CEDO: Lui Hodorkovski i s-a refuzat dreptul la un proces corect
alte articole
Mihail Hodorkovski, omul de afaceri rus care a petrecut aproape un deceniu în închisoare în Rusia pentru acuzaţii pe care le consideră motivate politic de Kremlin, a obţinut a doua victorie în instanţa superioară care judecă toate cazurile privind drepturile omului din Europa.
Refuzul judecătorului rus de a „permite apărării să examineze urmărirea penală şi martorii apărării şi să depună expertize”, a încălcat drepturile lui Hodorkovski şi ale fostului său partener de afaceri, Platon Lebedev, în timpul celui de-al doilea proces din 2009 şi 2010, a hotărât marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În anul 2011, CEDO de la Strasbourg, din Franţa, a ordonat Rusiei să-i plătească aproximativ 35.000 USD lui Hodorkovski ca daune pentru detenţie în condiţii inumane şi degradante în 2005, la prima condamnare.
Hodorkovski a fost arestat în 2003, ca parte a represiunii preşedintelui rus Vladimir Putin asupra oamenilor de afaceri care obţinuseră controlul asupra unei părţi masive din activele Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Hodorkovski şi-a menţinut prezumţia de nevinovăţie, afirmând că procesul împotriva lui şi al firmei petroliere Yukos pe care o construise erau retribuţii pentru finanţarea partidelor de opoziţie, acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o.
Hodorkovski a fost condamnat în 2005 la nouă ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală, într-un caz criticat pe scară largă de activiştii pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty Internaţional.
Din închisoare, el a continuat să facă campanii pentru sprijinirea societăţii civile din Rusia. El a fost eliberat în decembrie 2013 printr-un decret de graţiere emis de Vladimir Putin în perioada premergătoare Olimpiadei de iarnă de la Soci, Rusia, iar acum locuieşte la Londra, unde continuă să critice Kremlinul şi pledează pentru schimbări politice în Rusia.
Taxe de delapidare
Lebedev a fost eliberat din închisoare în ianuarie 2014 după ce a executat, de asemenea, aproape un deceniu de puşcărie, după condamnarea sa din 2005 pentru evaziune fiscală şi condamnarea din 2010 pentru aceleaşi acuzaţii de spălare de bani şi delapidare. Lebedev se află la Moscova şi i se interzice să părăsească Rusia.
Cu toate acestea, în hotărârea de marţi, CEDO nu a găsit că judecătorul rus a încălcat regulile de independenţă şi imparţialitate şi nici nu a încălcat principiul prezumţiei de nevinovăţie a celor doi inculpaţi.
Marcând o victorie pentru Putin, CEDO a hotărât că remarcile negative pe care liderul rus le-a făcut în timpul procesului lui Hodorkovski şi Lebedev nu au încălcat prezumţia de nevinovăţie.
Putin a menţionat că cei doi sunt pasibili de complicitate la crimele pentru care fusese condamnat şeful de securitate al Yukos şi a făcut comparaţii cu condamnatul american Bernie Madoff care a comis fraude pe scară largă.
După condamnarea lui Hodorkovski în primul său proces, compania sa Yukos a fost confiscată şi împărţită între membrii unui grup asociat puterii de la Kremlin.