Cele mai ciudate construcţii din lume

Dancing Building
Dancing Building (Facebook)

Imaginaţia arhitecţilor ne poate uimi în atâtea moduri. În ultimii ani arhitecţii se întrec în depăşirea limitelor pentru a crea construcţii tot mai interesante, mai ciudate sau mai atipice. Sediul Uniunii Arhitecţilor din România este cel care i-a adus şi ţării noastre un loc pe lista celor mai ciudate clădiri din lume.

Cele mai ciudate construcţii din lume. Dancing Building – Praga, Cehia

Am începe cu Dancing Building construită între 1992 şi 1996, sau "Clădirea dansatoare" (poreclită "Fred şi Ginger"). Clădirea este un exemplu de arhitectură deconstructivistă, construită din 99 de bucăţi diferite de beton, cu forme unice.

Construcţia modernă şi dansatoare a fost ridicată într-un cartier cu arhitectură predominant veche, iar de când a fost terminată, în anul 1996, a devenit un punct de atracţie major. Dancing Building este o clădire de birouri, iar la ultimele două etaje, orice curios înfometat poate lua masa la restaurant.

Cele mai ciudate construcţii din lume. The Piano House (Casa Pianului) – An Hui, China

Construcţia în formă de pian şi intrarea acesteia, în formă de vioară gigantică sunt construite aproape în totalitate din sticlă. Construcţia clădirii a început în 2007 şi a fost destinată găzduirii planurilor de dezvoltare a regiunii Shannan din China.

Datorită formei neobişnuite, Casa Pianului a devenit un loc popular printre turişti, iar localnicii o numesc “cel mai romantic loc din China”, mii de cupluri fotografiînd-se în ziua nunţii în faţa acesteia.

Cele mai ciudate construcţii din lume. The Crooked House - Şopot, Polonia

The Crooked House (Casa Încovoiată) este o altă clădire bizară, arhitectura ei fiind inspirată din desenele animate ale lui Jan Marcin Szancer (artist polonez).

Clădirea a fost inaugurată în 2004 şi face parte dintr-un complex comercial, aşa că poate fi vizitată şi admirată în voie. Arhitectura neobişnuită nu este prezentă numai prin pereţii văluriţi de la exterior, ci se continuă şi la interior, unde vizitatorii pot face cumpărături, pot participa la tot felul de evenimente sau pot servi o cafea într-un decor bizar şi interesant.

Cele mai ciudate construcţii din lume. The Basket Building - Ohio, SUA

Clădirea companiei Longaberger Basket din Newark, Ohio s-ar putea să fie cea mai ciudată clădire de birouri din lume. Ansamblul a costat 30 de milioane de dolari şi lucrările de realizare a acestuia au durat doi ani. Mulţi experţi au încercat să-l convingă pe Dave Longaberger să modifice planurile, însă el a insistat ca ansamblul să fie o replică exactă a coşului produs de compania sa.

Construcţia este formată din 7 etaje şi are chiar şi toartele necesare unui adevărat coş de picnic, bucurându-se de un sistem special ce nu permite supraîncălzirea toartelor pentru a evita accidentele. Sediul Companiei Longaberger este un veritabil exemplu al stilului de arhitectură mimetică, fiind finalizat în 1997.

Cele mai ciudate construcţii din lume. Corpus Museum - Oegstgeest, Olanda

Clădirea este un muzeu interesant încă din exterior, deoarece are o formă de corp uman integrată în peretele clădirii. La interior, lucrurile devin şi mai interesante, pentru ca acesta este un muzeu interactiv, care îţi oferă o experienţă unică despre corpul uman, chiar în interiorul unei structuri modelate după corpul uman, cu fiecare părticică!

Cele mai ciudate construcţii din lume. Kansas State Library - Missouri, Statele Unite ale Americii

Biblioteca centrală a oraşului Kansas, aflată în centrul oraşului, reprezintă unul dintre primele proiecte menite să revitalizeze centrul oraşului.

Cetăţenilor din Kansas li s-a cerut să aleagă titluri de cărţi foarte cunoscute care ar putea reprezenta oraşul. Aceste titluri au fost folosite în designul faţadei unei parcări supraterane cu scopul de a încuraja oamenii să viziteze biblioteca centrală.

Cele mai ciudate construcţii din lume. Waldspirale - Darmstadt, Germania

Casa Waldspirale, în traducere: pădurea spirală, a fost construită în Darmstadt între anii 1998 şi 2000. Faimosul arhitect şi pictor austriac Friedensreich Hundertwasser este recunoscut pentru arhitectura sa revoluţionară, foarte colorată, care combină forme neregulate, organice.

În spatele structurii cu cele 105 apartamente se conturează o curte amenajată în jurul unui pârâu. Turnul din colţul dinspre sud-est găzduieşte un restaurant şi un bar.

Cele mai ciudate construcţii din lume. Casa Nautilius - Mexic

Această casă spectaculoasă a fost construită în anul 2006 de Arquitectura Orgánica. Casa Nautilus pare a fi desprinsă dintr-un desen animat datorită culorilor vibrante şi a formei în formă de cochilie gigantică. Este o casă reală, din Mexic, în care locuieşte o tânără familie, împreună cu cei doi copii.

