Lacul Garda (Italia) - un vis de vară

Lacul Garda
Lacul Garda (Wikipedia)

Nordul Italiei este o destinaţie turistică foarte populară. Aici pot fi vizitate diverse staţiuni atrăgătoare, iar Lacul Garda, de o frumuseţe aparte, poate reprezenta un loc ideal pentru vacanţa de vară.

Apele Lacului Garda scaldă trei provincii: Brescia, Verona şi Trento. Cu o suprafaţă de aproximativ 370 de km pătraţi (52 km lungime şi 17 km lăţime în cel mai lat punct), cu precipitaţii abundente şi o temperatură medie de 23 de grade, lacul este cel mai mare din Italia, urmat de Como şi Maggiore. Cele trei lacuri au origine glaciară şi se găsesc în Munţii Alpi. În mod sigur, apropierea de aceşti munţi impresionanţi face ca lacurile să reprezinte una dintre principalele atracţii turistice ale zonei.

Lacul Garda este situat la 65 de metri deasupra nivelului mării, iar de aici se poate vedea Monte Baldo, a cărui altitudine este de 2218 m. Este curioasă senzaţia de a înota în ape ce ne reamintesc mai degrabă de mare decât de un lac, şi unde putem contempla piscuri impunătoare. Zona prezintă peisaje încântătoare şi multe oportunităţi de a experimenta momente de relaxare în aer liber, datorită staţiunilor balneare şi frumuseţilor naturale ca Monte Baldo şi Morainic Hills.

În zonă se pot desfăşura diverse activităţi interesante şi recreative precum drumeţii, ciclism sau plimbări cu calul şi se pot practica sporturi de acţiune cu parapanta, ciclism montan şi escaladarea stâncilor. Se pot încerca multe sporturi acvatice ca: surfing, windsurfing, kitesurfing, ski nautic, kayak, scufundări, şi tot timpul se poate merge cu vela datorită vânturilor constante de pe lac. Priveliştile minunate ale Lacul Garda se completează cu cele 5 insule ale lacului, destul de mici, dar care merită văzute, în special „Isola del Garda”, cea mai mare dintre ele.

În cât timp se poate înconjura lacul? Ocolul se poate face într-o zi, însă nu este eficient şi nu merită să te oboseşti prea mult. Când eşti în Garda nu-ţi propune obiective, mai bine este să improvizezi: urmează drumul ce înconjoară lacul şi opreşte-te când doreşti. Satele pitoreşti sunt încântătoare şi priveliştile de o frumuseţe extraordinară. Poţi face acest tur în 3 zile. De-a lungul drumului, în multe locuri trebuie să mergi cu 50 km la oră şi de multe ori prinzi cozi mari, mai ales vara. Lacul are o salbă de mici sate, fortăreţe şi castele medievale care merită explorate, mai ales de către iubitorii de cultură şi artă.

Cele mai frumoase localităţi din jurul Lacului Garda

Localităţile ce înconjoară lacul sunt minunate prin cultură, tradiţie şi culoare. Sirmione, oraş preferat de artişti şi poeţi, este un loc foarte popular, cel mai cochet şi mai frecventat de turişti. Aici se află Castello Scaligero şi cele două biserici: Santa Maria della Neve şi San Pietro in Mavino, ce te trimit în epoci trecute încărcate de istorie şi artă. Dacă dorim mai mult, se poate vizita situl arheologic ce acoperă o suprafaţă de aproximativ două hectare numit "Grotte di Catullo", ruine antice, reprezentând cel mai important vestigiu al epocii romane din zonă. Intrarea costă 4 Euro şi include şi vizitarea Muzeului Arheologic Sirmione. Oraşul este cunoscut şi pentru apele sale tremale bogate în sulf, astfel că se poate merge şi la cele două băi termale existente (Terme di Sirmione), apa fierbinte şi sulfuroasă fiind extrasă direct de pe fundul lacului.

Sunt mai multe sate pitoreşti ce merită să fie vizitate. Chiar dacă nu ajungem prea departe putem vedea satele Torbole, Malcesine sau Limone Sul Garda. Cine doreşte o zonă mai puţin aglomerată poate merge în zona de nord a Lacului Garda, cu peisaje spectaculoase: munţii în pantă, satele cu case pline de culoare, apele limpezi ale lacului, totul pare să fie un loc de basm. În această zonă se poate înota în lac. Pe tot ţărmul Lacului Garda găsim plaje, dar nu toate sunt potrivite pentru înot.

Începând (din est) de la Punta San Vigilio plajele sunt minunate. La unele plaje trebuie plătită intrarea, ca de exemplu Punta San Vigilio, însă există şi locuri gratuite, care evident că sunt mai populate. Plaje foarte bune sunt Castelletto di Brenzone şi Riva del Garda, unde plaja este enormă, are multe locuri de parcare, zone de joacă pentru copii, platformă cu trambulină etc. Apa este cristalină şi să nu rămânem surprinşi dacă vedem şi lebede. Fără îndoială, plaja din Riva del Garda este un loc idilic.

Ideal ar fi să mergem cu maşina sau cu un scuter, aşa putem petrece câteva zile pe lac. Zona este foarte populată cu multe campinguri şi case rurale. În zona Lacului Garda se vorbeşte mai mult limba germană decât italiana, iar în restaurante şi magazine, informaţiile se dau atât în germană cât şi în italiană.

În concluzie, acest loc superb şi-a păstrat frumuseţea, naturaleţea şi unicitatea prin toată bogăţia naturală din timpuri de demult, conservată pentru a ne bucura sufletul. Apele curate, adânci, limpezi şi cristaline, munţii ce împrejmuiesc lacul, satele pitoreşti cu case rurale pline de culoare, ce poţi să-ţi doreşti mai mult? Natura este minunată şi te aşteaptă să petreci aici clipe de neuitat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură