Cele mai frumoase locuri din România. Locuri de poveste pe care trebuie să le vizitaţi - Partea I

Departe de zgomotul asurzitor al oraşelor, se ascund cele mai frumoase peisaje care aşteaptă să fie descoperite de turiştii curioşi. Iubitorii de natură au ocazia să se bucure de frumuseţea şi liniştea nenumăratelor locuri cu care România se mândreşte.
A. D.
03.05.2015

Departe de zgomotul asurzitor al oraşelor, se ascund cele mai frumoase peisaje care aşteaptă să fie descoperite de turiştii curioşi. Iubitorii de natură au ocazia să se bucure de frumuseţea şi liniştea nenumăratelor locuri cu care România se mândreşte.

Cascade spectaculoase, castele impunătoare, lacuri de legendă, peşteri neumblate şi biserici mult prea încercate de timp vor dezvălui istoria şi tradiţiile ce fac cinste poporului român, atât de încercat în lupte pentru păstrarea identităţii naţionale.

Sunt binecunoscutele staţiunile montane, cu peisaje încântătoare şi trasee de vis, sau monumentele naturale din piatră precum Babele şi Sfinxul. Încercăm să vă dezvăluim şi alte obiective turistice, mai puţin faimoase, din România.

Cele mai frumoase locuri din România. Lacului Ochiul Beiului (foto 1)

În sălbăticia Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa din judeţul Caraş-Severin se găseşte un alt loc demn de vizitat. Apa albastră a Lacului Ochiul Beiului impresionează prin nuanţa sa intensă. În apropierea lacului, se află un drum îngust şi anevoios pe care turistul poate porni pentru a ajunge la cascadele Vaioaga şi Beuşniţa. Cu o suprafaţa de 36.758 hectare, parcul naţional din care face parte se întinde până la depresiunile Munţilor Aninei care sunt presăraţi cu chei şi izvoare.

Legenda spune că un bei foarte bogat, aflat la vânătoare pe aceste meleaguri, a întâlnit în Poiana Florii o ciobăniţă foarte frumoasă, de care s-a îndrăgostit pe loc. Beiul venea adesea să o întâlnească pe fată, dar când a aflat tatăl său de dragostea dintre cei doi, a hotărât să-i despartă. A trimis un călău să omoare fata care îi sucise minţile fiului său, iar beiul îndrăgostit şi-a găsit iubita înjunghiată în locul unde acum se află cascada Beuşniţa. În lupta cu ostaşii, beiul a pierdut un ochi iar din locul în care a căzut acesta, din lacrimile vărsate, a izvorât lacul ce-i poartă astăzi numele.

Cele mai frumoase locuri din România. Cascada Bigar (foto 2)

Cascada Bigar din rezervaţia naturală “ Izvorul Bigar”, situată în Caraş-Severin, este una dintre cele mai impresionante cascade din România, aceasta fiind prezentată chiar şi în presa turistică internaţională de către Naţional Geographic Travler – România şi de către site-ul The World Geography.

La baza formării sale stă Izbucul Bigar care se revarsă în râul Miniş de pe o stâncă acoperită de muşchi.

Cele mai frumoase locuri din România. Tunelul Dragostei (foto 3)

Tunelul Dragostei este un loc special, minunat, situat între Caraş-Severin şi Oţelu Roşu. Tunelul se întinde pe ruta de cale ferată dintre Caransebeş şi Boutar, între localităţile Obreja şi Glimboca, la 10 km de Caransebeş.

Tunelul dragostei, aşa cum a fost el denumit după cel din Ucraina, este un loc perfect pentru îndrăgostiţii care se pot bucura aici, din plin, de natură, nestingheriţi, pot face fotografii spectaculoase sau pur şi simplu pot admira peisajul care te lasă fără suflare.

Cele mai frumoase locuri din România. Platoul carstic salin meledic (foto 4)

Platoul Meledic este o arie protejată de interes naţional, rezervaţie naturală mixtă geologică, speologică, botanică şi zoologică. Este situat în judeţul Buzău, pe teritoriul administrativ al comunelor Lopătari şi Mânzăleşti, în Subcarpaţii de Curbură - bazinul superior al râului Slănic. Zona se află la 56-60 km de Buzău.