Conceptul de open-space din interior este dominat de suprafeţe netede, scări în formă de spirală şi plante naturale. Acestea ii fac pe locuitori să se simtă de parcă ar trăi într-un melc gigant care a înghiţit toate plantele din grădina casei.

Cele mai ciudate construcţii din lume. Habitat 67 - Canada

Clădirea a găzduit Expo 67, una dintre cele mai mari expoziţii din lume. Această construcţie este formată din 354 de cuburi care cuprind 146 de apartamente. Proiectul a fost conceput pentru a crea locuinţe apropiate, dar private, dotate fiecare cu o grădină. Clădirea a fost construită pentru a ilustra noua lume în care oamenii vor trăi într-un stil de viaţă din ce în ce mai aglomerat în oraşele din întreaga lume.

Cele mai ciudate construcţii din lume. Sediul Uniunii Arhitecţilor, România

Aflată în Piaţa Revoluţiei, sediul UAR s-a făcut remarcat datorită arhitecturii ciudate, fiind vorba despre o clădire din sticlă, ridicată peste o casă veche.

Casa Păucescu este numele fostei clădiri localizate aici, din care a mai rămas doar o parte. Din exterior, pe strada Dem Dobrescu din Bucureşti, putem admira faţada vechii construcţii, edificată în stilul renaşterii franceze, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În urma unui incendiu din perioada revoluţiei de la 1989, aceasta a fost grav avariată, fiind apoi inclusă pe lista monumentelor istorice, deşi era doar o ruină, pentru valoarea sa comemorativă. Cu toate acestea clădirea nu a mai putut fi restaurată la configuraţia iniţială.

În anul 2002 au început lucrările ce au dus la actuala configuraţie care păstrează din vechea clădire doar faţada, reabilitată pe alocuri prin refacerea bosajului acolo unde era necesar, în care a fost inserat, ca într-o coajă, noul volum realizat din sticlă şi oţel, într-un stil modern minimalist.

Intervenţia folosită în acest caz, numită restaurare prin contrast, contestată de unii dar considerată de adepţii stilului o îmbinare armonioasă între vechi şi nou, a ajutat la transformarea acestui monument istoric încărcat de semnificaţii sociale într-o atracţie turistică în inima Bucureştiului

Cele mai ciudate construcţii din lume. Wonderworks – Orlando, SUA

Clădirea din Florida, cu rol de muzeu şi parc de distracţii, dărâmă conceptul de arhitectură clasică la propriu! Designul său exterior neobişnuit exprimă întru totul experienţele pe care vizitatorii le trăiesc înăuntru: o călătorie printr-un uragan, în care vântul bate cu 40 de kilometri pe oră, cutremure cu o magnitudine de 5,2 sau o incursiune în povestea Titanicului.

Cele mai ciudate construcţii din lume. Crazy House (Casa Nebună) – Dalat, Vietnam

Crazy House, în traducere Casa Nebună, este un hotel din oraşul vietnamez, Dalat. Aceasta este o construcţie de-a dreptul bizară, fiind considerată drept un melanj al stilurilor lui Antonio Gaudi şi Salvador Dali şi a fost inspirată din formele florei şi faunei. Fiecare cameră a acestui hotel se deosebeşte de celelalte, iar turiştii au şansa de a le schimba pentru a putea experimenta cât mai mult din această construcţie cu adevărat surprinzătoare.

Cele mai ciudate construcţii din lume. Blur Building - Yverdon-les-Bainz, Elveţia

Blur Building este un pavilion media la baza lacului Neuchâtel în Yverdon-les-Bains, Elveţia. Clădirea a fost concepută de către Buckminster Fuller.

Materialul de construcţie primar a fost apa, pompată din lacul deasupra căruia se află construcţia. Apa era emisă în atmosferă cu ajutorul a peste 30.000 de duze de înaltă presiune care formau un nor de ceaţă creând iluzia unei clădiri din vapori.

Cele mai ciudate construcţii din lume. House Attack - Vienna, Austria

House Attack este numele dat construcţiei de la Muzeul Modern Kunst Siftung Ludwig. Muzeul de Artă Contemporană avea deja o clădire interesantă, fiind de asemenea localizată într-un spaţiu artistic de excepţie, cunoscut şi sub denumirea de Sufrageria Vienei, unde localnicii şi turiştii se pot relaxa pe canapele în aer liber. La această construcţie s-a adăugat o căsuţă răsturnată, care pare că a atacat muzeul ca o „bombă”. Colecţia muzeului include peste 7.000 de opere de artă modernă şi contemporană.

Cele mai ciudate construcţii din lume. Robot Building - Bangkok, Tailanda

Construcţia cu design robotic, ce poartă semnătura arhitectului Sumet Jumsai, găzduieşte sediul central al United Overseas Bank. Prin designul său, arhitectul a dorit să facă o declaraţie cu privire la modul de afaceri din segmentul bancar, unde totul este extrem de modern şi computerizat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură