Amprentă de sigiliu de acum aproximativ 7.000 de ani descoperită în Israel

Silozuri rotunde la Tel Tsaf, Israel (Credit: Boaz Garfinkel)
Mioara Stoica
12.06.2021

O echipă de arheologi de la Universitatea Ebraică din Ierusalim (HU) a făcut o descoperire rară atunci când a scos la iveală o mică amprentă de sigiliu din lut datând de acum aproximativ 7000 de ani. Amprenta, pe care erau imprimate două ştampile geometrice diferite, a fost descoperită în Tel Tsaf, o localitate preistorică situată în nordul văii Beit She'an din Israel.

Descoperirea a fost făcută în cadrul unei săpături, care a avut loc între 2004 şi 2007, condusă de profesorul Yosef Garfinkel de la HU împreună cu doi dintre studenţii săi, profesorul David Ben Shlomo şi doctorul Michael Freikman, ambii fiind în prezent cercetători la Universitatea Ariel. În sit au fost găsite iniţial 150 de sigilii de lut, dintre care unul este deosebit de rar şi are o importanţă istorică deosebită. Descoperirea a fost publicată în revista Levant.

Sigiliul Tel Tsaf şi o amprentă modernă. (Credit: Vladimir Nichen)
Sigiliul Tel Tsaf şi o amprentă modernă. (Credit: Vladimir Nichen)

Sigiliile, cunoscute şi sub numele de “bulla”, sunt făcute dintr-o mică bucată de lut şi erau folosite în timpurile istorice pentru a sigila şi semna scrisori şi pentru a împiedica pe alţii să citească conţinutul acestora.

Sigiliul găsit la Tel Tsaf este deosebit de important, deoarece este prima dovadă a utilizării sigiliilor pentru a marca transporturile sau pentru a sigila silozurile sau hambarele. Atunci când uşa unui hambar era deschisă, amprenta de sigiliu se rupea - un semn revelator că cineva a intrat şi conţinutul din interior a fost atins sau luat. „Chiar şi astăzi, tipuri similare de sigilare sunt folosite pentru a preveni manipularea şi furtul”, a explicat Garfinkel. „Se pare că acest lucru era deja folosit acum 7.000 de ani de către proprietarii de terenuri şi administratorii locali pentru a-şi proteja proprietatea.”

Măsurând mai puţin de un centimetru lăţime, fragmentul a fost găsit în stare excelentă datorită climatului uscat din valea Beit She'an. Sigiliul este marcat de linii simetrice. În timp ce multe sigilii găsite în Ierusalimul primului Templu (acum aproximativ 2.600 de ani) includ un nume personal şi uneori figuri biblice, sigiliul de la Tel Tsaf este dintr-o epocă preistorică, când încă nu se folosea scrisul. Aceste sigilii erau decorate cu forme geometrice în loc de litere. Faptul că există două ştampile diferite pe amprenta sigiliului poate indica o formă de activitate comercială în care cele două persoane diferite au fost implicate în tranzacţie.

Fragmentul găsit a fost supus unor analize amănunţite înainte ca cercetătorii să poată stabili că este într-adevăr o amprentă de sigiliu. Potrivit lui Garfinkel, aceasta este cea mai veche dovadă că sigiliile au fost folosite în Israel în urmă cu aproximativ 7.000 de ani pentru a semna livrări şi pentru a ţine închise încăperile magazinelor. Deşi în această regiune au fost găsite sigilii care datează de acum 8.500 de ani, nu au fost găsite amprente de sigiliu din acea perioadă.

Pe baza unei analize ştiinţifice atente a lutului sigiliului, cercetătorii au descoperit că acesta nu era de provenienţă locală, ci provenea dintr-o locaţie aflată la cel puţin zece kilometri distanţă. Alte descoperiri arheologice din sit dezvăluie dovezi că locuitorii din Tel Tsaf erau în contact cu populaţii aflate mult mai departe de Israelul antic. „Chiar în acest sit avem dovezi de contact cu popoare din Mesopotamia, Turcia, Egipt şi Caucaz”, a adăugat Garfinkel. „Nu există niciun sit preistoric în Orientul Mijlociu care să dezvăluie dovezi ale unui comerţ pe distanţe atât de lungi cu obiecte exotice precum cel pe care l-am găsit în acest sit special.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor