Cele mai frumoase locuri din România. Locuri de poveste pe care trebuie să le vizitaţi (Partea a II-a)

Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă
Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă (Facebook)

Departe de zgomotul asurzitor al oraşelor, se ascund cele mai frumoase peisaje care aşteaptă să fie descoperite de turiştii curioşi. Iubitorii de natură au ocazia să se bucure de frumuseţea şi liniştea nenumăratelor locuri cu care România se mândreşte.

Cascade spectaculoase, castele impunătoare, lacuri de legendă, peşteri neumblate şi biserici mult prea încercate de timp vor dezvălui istoria şi tradiţiile ce fac cinste poporului român, atât de încercat în lupte pentru păstrarea identităţii naţionale.

Sunt binecunoscutele staţiunile montane, cu peisaje încântătoare şi trasee de vis, sau monumentele naturale din piatră precum Babele şi Sfinxul. Încercăm să vă dezvăluim şi alte obiective turistice, mai puţin faimoase, din România.

Cele mai frumoase locuri din România. Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă (foto 1)

Rezervaţia de zimbri, cunoscută şi sub denumirea de Rezervaţia de Zimbri „Dragoş-Vodă”, este o arie protejată, de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip faunistic) situată în judeţul Neamţ, pe teritoriul administrativ al comunei Vânători-Neamţ. Arealul se întinde pe o suprafaţă de 11.500 hectare, aflându-se în partea sudică a Munţilor Sabasei (diviziunea centrală a Munţilor Stânişoarei) şi cea nordică a judeţului Neamţ. În cadrul rezervaţiei se găsesc trei iazuri: Zimbrilor, Cerbilor şi Căpriorilor.

Cele mai frumoase locuri din România. Insula Ovidiu (foto 2)

În cazul în care nu ştiaţi, Insula Ovidiu este singura destinaţie turistică de la noi din ţară care este amplasată pe o insulă în totalitate naturală. Situată pe lacul Siutghiol, la 5 kilometri de malul staţiunii Mamaia şi la 500 de metri de malul oraşului Ovidiu, acest obiectiv turistic este un loc unic al litoralului nostru.

Denumirea insulei şi a oraşului provin de la poetul latin Ovidiu, care a fost exilat aici de către împăratul Cezar. În acest loc a scris poeme precum “Ponticele” sau “Tristeţe”, având ca sursă de inspiraţie atmosfera mohorâtă de la malul mării, pe timpul iernii.

Cele mai frumoase locuri din România. Palatul Brukenthal, Avrig (foto 3)

În vizitele sale la Viena, baronul Brukenthal a fost impresionat de grandoarea palatelor imperiale de la Schönbrunn şi Laxenburg. Reîntors în Transilvania, Brukenthal a preluat modelul palatelor în construcţia reşedinţei sale de vară de la Avrig. Însăşi amplasarea acesteia este vizibil inspirată de Glorieta din parcul Schönbrunn.

Palatul a fost construit în stilul barocului târziu, după modelul palatelor vieneze, dar elementul principal a fost şi rămâne parcul din dreptul palatului, realizat după modelul grădinilor vieneze baroce, dar şi cu elemente de gradină englezească din perioada romantismului şi clasicismului.

Cele mai frumoase locuri din România. Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti (foto 4)

Este un monument ridicat în cinstea celor care au luptat în Războiul de Reîntregire a României din anul 1917. Mausoleul este situat pe drumul european E 85 între Focşani şi Adjud, la kilometrul 202. Pe locul în care a fost ridicat mausoleul, între 21 iulie - 21 august 1917, în Mărăşeşti, armatele române au luptat împotriva armatelor germane, armata română pierzând peste 20.000 de militari. Iniţiativa construirii monumentului a aparţinut Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române, în cadrul Congresului desfăşurat la 8 iunie 1919, în Senatul României din Bucureşti. Construcţia a fost ridicată după planurile arhitectului Georgel Cristinel.

Cele mai frumoase locuri din România. Peştera Urşilor (foto 5)

Istoria recentă a Peşterii Urşilor a început în data de 17 septembrie 1975, odată cu explozia care a permis minerului Traian Curta să facă descoperirea care ulterior avea să devină unul din cele mai importante obiective turistice din România, fiind vizitată de numeroşi turişti români şi străini.

În timpul lucrărilor de exploatare a calcarului, în urma unei explozii controlate, de rutină, Traian Curta a observat o gaură în rocă, aceasta dovedindu-se a fi singura cale de acces către lumea spectaculoasă din adâncuri.

După descoperirea făcută în 1975, peştera a fost atent cercetată, iar o parte a fost amenajată pentru turişti. Cu toate că amenajarea s-a încheiat în 1978, Peştera Urşilor a intrat în circuitul turistic abia în data de 14 iulie 1980, dată la care a fost inaugurată oficial.

Istoria mai îndepărtată spune că această peştera a fost locuită, până în urmă cu cca 17.000 ani de ursul de Caverna (Ursus spelaeus), specie dispărută de pe pământ. În Peştera Urşilor au fost descoperite oase vechi de cca. 100.000 de ani. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că peştera a fost locuită doar de această specie de urs. Se crede că, în urma unui cutremur puternic de acum aproximativ 17.000 ani, singura intrare în peşteră s-a închis, iar urşii aflaţi în acel moment în interior au rămas captivi, murind apoi de foame.

