"Smog Journeys", un film despre poluare şi calitatea vieţii din China (video)

Jilin, China - Smog de-a  lungul malului râului Songhua, unde temperaturile au ajuns la minus 14C. Indicele de calitate a aerului în provincia de nord a Chinei Jilin a crescut la 260, indicând un grad ridicat de poluare.
Jilin, China - Smog de-a  lungul malului râului Songhua, unde temperaturile au ajuns la minus 14C. Indicele de calitate a aerului în provincia de nord a Chinei Jilin a crescut la 260, indicând un grad ridicat de poluare. (ChinaFotoPress/Getty Images)

Care sunt efectele poluării asupra vieţii şi sănătăţii în viaţa cotidiană a unei familii din China? Aceasta este ceea ce încearcă să arate "Smog Journeys", un film scurt realizat pentru Greenpeace de Jia Zhangke, unul dintre cei mai faimoşi producători chinezi din lume, câştigătorul ''Leului de Aur'' la Festivalul de Film de la Veneţia în 2006.

Scurtmetrajul arată, de fapt, viaţa a două familii din China, una de mineri, alta de designeri vestimentari, respectiv, din provincia Hebei şi Beijing. În 2012, în provincia Hebei, care se învecinează cu zona metropolitană a Beijingului, au fost consumate 313 milioane de tone de cărbune, iar aceasta a fost cauza majoră a smogului: dintre cele 10 oraşe chineze cu cea mai nocivă poluare PM2.5, şapte fac parte din provincia Hebei.

Potrivit statisticilor Ministerului chinez de Protecţie a Mediului, oraşele situate în apropiere de delta fluviului Yangtze, delta râului Pearl şi zona care include Beijing, Tianjin şi Hebei sunt supuse smogului mai mult de o sută de zile de pe an, cu concentraţia de PM2.5, care depăşeşte între două şi patru ori nivelurile indicate de liniile directoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Numai în Beijing, în 2010, datorită poluării cu PM2.5 ar fi decedat 2349 de persoane. "O problemă de care am devenit conştient în anii nouăzeci. Reuşeam doar să percep că aerul era într-adevăr teribil, că praful era peste tot, ceea ce făcea cu adevărat dificilă viaţa zilnică a oamenilor", a declarat Jia Zhangke.

''A respira aer curat este o nevoie de bază pentru o viaţă sănătoasă. Este trist că şi copiii cresc înconjuraţi mai mult de smog decât de aer curat şi cer albastru, aşa cum este prezentat în filmul lui Jia. Restituirea aerului curat ar trebui să fie o prioritate care necesită măsuri imediate. Greenpeace solicită guvernului chinez să ia măsuri imediate pentru a proteja cetăţenii, reducând consumul de cărbune în favoarea surselor mai curate, cum ar fi sursele regenerabile de energie ", a declarat Li Yan, şeful Campaniei "Climă şi Energie al Greenpeace Asia de Est".