Cel mai vechi şi mai complet ADN uman are... 4.000 de ani

Un studiu publicat în revista ştiinţifică "Nature" şi realizat graţie tehnicilor moderne de secvenţiere arată că a putut fi obţinut ADN-ul din părul unui om de acum 4000 de ani, din cultura Saqqaq, prima care a locuit în Groenlanda.
Genom antic
Genom antic (captură video Youtube)

Dintr-un smoc de păr de acum 4.000 de ani a fost posibil să se obţină cea mai completă hartă a ADN-ului uman antic. Părul, care a fost conservat în permafrostul arctic din Groenlanda, a fost colectat în anii 1980 şi depozitat la un muzeu din Danemarca. Abia în 2010, profesorul Eske Willerslev, biolog evoluţionist, a reuşit să folosească secvenţierea de pionierat a ADN-ului pentru a reconstrui istoria genetică a părului.

Descoperirea este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea britanică din Cambridge, coordonaţi de biologul Eske Willerslev, împreună cu colegii de la Universitatea daneză din Copenhaga şi americană Southern Methodist University. Analizele anticului ADN uman, efectuate folosind tehnici moderne de secvenţiere, arată că părul, rămas încurcat în jurul unui pieptene de os de balenă aparţinea unui om din cultura Saqqaq, primii locuitori din Groenlanda.

Datorită acestor analize şi comparaţiei cu alte investigaţii genetice efectuate în ultimul deceniu, inclusiv asupra nativilor americani de astăzi, autorii studiului au reuşit să reconstruiască istoria genetică a populaţiei din America. Analizele, explică experţii, arată, de exemplu, că secvenţele ADN antice examinate sunt mai strâns legate de nativii americani contemporani decât de orice altă populaţie din oricare alt loc din lume.

„Analizele ADN antice ne învaţă ce înseamnă să fim umani”, a explicat Willerslev. „Ceea ce ne-a surprins a fost cât de rezistenţi şi capabili erau aceşti strămoşi ai noştri: reuşeau să ocupe medii foarte diferite şi de multe ori le populau o perioadă scurtă de timp. Am fost învăţaţi la şcoală - adaugă omul de ştiinţă - că strămoşii noştri obişnuiau să rămână adesea într-un teritoriu până când populaţia epuiza resursele naturale. Analizele ADN-ului antic - conchide Willerslev - arată, totuşi, că deseori aceştia se răspândeau în alte regiuni doar pentru a explora, descoperi şi experimenta aventuri”.

Mai multe informaţii: Ten years of ancient genome analysis has taught scientists 'what it means to be human'

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură