Trucuri pentru un ten impecabil iarna

Îngrijirea tenului este importantă în fiecare anotimp, dar în special iarnă, când temperatura scăzută poate avea efecte mai puţin plăcute asupra pielii feţei noastre. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva trucuri simple pentru a vă proteja, hrănii şi revigora tenul pe timp de iarnă.
ochi albastri (Photos.com)
Ştefania-Mihaela Fălan
20.01.2015

Îngrijirea tenului este importantă în fiecare anotimp, dar în special iarna, când temperatura scăzută poate avea efecte mai puţin plăcute asupra pielii feţei noastre. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva trucuri simple pentru a vă proteja, hrăni şi revigora tenul pe timp de iarnă.

Este foarte important să vă curăţaţi tenul, dimineaţa şi seara, cu un lapte demachiant hrănitor, de exemplu unul care să conţină extract din fructe de cătină. Spălaţi apoi faţa cu o infuzie de levănţică la care aţi adăugat câteva picături de suc de lămâie, dacă aveţi un ten gras, sau cu o infuzie din muşeţel şi gălbenele, pentru tenul uscat. Un efect calmant puteţi obţine folosind infuzia din flori de salcâm.

Înainte de a ieşi din casă, aplicaţi o cremă grasă şi nutritivă în acelaşi timp, care să vă protejeze de frigul de afară.

Pentru noapte, este recomandat să folosiţi un ulei natural, sau o combinaţie de uleiuri naturale precum: jojoba, macadamia, sâmburi de caise, argan, luminiţa nopţii, limba mielului, avocado, măsline etc., la care puteţi adăuga câteva picături dintr-un ulei esenţial al cărui miros vă place (trandafir, santal, neroli, iasomie, gardenie, ylang-ylang, vanilie, scorţişoara etc.). Atenţie însă, o cantitate prea mare de ulei esenţial vă poate provoca iritaţii ale pielii. La o sticluţă de 50 ml de ulei bază, puteţi adăuga în jur de 4 picături de ulei esenţial. Dacă recipientul cu ulei de bază este mai mare, puteţi mări cantitatea de ulei esenţial adăugată, dar cu precauţie! O sugestie utilă ar fi să aplicaţi uleiul pe tenul ud, astfel încât să pătrundă mai bine în piele.

Şi compresele cu plante ne pot fi de ajutor în anotimpul rece, sub formă de decoct sau infuzie în care se înmoaie o bucată de tifon şi se aplică pe faţă. Decoctul sau infuzia se obţin punând în 250 ml apă clocotită o linguriţa de plante precum: nalbă, trandafir, lotus alb, ginseng, ceai verde, muşeţel, albăstrele, gălbenele, roiniţă, busuioc, hibiscus, tei, etc.

Puteţi apela şi la măşti naturale cum ar fi masca de miere, banane, gălbenuş la care puteţi adauga şi puţin lapte de capră.

Masca de banană se obţine dintr-o jumătate de banană care se pisează într-un mojar sau bol, se amestecă cu o linguriţă de miere, un gălbenuş şi 3 linguriţe de lapte de capră. Puteţi aplica această mască de 2 ori pe săptămână.

O altă mască pe care o puteţi folosi cu succes este şi cea care conţine avocado (o jumătate de fruct dat pe răzătoare şi zdrobit la care se adaugă o linguriţă de ulei de măsline şi/sau argan, cocos, morcov şi 1-2 picături din uleiul esenţial preferat (neroli, bergamotă, lămâie verde, santal, mirt, patchouli, etc).

Nu uitaţi, un ten frumos este şi expresia unui corp sănătos! Îngrijiţi-vă corpul şi în interior, având o dietă echilibrată, bazată pe fructe şi legume proaspete, nuci şi seminţe, lichide în cantităţi necesare corpului, evitând hrana de tip fast food, prăjelile, dulciurile şi carbohidraţii în exces. Alături de ceea ce mâncăm si de remediile exterioare, nu trebuie să uitam că bunăstarea interioară se va reflecta şi pe tenul dumneavoastră care va radia prospeţime şi vitalitate. Din ce în ce mai multe studii arata importanţa exerciţiilor de meditaţie asupra psihicului şi corpului fizic.

Ştefania-Mihaela Fălan - biolog, fitoterapeut

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor