)
Flori Mladin
06.08.2015

În ţara noastră există un număr foarte mare de peşteri (peste 12.000), în care se găsesc unele dintre cele mai frumoase minuni ale naturii. Unele peşteri sunt rezervate exclusiv speologilor şi cercetătorilor, însă există multe pe care le putem vizita în călătoriile noastre. Dacă vreţi să descoperiţi adevărata frumuseţe a naturii, trebuie să ştiţi care sunt cele mai frumoase peşteri din România pe care le puteţi vizita şi dumneavoastră!

Orice turist se poate aventura într-o peşteră, unde adesea găsim unele dintre cele mai frumoase locuri, ce dezvăluie în faţa ochilor decoruri absolut minunate şi surprinzătoare, care pot părea chiar ireale.

În rândurile de mai jos vă prezentăm o selecţie cu cele mai frumoase peşteri din România.

Cele mai frumoase peşteri din România: Huda lui Papară

Această peşteră, cu toate că nu este foarte cunoscută, în opinia unor specialişti este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi şi mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din România.

Peştera se află în Munţii Trascăului, în comuna Sub Piatră, judeţul Alba, un loc încărcat de legendă şi istorie. De menţionat că „huda” înseamnă „gaură”.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Gheţarul de la Focul Viu

Situată în judeţul Bihor, această peşteră este cunoscută pentru fenomenul interesant ce se produce aici în jurul prânzului atunci când bate soarele pe gheţar: pare că a luat foc! Atunci este momentul cel mai potrivit al zilei când trebuie vizitată peştera. Frumuseţea acestui fenomen este destul de greu de descris.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Urşilor

Obiectiv turistic principal al Munţilor Apuseni, Peştera Urşilor se află în comuna Pietroasa, din judeţul Bihor, la altitudinea de 482 de metri.

Peştera a fost descoperită la 17 septembrie 1975 accidental, în urma unei dinamitări în cariera de marmură de la Chişcău, pe 14 iulie 1980 peştera fiind deschisă publicului. Are o lungime de 1,5 km, din care 521 m au fost declaraţi rezervaţie ştiinţifică. Nivelul superior în lungime de 488 m a fost deschis circulaţiei turistice, acolo putând fi admirate formaţiunile carstice, care au făcut peştera cunoscută în toată lumea.

Interiorul se distinge prin diversitatea formaţiunilor de stalactite, stalagmite şi coloane, dar mai ales prin numărul impresionant de urme şi fosile ale ursului cavernelor, dispărut cu peste 15.000 de ani în urmă. În peşteră s-au mai găsit oseminte de capră neagră, de ibex, leu şi hiena de peşteră. Intrarea este amenajată într-un pavilion prevăzut cu sală de aşteptare, casa de bilete, bar, expoziţie speologică şi standuri cu suveniruri şi obiecte artizanale specifice zonei.

Aici sunt 3 galerii: cea a Urşilor, galeria Emil Racoviţă şi Galeria Lumânărilor şi 4 săli: Sala Lumânărilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racoviţă şi Sala Oaselor.

Temperatura peşterii este constantă pe întregul parcurus al anului - 10 grade Celsius, iar umiditatea se menţine foarte ridicată, la 97%. Peştera Urşilor primeşte anual peste 200.000 de vizitatori.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Meziad

Peştera Meziad, una dintre cele mai impresionante peşteri ce pot fi vizitate în ţara noastră, este localizată în comuna Roşia, judeţul Bihor la o altitudine de 435 m în Munţii Pădurea Craiului, fiind printre cele mai lungi peşteri din România, cu 4.750 metri lungime şi cu mai multe nivele. Deşi a fost amenajată turistic de mult timp, a trecut printr-o perioadă în care a fost vandalizată, iar unele spaţii au fost distruse. În 2012, peştera a intrat într-un proces intens de restaurare, ceea ce a transformat-o în cea de-a doua cea mai vizitată peştera din Munţii Apuseni după Peştera Urşilor.

În peştera Meziad s-au dezvoltat mai multe tipuri de minerale rare, alături de care se remarcă şi alte formaţiuni deosebite, săpate de apă în stâncă, cum sunt stalactitele,stalagmitele, coloanele şi draperiile de diverse forme.

Rezervaţia naturală include colonii impresionante de lilieci, aici adăpostindu-se 8 specii de lilieci, din care există peste 20 000 de exemplare.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Muierilor

Peştera Muierilor, localizată în comuna Baia de Fier, din judeţul Gorj, a fost amenajată pentru vizitare încă din anul 1963, după ce descoperirile de aici au atestat faptul că aceasta a fost locuită în paleolitic, dându-i astfel o valoare speologică, arheologică, paleontologică şi biologică deosebită. Aceasta a fost prima peşteră amenajată în scopuri turistice din România, fiind de atunci centrul unei zone cu o valoare turistică inestimabilă.

Peştera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galben şi are o lungime de cca 3.600 de metri dispusă pe 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervaţia speologică, iar la 40 de metri înălţime se află etajul superior amenajat pentru turişti cu o lungime de 573 metri.

Cea mai mare atracţie a peşterii este Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Mai sunt însă şi multe alte încăperi deosebite, printre care Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră.

În Galeria Urşilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice şi mistreţi, iar în Sala Musteriană au fost descoperite foarte multe obiecte aparţinând culturilor cu mult înaintea erei noastre.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Scărişoara

Peştera care adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din România se află în comuna Garda de Sus, din judeţul Alba. Este o peşteră cu adevărat impresionantă, accesibilă după ce se coboară, pe scări metalice ancorate în pereţi, un perete de aproape 50 de metri. Intrarea în peşteră se face printr-un portal uriaş, de 24 de metri lăţime şi 17 m înălţime. Gheţarul, care dăinuie în peşteră de peste 4.000 de ani, are un volum de 80.000 de metri cubi, faţa lui superioară reprezentând podeaua din Sala Mare a peşterii.

Atracţiile Gheţarului din Scărişoara sunt: Sala Mare, Biserica şi o sală cu stalagmite de gheaţă.

Poate că în lume sunt şi alte pesteri impresionante, dar Romania are cu ce se mândri! Avem multe locuri de o frumuseţie aparte, încărcate de legendă, tradiţie si istorie, printre care peşteri adevărate minuni ale naturii. Păcat că deseori nu avem grijă de ce e al nostru, pentru că exisă într-adevăr asemenea locuri fascinante care merită văzute şi protejate.

Va urma.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor