Cele mai bune soiuri de trandafiri

A. D.
22.05.2015

Trandafirii sunt cele mai elegante, mistice şi minunate flori pe care le puteţi creşte cu brio în propria grădină. Trandafirul face parte din familia rozaceelor, fiind una dintre cele mai răspândite şi mai cunoscute plante. În prezent, în lume, se cultivă peste 20.000 de soiuri de trandafir.

Din păcate nu toţi avem resurse şi nici spaţiu suficient pentru un "rozariu" care să cuprindă mii de soiuri, aşa că trebuie să alegem acele soiuri de trandafiri care s-ar adapta cel mai bine la condiţiile din grădina noastră.

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Cum alegeţi trandafirii

1. Culoarea trandafirului poate părea un aspect trivial la prima vedere, dar de obicei este un factor important pentru cultivatorii de trandafiri. De obicei, acest aspect ţine de preferinţele personale, dar ar fi bine să creaţi în grădină o paletă complementară de culori.

2. Înălţimea la maturitate a tufei de trandafiri trebuie de asemenea luată în considerare, pentru ca un trandafir care creşte mult mai înalt decât toate florile din jurul lui poate arăta cel puţin stingher. Este bine de ştiut în acest sens că unele specii de trandafiri pot atinge chiar 6 metri.

3. Dacă locuiţi într-o zonă în care temperaturile scad foarte mult pe timpul iernii, atunci cu siguranţă ar trebui să alegeţi o varietate rezistentă la îngheţ (ar trebui ca acest lucru să fie scris pe ambalajul puietului de trandafir).

4. Un alt factor de care trebuie să ţineţi cont este parfumul. Dacă parfumul puternic al trandafirului vă provoacă reacţii alergice, atunci alegeţi o specie cu miros mai slab sau inodoră, dacă nu, sunt zeci de soiuri cu un parfum minunat, care să vă încânte cu mirosul lor.

5. Luaţi în considerare dimensiunile grădinii, pentru că trandafirul are nevoie de o bună circulaţie a aerului şi de spaţiu pentru a se dezvolta bine.

6. Dacă vreţi să folosiţi trandafirii ca flori tăiate, atunci trebuie să ştiţi dacă se vor comporta bine. Hibrizii de trandafiri pot fi folosiţi ca flori tăiate, pe când florile altor soiuri îşi pierd petalele când sunt tăiate.

7. Trebuie să vă gândiţi şi ce alte flori mai plantaţi în jurul trandafirilor. Acestea ar trebui să nu dăuneze ecosistemului în care se dezvoltă trandafirul.

8. Mulţi trandafiri, mai ales soiurile tradiţionale, înfloresc o dată pe an. Trebuie să vă gândiţi ce anume vă doriţi în grădină: un trandafir care să facă flori numai trei săptămâni în timpul verii, sau unul care să vă încânte cu buchetele sale din primăvară până toamna târziu?

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Plantarea trandafirilor

După ce îi cumpăraţi, plantaţi cât mai repede posibil trandafirii, pentru a nu lăsa rădăcinile să se usuce. Dacă totuşi nu îi puteţi planta imediat, păstraţi trandafirii într-un loc răcoros pentru maxim 2 săptămâni.

Trandafirii se plantează într-un loc în care să beneficieze de cel puţin 4-5 ore de soare pe zi, bine irigat şi pe cât este posibil ferit de vânt.

Groapa de plantare trebuie să fie între 40-50 cm în diametru şi 45-55 cm în adâncime. Se recomandă la plantarea trandafirilor pentru flori tăiate, distanţa între plante să fie de 55-65 cm, iar pentru soiurile urcătoare distanţa să fie de 2-3 m.

Cele mai indicate perioade pentru plantarea trandafirilor sunt lunile răcoroase de primăvară sau la începutul verii. Trandafirii pot fi plantaţi şi pe timp de iarnă, însă doar în acele zone climatice unde iarna nu dă îngheţul.

