Amintiri din timpul naşterii şi din perioada prenatală?

(photos.com)

Universul este plin de mistere care schimbă cunoştinţele noastre actuale. În colecţia ''Dincolo de Ştiinţă'', Epoch Times adună poveşti despre aceste fenomene ciudate cu scopul de a stimula imaginaţia şi de a deschide posibilităţi nevisate până acum. Sunt ele adevărate? Dumneavoastră decideţi.

Copiii pretind că-şi amintesc momente din timpul naşterii şi din perioada prenatală. Ei spun că ştiu evenimente care au avut loc pe când se aflau în uter, în timp ce alţii vorbesc despre evenimente din alt tărâm sau paradis, după cum menţionează pagina Prenatal Memories a website-ului University of Virginia’s School of Medicine (Facultatea de Medicină a Universităţii din Virginia).

Uneori copiii descriu "momentul naşterii, fără să fi fost informaţi de către părinţi; deşi, pe baza cunoştinţelor actuale privind memoria infantilă ar fi imposibil să existe aceste amintiri, unii copii le descriu". Cu toate că ştiinţa a făcut progrese în înţelegerea modului de stocare şi accesare a amintirilor, multe lucruri referitoare la memorie rămân în continuare un mare mister.

Pretinsele amintiri prenatale pot fi doar situaţii imaginare, adaptate nevoilor actuale ale celor care le relatează, potrivit lui Mark L. Howe de la Departamentul de Psihologie al Universităţii Lakehead (Lakehead University’s department of psychology). Sau ar putea fi unul dintre numeroasele fenomene misterioase legate, se pare, de existenţa unei conştiinţe separate de creier, aşa cum apare la copiii care pretind că au amintiri dintr- o viaţă anterioară, arătând că au de la o vârstă fragedă o conştiinţă similară cu cea a adulţilor. Acest lucru ar explica precizia cu care apar amintirile în memorie, deşi copiii nu sunt, de obicei, creditaţi cu astfel de luciditate din cauza nivelului de dezvoltare a creierului.

Conexiune cerebrală mamă-copil?

În cadrul unui studiu efectuat la Universitatea Emory, cercetătorii au instruit şoareci să se teamă de acetofenonă, substanţă folosită pentru a crea parfumuri cu aromă de cireş, iasomie, caprifoi şi migdale. Şoarecii au primit un impuls electric legat de o experienţă olfactivă, creând astfel o asociere a durerii cu mirosul. "Nasul lor s-a adaptat în consecinţă, generând mai mulţi neuroni asociaţi cu mirosul, la fel creierele lor, care au făcut să crească o zonă de recunoaştere extinsă pentru miros", explică Michael Jawer, autor al The Spiritual Anatomy of Emotion (Anatomia spirituală a emoţiilor).

Surprinzător este că "puii acestor şoareci, cu toate că nu au fost niciodată expuşi la mirosul respectiv, au arătat o mai mare teamă la contactul cu mirosul". Şoriceii aveau un număr mai mare de neuroni de tipul celor care au crescut în creierul părinţilor lor, iar ei au fost, de asemenea, mult mai sensibili la acel miros particular, chiar şi cei din a treia generaţie fiind afectaţi. Desigur, un aspect este cel privind un şoarece care transmite un răspuns de teamă urmaşilor şi altul este o mamă care transmite cumva amintiri complexe din viaţa intrauterină a copilului.

E posibil să-ţi aduci aminte de un accident de maşină din perioada intrauterină?

Un utilizator de Reddit (site de ştiri sociale şi de divertisment) a împărtăşit această amintire prenatală: "Am o amintire vie a mamei mele care a avariat maşina în timp ce se întorcea de la un magazin alimentar. Ea a avut o discuţie cu tatăl meu despre asta. Când am întrebat-o despre incident [petrecut] în anii adolescenţei, mi-a spus că nu mă născusem încă. Tatăl meu a confirmat. Îmi amintesc, de asemenea, prima mea zi de viaţă. Eram în poala mamei mele în timp ce veneau cu maşina de la spital după naştere. Îmi amintesc interiorul clădirii şi vitraliile, ţinuta asistentei medicale, hainele tatălui meu şi maşina în care au urcat. Ambii au confirmat amintirea mea.

Unele amintiri prenatale sunt trăiri în afara uterului. Persoana îşi aminteşte împrejurimile. Alţii sunt mai clari în privinţa experienţei intrauterine.
Un alt utilizator Reddit a împărtăşit această experienţă: "Se pare că, atunci când eram mic, i-am spus mamei mele despre o amintire în care mă aflam într-un loc cald, întunecat şi înghesuit. Era o lovitură în fundal, care se tot repeta, dar oarecum liniştitoare, şi am putut vedea doar o lumină slabă, roşie, în faţa mea. Lumina era întreţesută cu linii roşii, uşor mai închise, care păreau să pulseze în sincronizare cu ciocănitul.

"Amintirea a durat doar o secundă sau două ... nu mi-am dat seama în acel moment că descriam perfect ceea ce trebuie să fi fost în interiorul mamei mele. Acum, eu nu ştiu cât îmi amintesc sau creez dar a fost un fapt în viaţa mea când prima mea amintire a fost înainte de naşterea mea.

Multe astfel de experienţe sunt împărtăşite pe site-ul www.Prebirthmemories.com, inclusiv următoarele:
"Vorbeam despre zăpadă cu Magnus, fiul meu de 7 ani. I-am spus că îmi plăcea zăpada, deoarece prima mea amintire este aceea când m-am dus la săniuş cu tata şi fratele meu, la vârsta de doi ani. "Apoi l-am întrebat pe Magnus care este prima lui amintire ... Magnus a spus că era într-un loc întunecat şi doar stătea acolo liniştit.

L-am întrebat dacă era speriat şi a spus: "Nu, eram foarte bine!" Apoi a spus că se afla în ceea ce el a numit casa "verde". Acest lucru m-a făcut confuz pentru câteva zile, până când mi-am dat seama că pereţii casei noastre erau verzi, când el s-a născut. I-am revopsit dar am lăsat culoarea verde unde am construit biblioteca. I-am arătat şi a spus că era acel verde. L-am întrebat ce făcea în casa "verde" şi a spus, "doar verificam". Apoi el a spus că s-a întors în "negru" şi o voce i-a spus "Nu-ţi face griji, vei fi în curând pe Pământ." În acest moment am realizat că era o amintire din perioada prenatală ".

"Magnus afirmă că-şi aminteşte cum se uita la naşterea sa:" în picioare din spatele perdelelor, privea"... l-am rugat să-mi spună ce a putut vedea, şi el a descris asistentele, pe mama mea şi pe mine, dar el a descris, de asemenea, medicul ca fiind o "ea". Nu-mi amintesc să-i fi spus vreodată că [doctorul]... era o femeie.

Cu toate că Howe crede că aceste tipuri de amintiri sunt create de imaginaţie şi că amintirile adevărate sunt posibile numai de la 18 luni, acesta a ridicat întrebări interesante cu privire la natura amintirilor timpurii în lucrarea sa Memories From the Cradle (Amintiri din leagăn).

Articolul în limba engleză: Can People Remember Being in the Womb? Being Born?

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură