Cel mai vechi şi mai complet ADN uman are... 4.000 de ani
alte articole
Dintr-un smoc de păr de acum 4.000 de ani a fost posibil să se obţină cea mai completă hartă a ADN-ului uman antic. Părul, care a fost conservat în permafrostul arctic din Groenlanda, a fost colectat în anii 1980 şi depozitat la un muzeu din Danemarca. Abia în 2010, profesorul Eske Willerslev, biolog evoluţionist, a reuşit să folosească secvenţierea de pionierat a ADN-ului pentru a reconstrui istoria genetică a părului.
Descoperirea este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea britanică din Cambridge, coordonaţi de biologul Eske Willerslev, împreună cu colegii de la Universitatea daneză din Copenhaga şi americană Southern Methodist University. Analizele anticului ADN uman, efectuate folosind tehnici moderne de secvenţiere, arată că părul, rămas încurcat în jurul unui pieptene de os de balenă aparţinea unui om din cultura Saqqaq, primii locuitori din Groenlanda.
Datorită acestor analize şi comparaţiei cu alte investigaţii genetice efectuate în ultimul deceniu, inclusiv asupra nativilor americani de astăzi, autorii studiului au reuşit să reconstruiască istoria genetică a populaţiei din America. Analizele, explică experţii, arată, de exemplu, că secvenţele ADN antice examinate sunt mai strâns legate de nativii americani contemporani decât de orice altă populaţie din oricare alt loc din lume.
„Analizele ADN antice ne învaţă ce înseamnă să fim umani”, a explicat Willerslev. „Ceea ce ne-a surprins a fost cât de rezistenţi şi capabili erau aceşti strămoşi ai noştri: reuşeau să ocupe medii foarte diferite şi de multe ori le populau o perioadă scurtă de timp. Am fost învăţaţi la şcoală - adaugă omul de ştiinţă - că strămoşii noştri obişnuiau să rămână adesea într-un teritoriu până când populaţia epuiza resursele naturale. Analizele ADN-ului antic - conchide Willerslev - arată, totuşi, că deseori aceştia se răspândeau în alte regiuni doar pentru a explora, descoperi şi experimenta aventuri”.
Mai multe informaţii: Ten years of ancient genome analysis has taught scientists 'what it means to be human'