Cele mai frumoase locuri din România. Mănăstirea Voroneţ (foto 6)

Denumită şi Capela Sixtină a estului, se află la 39 km de Suceava, construită de către marele domnitor al Moldovei, Ştefan cel Mare în anul 1488. Arhitectural, ea este caracteristică stilului moldovenesc al vremii: de mici proporţii, cu plan trilobat, având turla cu boltă moldovenească pe naos suspendată pe boltiri cu arcuri diagonale. Altarul şi naosul conservă pictura interioară de la construirea bisericii.

Vărul Domnitorului Rareş, Mitropolitul Grigorie Roşca a realizat marea sa ctitorie: pictura exterioară de la Voroneţ. Devenită atât de cunoscută datorită coloristicii sale, în special a nuanţei de albastru de Voroneţ, este principalul punct de atracţie din zonă.

Cele mai frumoase locuri din România. Castrul roman Porolissum – Moigrad (foto 7)

La Moigrad, un obiectiv turistic important îl reprezintă castrul roman Porolissum. Porolissum reprezintă unul dintre cele mai importante centre ale Daciei Romane.

Castrul roman a fost construit în jurul anului 106 d.Hr. lângă aşezarea dacică de la care a preluat şi numele. În jurul acestuia s-a dezvoltat un sistem defensiv constând în vaduri, ziduri, şanţuri de apărare şi o serie de castre mai mici. Porolissum a devenit şi un important centru administrativ, economic şi civil, iar aici se găsea atât populaţia dacică locală cât şi coloniştii romani. Datorită forţei sale militare, Porolissum a fost "cheia de boltă" a apărării Daciei de nord-vest. Probabil, a fost şi capitala Daciei Porolissensis fiind considerată un puternic centru de răspândire a romanităţii, atât în provincie cât şi în afara ei.

Cele mai frumoase locuri din România. Cetatea Carolina din Alba Iulia (foto 8)

Cetatea Carolina din Alba Iulia este cea mai importantă fortăreaţă bastionară de tip Vauban de pe teritoriul României.

Operă a arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, cetatea din Alba Iulia a fost ridicată între 1714 şi 1738 în mijlocul oraşului, sub denumirea de “Fortificaţia capitală de la Alba Iulia din Principatul Transilvaniei”. Începând din secolul al XVIII-lea şi până în secolul al XIX-lea, cetatea de la Alba Iulia a fost, în acelaşi timp, depozit de arme şi muniţie, dar şi centru militar al principatului Cetatea. Aceasta se întinde pe o arie de peste 100 de hectare, iar zidurile au o lungime de aproximativ 12 kilometri. Conform cronicilor vremii, peste douăzeci de mii de iobagi au muncit la ridicarea lor. Vorbim de ziduri groase de trei metri construite pe locul fostelor fortificaţii romane, la care s-a adăugat cărămidă şi piatră.

Cele mai frumoase locuri din România. Salina Turda (foto 9)

Salina Turda constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate locuri pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice.

Cele mai frumoase locuri din România. Pădurea Letea (foto 10)

Este cea mai veche rezervaţie naturală din ţara noastră. Cunoscută pentru frumuseţea ei sălbatică, neîntinată de civilizaţia modernă în expansiune, pădurea se întinde pe aproape 3000 de hectare de vegetaţie, cu tei, plopi, stejari brumării, frasini şi este înconjurată de un stufăriş des ce o protejează, îngreunând accesul în areal.

Situată în judeţul Tulcea, Pădurea Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa cu o vegetaţie specifică şi cu o floră şi faună neobişnuită pentru ţara noastră. Aici se găsesc peste zece specii de orhidee şi păsări precum vulturul codalb, prigoria, pupăza şi şoimuleţul de seară. Pădurea Letea este populată de peste 2500 de cai sălbatici ce trăiesc nestingheriţi prin tufărişul des şi oferă un spectacol de basm turistului cosmopolit, ce va găsi printre liane, solul nisipos şi copacii maiestuoşi un colţ de natură uitată, de o frumuseţe îmbătătoare.

Cele mai frumoase locuri din România. Râpa Roşie (foto 11)

Râpa Roşie este cu siguranţă una dintre frumuseţile judeţului Alba, un loc despre care se ştiu puţine lucruri. Aflată la doar 3 kilometri de Sebeş, Râpa Roşie are milioane de “riduri” roşii, care se pot vedea din satelit, fiind locul ideal pentru iubitorii de aventuri cu parapanta. Râpa s-a format prin eroziunea apei asupra solului, care a provocat, în timp, alunecări de teren masive. Putem vedea un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriaşe, care alături de coloane cu forme ciudatele şi piramide etajate, separate de ravene, formează un microrelief pe care geografii îl numesc „badlands” (pământuri rele).

Unicitatea este dată de alternanţa argilelor roşii cu gresii cenuşii, alcătuite în formaţiuni slab cimentate. Pe lângă decorul special pe care îl oferă râpa, poate fi admirat şi peisajul floral (cu specii protejate de lege) şi fauna specială.

Aici găsiţi partea prima partea a celor mai frumoase locuri din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.