Practic, relieful ni se înfăţişază ca o nesfârşită lume a canioanelor de sare, în care timpul a săpat zeci de peşteri, adevărate minunăţii de explorat pentru pasionaţii de speologie. Pe teritoriul Platoului de la Meledic, mai exact în întunericul acestuia, se află Peştera Meledic, care ani de-a rândul a fost cea mai lungă peşteră de sare din lume. Accesul în aceasta este recomandat doar persoanelor cu experienţă în speologie.

Cele mai frumoase locuri din România. Rezervaţia mixtă Peştera şi Izbucul Izvorul Albastru al Izei (foto 5 şi 6)

Una dintre cele mai mari frumuseţi naturale ale României este Rezervaţia mixtă "Peştera şi Izbucul Izvorul Albastru al Izei", care se întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare, făcând parte din categorie a III-a IUCN (International Union for Conservation of Nature). Această rezervaţie se află în partea de vest a Munţilor Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Măgura, în localitatea Săcel, Maramureş, şi este unul dintre acele locuri care au rămas neprihănite de mâna omului.

Denumirea acestei arii protejate provine de la frumoasa culoare albastru-verzuie a izvorului carstic ce se varsă în râul Iza.

Cu peşteri formate ca urmare a pătrunderii apelor în subteran, cascade înalte de până la 15 metri, şi izvoare cu apă albăstruie, rezervaţia îşi surprinde fără încetare turiştii.

Cele mai frumoase locuri din România. Lacul Albastru (foto 7)

Tot în adâncul tărâmului de basm al Maramureşului se află Lacul Albastru, recunoscut pentru faptul că îşi schimbă culoarea în funcţie de intensitatea luminii, predominând culoarea verde-albăstrui datorită compuşilor sulfuroşi. Această zonă protejată, de interes naţional, reprezintă o arie extrem de importantă. Rezervaţia naturală este un lac de formă eliptică cu o adâncime de până la 4 metri, apa lui provenind din precipitaţiile infiltrate în lucrările unei vechi excavaţii miniere. Acesta s-a format pe versantul Dealul Minei, în urma prăbuşirii unei galerii miniere, strângându-se, mai apoi, apă de ploaie pe o suprafaţă de 0,5 hectare.

Cele mai frumoase locuri din România. Cascada Cailor (foto 8)

Amplasată în inima Munţilor Rodnei, Cascada Cailor este considerată cea mai mare cascadă din România, aceasta oglindind cu adevărat frumuseţea desăvârşită a naturii. Această atracţie turistică a Maramureşului se află la o altitudine de 1.300 metri şi are o cădere de apă de 100 metri. Cu siguranţa, turiştii vor auzi legendele ţesute în jurul cascadei, conform cărora o herghelie de cai s-a aruncat de pe stâncă pentru a scăpa de cotropitorii acestei zone, iar lacrimile stăpânilor lor s-au transformat în cascadă.

Cele mai frumoase locuri din România. Cazanele Dunării (foto 9)

Amplasate în Parcul Naţional Porţile de Fier, Cazanele Dunării sunt un sector al Defileului Dunării, la trecerea fluviului printre Munţii Carpaţi, în apropiere de oraşul Orşova şi au o lungime de aproximativ 9 km.

Printre cele mai atractive puncte de vizitat, pe traseul Cazanelor Dunării este chipul lui Decebal sculptat în stâncă. Pentru a realiza acest monument impresionant 12 sculptori-alpinişti au lucrat timp de 10 ani. Astfel, chipul lui Decebal a ajuns să fie cea mai mare sculptură în piatră de pe teritoriul Europei, cu o înălţime de 55 de metri şi o lăţime de circa 25 de metri.

Cele mai frumoase locuri din România. Biserica de sub lac (foto 10)

Biserica de sub lac nu este doar un mit, aceasta chiar există la Beliş, în judeţul Cluj şi se arată doar în perioadele de secetă din timpul verilor toride. În zilele cele mai secetoase de vară, ies la suprafaţă ruinele unei biserici vechi din piatră, care se pare că datează din secolul al paisprezecelea.

Deşi apa poate distruge de-a lungul timpului orice urmă de pictură, pe zidurile acestei biserici se mai pot observa picturile care împodobeau pereţii bisericii şi întruchipau îngeri şi cunoscute scene biblice.

Aici găsiţi partea a doua a celor mai frumoase locuri din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor