Ghidul alegerii celui mai bun parfum de primăvară

Sticle de parfum create de celebrul sticlar francez Rene Lalique. (PATRICK HERTZOG / AFP / Getty Images)
Simona Milea
01.03.2015

Din timpuri milenare, parfumul a fost o fântână de inspiraţie, seducţie, eleganţă şi mister. Vă prezentăm un ghid pentru alegerea celui mai bun parfum de primăvară.

Cum alegem parfumul cu care ne simţim mai bine sau parfumul pentru o ocazie specială? Specialiştii în domeniu susţin că acest lucru este o chestiune de miros şi personalitate. Aromele sunt un mediu perfect pentru a răscoli amintiri, pentru a ne transporta în anumite locuri, sau pentru a ne aminti de anumite persoane: acesta este secretul parfumeriei.

Există o infinitate de arome ce se formează constant şi dacă luăm în considerare comerţul vast, este aproape imposibil ca fiecare dintre noi să-şi găsească aroma specifică. Parfumul completează prezenţa personală, iar un expert ne poate răspunde la o serie de întrebări ce apar în momentul alegerii parfumului.

Cum alegem cel mai bun parfum de primăvară

Primul lucru pe care trebuie să-l ştim este că nu există un manual care să ne ghideze către un anumit parfum bărbătesc sau pentru femei. Referindu-ne la preferinţe aromatice, este ca şi cum am vorbi de gusturi personalizate, ceea ce face imposibil să defineşti elementele exclusive ale unui parfum. Când ne hotărâm să alegem un parfum, de fapt acesta creează conexiuni între aromă şi gusturile noastre, amintiri sau aspiraţii. La alegerea unui parfum trebuie să avem minimum de cunoştinţe despre această temă şi de aceea este bine să acordăm atenţie următorilor factori:

1. Defineşte-ţi personalitatea şi gusturile

Sunt anumite arome florale sau de fructe care îţi plac. Trebuie să cunoşti stilul de parfum ce trebuie utilizat şi în ce ocazie. Nu se poate utiliza tot timpul aceeaşi aromă: alege-ţi o aromă pentru o cină de afaceri, alta pentru o întâlnire romantică cu partenerul tău şi alta pentru sport etc. Trebuie să distingem situaţiile pentru care alegem aromele, scopul fiind să-ţi dea o stare de bine: aceasta ar fi regula de aur.

2. Probează parfumul

Pentru a înţelege perfect aroma pe care o doreşti (parfumul), trebuie probat în maniera corectă:

- nu se probează în palmă, deoarece aceasta este o zonă ce transpiră la fel ca şi gâtul.

- probează în zone cu puls: gât şi pumn.

- aşteaptă 30 de minute ca să vezi efectul, deoarece parfumurile au 3 varietăţi de tonalităţi.

- nu proba lângă bijuterii sau accesorii care dau aciditate pielii.

3. Alege formula pe care o doreşti pentru parfumul tău

Parfumurile sunt structurate în maniere diferite, pentru ca durabilitatea să fie mai mare sau mai mică, iar dacă gândeşti că durata este cea care determină calitatea unui parfum, te înşeli. Formulele se împart în patriu categorii:

- apă de colonie: durata 1 oră;

- apă de toaletă: durata 2 ore;

- apă de parfum: durata 4 ore (are o cantitate mai mare de ulei);

- parfum: durata 6 ore (concentraţia cea mai mare a tuturor elementelor).

4. Locul corect şi cantitatea adecvată

Parfumurile au fost întotdeauna un articol de seducţie şi de aceea există locuri specifice pentru a fi parfumate: gât, ceafă, decolteu, pieptul şi în spatele urechi. Este de preferat ca să nu se aplice o cantitate mare de parfum, eventual se poate folosi un pamatuf.

5. Nu freca (frecţiona)

Este o eroare să frecţionăm parfumul pe piele după aplicare, întrucât frecarea evită ca tonalităţile din compoziţie să iasă în momentul adecvat. Un parfum are 3 tonalităţi în compoziţia sa:

-nota de ieşire: întotdeauna sunt note de diverse fructe şi citrice

-nota de corp: acorduri florale

-nota de fond: chihlimbar sau lemn.

Dacă frecăm parfumul pe piele se amestecă toate notele şi opreşte ca aroma originală să iasă.

Tendinţele pentru parfumurile acestei primăveri

1. Oh Lola! de Marc Jacobs are tonuri de fructe (pară), de flori, vanilie şi santal.

2. Tom Ford Violet Blonde redă tonalităţi florale de viorele, citrice, mandarin şi iasomie.

3. Bottega Veneta Lessenge de Bulgari are tonalităţi de piper roşu, bergamotă, diferite tipuri de lemn şi iasomie neagră.

Parfumuri arabe

Parfumurile arabe au cucerit pieţele occidentale încă din secolul trecut. Totuşi, depinde de gusturi. Sumah.com aduce din misterele pământurilor orientale (Dubai) cele mai fine parfumuri arabe, elaborate cu ingrediente naturale, fără alcol şi fără conservanţi, folosind o metodă ancestrală de distilaţie în ulei, ceea ce le aduce o durabilitate garantată. Sunt folosite 100% esenţe naturale de flori, fructe, seminţe şi lemn oriental. Un parfum arab se caracterizează prin:

- are o aromă în care te piezi pe toată durata zilei;

- este original şi diferit;

- este afrodisiac;

- modul de prezentare este atractiv, ca o bijuterie.

După aceste sfaturi nu vă rămâne decât să vă alocaţi puţin timp şi să începeţi să probaţi mai multe arome pentru a vă alege cel mai bun parfum de primăvară. La început apar ezitările datorită numărului mare de nuanţe, dar cu puţină răbdare instinctul îşi va spune cuvântul. Nu ezitaţi să schimbaţi esenţa după starea de spirit, anotimp sau ocazii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor