Kremlinul blochează website-uri „indezirabile”. „Rusia Deschisă” vizată
alte articole
Agenţia rusă pentru reglementare a mass mediei, Roskomnadzor, a început să blocheze accesul la website-urile unor organizaţii considerate „indezirabile” de către Ministerul Justiţiei, în baza unei legi din 2015 care urmăreşte să restricţioneze activitatea organizaţiilor acuzate de Kremlin că alimentează dizidenţa politică.
Website-ul Roskomnadzor a postat în 12 decembrie un anunţ că biroul Procurorului General i-a cerut să restricţioneze accesul la website-uri care „distribuie informaţii ale unor organizaţii considerate indezirabile în Rusia”.
Agenţia nu menţionează nicio organizaţie după nume, însă în prezent pe lista sa există 11 organizaţii.
În 11 decembrie, autorităţile au blocat accesul la câteva website-uri ale Rusiei Deschise, o organizaţie nonguvernamentală care promovează democraţia şi societatea civilă şi care a fost înfiinţată de fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski.
Rusia Deschisă a afirmat că site-ul său principal, OpenRussia.org, şi alte cinci site-uri ale sale au fost incluse pe lista neagră a Roskomnadzor pentru că ar fi făcut „apel la tulburări”.
Organizaţia a subliniat faptul că filiala sa din Rusia nu a fost inclusă pe lista organizaţiilor indezirabile.
În 12 decembrie, popularul website de socializare Odnoklassniki a început să blocheze grupul organizaţiei Rusia Deschisă.
Hodorkovski a denunţat în aceeaşi zi blocarea website-urilor „ca fiind un abuz al puterii oficiale în beneficiul unui grup criminal”.
Amnesty International a denunţat de asemenea mişcarea, susţinând într-o declaraţie publicată în 12 decembrie că autorităţile ruse „atacă în mod clar Rusia Deschisă pentru a sufoca dizidenţa şi pluralismul în mass media rusă şi pentru a înlătura prezenţa lui Hodorkovski în politică şi societatea Rusiei”.
Cândva cel mai bogat magnat al Rusiei, Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi a petrecut următorii 10 ani în spatele gratiilor după ce a fost condamnat pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni financiare, în două procese văzute în mare parte ca fiind motivate politic.
Hodorkovski locuieşte acum în vestul Europei, plecând din Rusia după ce a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi eliberat din închisoare în 2013.
Blocarea website-urilor este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri luate de Kremlin împotriva Rusiei Deschise şi a organizaţiilor care au legătură cu Hodorkovski.
În luna aprilie, Ministerul rus al Justiţiei a inclus pe lista organizaţiilor indezirabile trei organizaţii asociate cu Hodorkovski. Cele trei organizaţii sunt două filiale ale Rusiei Deschise înregistrate în Marea Britanie şi Institutul Rusiei Moderne, cu sediul în SUA.
ONG-ul Rusia Deschisă înregistrat în Rusia, care operează website-ul OpenRussia.org, nu a fost listat ca indezirabil. De asemenea, ONG-ul rusesc nu apare pe lista separată a Ministerului rus al Justiţiei de ONG-uri ruseşti considerate a fi „agenţi străini”.
Poliţia rusă a efectuat percheziţii asupra locuinţelor angajaţilor organizaţiilor în ultimele câteva luni, şi doi angajaţi au fost amendaţi, conform unor grupuri pentru drepturile omului.
Directorul adjunct al organizaţiei, Ilia Novikov, a fugit din Rusia în luna iunie, din cauza a ceea ce a declarat că sunt „tentative constante ale poliţiei de a desfăşura percheziţii” la locul său de muncă.
Amnesty International a afirmat în declaraţia sa din 12 decembrie că, după mişcarea făcută de Kremlin împotriva filialelor Rusiei Deschise înregistrate în Marea Britanie, „biroul Procurorului a oferit asigurări că interdicţia nu va afecta activităţile mişcării cu acelaşi nume care îşi are sediul în Rusia”.