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Îngrijiri

Trandafirii au nevoie de mai multă apă decât majoritatea florilor de grădină, mai ales în primul an, când planta îşi dezvoltă rădăcinile. Cea mai bună modalitate de udare a trandafirilor este prin picurare. Acest sistem ghidează apa spre zona rădăcinilor, acolo unde este nevoie de ea, şi lasă foliajul uscat, scăzând astfel riscul contactării unei boli. Împrăştierea unui strat mai gros de mulci va ajuta la menţinerea umidităţii, va combate din start apariţia buruienilor şi va încuraja creşterea sănătoasă a rădăcinii. În plus, pe măsură ce mulciul se va descompune, se va transforma în materie organică şi va îmbogăţi solul.

Indiferent de soi, trandafirii au nevoie de îngrăşăminte complexe. Puteţi aplica un fertilizator lichid sau sub formă de granule. Pot fi folosite şi îngrăşămintele organice.

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Tăierea trandafirilor

Tulpinile fragile, uscate sau lipicioase sunt zone slabe care pot atrage diferite boli. Tăierea lor va duce la îmbunătăţirea circulaţiei aerului în centrul tufei şi va reduce la minim riscul de contactare a unei ciuperci. În acelaşi timp, tăierile stimulează creşterea lăstarilor tineri şi permit modificarea aspectului tufei. Florile trecute, ofilite, trebuie şi ele îndepărtate în timpul perioadei de vegetaţie, pentru a încuraja reînflorirea. Pentru tăieri, se foloseşte o foarfecă specială, cu lame curate.

După cele câteva sfaturi despre îngrijirea lor, vă dăm câteva exemple de soiuri de trandafiri, urmând să decideţi care se potrivesc cel mai bine în grădina dumneavoastră.

Această listă acoperă tipurile cel mai des întâlnite.

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Trandafirul de Damasc (Rosa damascena Mill) – foto 1

Cunoscut şi ca trandafirul de dulceaţă este cel mai răspândit trandafir de la noi din ţară, din care se obţine şi dulceaţă. Acest trandafir are flori mari parfumate şi creşte până la o înălţime de 2 m. El se cultivă pentru florile sale din care se face dulceaţă, dar şi pentru renumitul ulei de trandafir care se extrage printr-o tehnologie avansată tot din flori.

Acest trandafir înfloreşte în luna iunie şi preferă zonele în care pământul este bogat în nutrienţi şi este bine drenat.

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Floribunda – foto 2

Soiurile din acest grup înfloresc toată vara şi toamna şi formează mai multe flori. Luminează grădina cu pete mari de culoare, dându-i un aspect deosebit. În plus, floribunda este rezistentă mai mult în climatul umed şi este mai uşor de tratat.

Trandafiri Floribunda sunt folosiţi în principal pentru a da culoare gradinei. Pot fi cultivaţi ca un tufiş sau ca nişte copăcei în grădină. Printre acestea sunt soiuri înalte pentru plantare în garduri vii, precum şi soiuri pitic.

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Trandafiri căţărători – foto 3

Aceştia diferă de trandafirii obişnuiţi pentru că după ce au fost plantaţi trebuie antrenaţi pe un spalier sau pe o pergolă, ramurile lor crescând foarte lungi. Majoritatea oamenilor îi leagă de spaliere special construite, pe casă sau pe boltă. Unele soiuri înfloresc abundent.

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Trandafirul de Provence (R. gallica L.) – foto 4

Are flori roşii cu diametru de 4-8 cm. Este una din cele mai vechi specii luate în cultură, de la care s-au obţinut numeroase soiuri.

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Trandafirul cu parfum de mosc (R. moschata Hensl) – foto 5

Este o specie sensibilă la ger. Decorează prin florile semi-înalte de culoare roz, grupate câte 4-5. Are ramurile arcuite şi agăţătoare.

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Trandafirii Polyantha – foto 6

Trandafirii Polyantha cuprind soiuri de talie mică sau mijlocie, cu flori mici sau mijlocii, simple sau duble, de diferite culori, în general neparfumate.

Cele mai bune soiuri de trandafiri. Trandafirii de Thea

Trandafirii de Thea, sunt soiuri cu flori mari, elegante, parfumate. Sunt sensibili la ger, de aceea sunt recomandaţi pentru zonele mai calde. Fac parte din categoria trandafirilor crescuţi pentru tăiere.

Soiuri:

-flori galbene: „Safrano" – foto 7

-flori roz : „Maman Cochet" – foto 8

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor