Cel mai sensibil simţ al omului

Pentru a vă simţi bine ieşiţi în natură, bucuraţi-vă de tot ce vă înconjoară, apreciaţi şi respectaţi tot ceea ce întâlniţi. Astfel, pacea şi armonia vă învăluie, ridicându-vă pe culmi înalte.
O fetiţă miroase florile (pixabay.com)
Simona Milea
28.09.2015

Dintre cele cinci simţuri, cel olfactiv este cel mai sensibil. Ştiaţi că simţul olfactiv este capabil să perceapă până la 10.000 de mirosuri diferite? Simţul gustului, de exemplu, poate recunoaşte doar 5 gusturi de bază.

Mirosul este un simţ care nu oboseşte niciodată, deoarece în viaţa noastră de zi cu zi suntem expuşi în fiecare moment la arome ce există în atmosferă, în natură, în persoane sau în lucruri.

Mirosul acţioneză, de asemenea, ca semnal de alarmă şi ne avertizează de pericole, ca de exemplu, fumul şi gazele toxice, dar provoacă şi senzaţii plăcute, cum ar fi mirosurile din bucătărie, care imediat stimulează apetitul.

Secretul se află în creier

Ceea ce percepem cu nasul ajunge la creier, care clasifică şi recunoaşte fiecare aromă. Există o structură în creier, de mare importanţă pentru percepţia mirosurilor, unită cu centrul emoţional uman şi cunoscută drept creierul olfactiv. Acest creier olfactiv este legat direct cu memoria, deoarece atunci când percepem anumite arome, avem senzaţia că ne amintim anumite situaţii din copilărie, persoane, locuri pe care le-am vizitat etc.

Puneţi-vă la lucru creierul olfactiv

Pentru a proba cum un miros ne poate aduce aminte de o situaţie concretă, puteţi, de exemplu, să mirosiţi lemnul unui creion şi cu siguranţă vă veţi aminti de zilele când mergeaţi la şcoală. Sau, cu prima ocazie când treceţi pe lângă o brutărie, intraţi şi lăsaţi ca simţul olfativ să miroasă pâinea recent făcută, şi probabil că această aromă vă va provoca mult mai mult decât senzaţia de apetit, care vă poate face să vă amintiţi de satul dumneavoastră sau de o persoană, poate chiar de copilărie.

De ce, de multe ori, nu mai percepem mirosurile?

Acest lucru se întâmplă deoarece în creier se produce un efect numit saturaţie, ce face ca după o perioadă să ne obişnuim cu acel miros până în punctul în care nu-l mai percepem. Acelaşi lucru se întâmplă când percepeţi o aromă într-o cameră şi apoi după un timp nu o mai simţim.

Care este mirosul dumneavoastră preferat?

După anumite studii, printre mirosurile noastre favorite, care ne fac să ne simţim bine, ies în evidenţă florile: acesta în mod concret este un miros preferat de femei. Gusturile diferă de la persoană la persoană, unele ajungând să ni se pară chiar stranii.

A fost demonstrat că aromele influenţează direct starea noastră sufletească. De aceea, este important să găsim, întotdeauna, cel mai bun ambient pentru a ne simţi bine.

Cum ar fi să vă bucuraţi întotdeauna de mirosul dumneavoastră preferat?

Imaginaţi-vă că ajungeţi acasă după o vacanţă şi în casă miroase a proaspăt, ca şi cum aţi merge printre flori. Sau că în fiecare zi vă trezeşte o aromă suavă de briză marină, de iarbă recent tăiată, un câmp de flori de lavandă etc. Nu ar fi minunat? Starea de bine stă în aerul pe care-l inspirăm.

Ştiaţi că....?

Simţul olfactiv se măreşte când se inhalează cu forţă, deoarece multe substanţe ajung la receptorii din nas.

Mirosul nostru devine mai slab odată cu trecerea timpului şi îmbătrânim.

Mirosul este unicul nostru simţ care va fi întotdeauna activ.

Pentru a vă simţi bine ieşiţi în natură, bucuraţi-vă de tot ce vă înconjoară, apreciaţi şi respectaţi tot ceea ce întâlniţi. Astfel, pacea şi armonia vă învăluie, ridicându-vă pe culmi înalte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor