Moscova interzice Rusia Deschisă şi alte ONG-uri susţinute de Hodorkovski
alte articole
Procurorul general al Rusiei a etichetat miercuri Rusia Deschisă (Otkrytaya Rossia), Institutul Rusiei Moderne şi Mişcarea Civică a Rusiei Deschise – toate fiind ONG-uri înfiinţate sau asociate cu proeminentul critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski – ca fiind “indezirabile”.
Decizia a fost luată pe baza unei legi ruseşti controversate care plasează în ilegalitate grupurile străine sau ONG-urile acuzate de “interferenţă politică”.
“Aceste organizaţii desfăşoară programe şi proiecte speciale pe teritoriul Federaţiei Ruse cu scopul de a discredita rezultatele alegerilor viitoare din Rusia şi de a le declara nelegitime”, au declarat procurorii.
Activităţile celor trei organizaţii vizate aparent “au urmărit să inspire proteste şi să destabilizeze politica internă, ceea ce este o ameninţare pentru fundaţia sistemului constituţional şi a securităţii de stat din Rusia”.
Grupurile plasate pe lista “entităţilor indezirabile” a Ministerului rus al Justiţiei nu pot să publice materiale – reviste sau alte publicaţii – în Rusia, conturile lor bancare ar putea fi blocate, iar activele ar putea fi îngheţate. Toţi cei descoperiţi că ar coopera cu aceste grupuri sau organizaţii ar putea fi amendaţi, trimişi la închisoare sau li se va interzice să pătrundă în Rusia.
Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat că mişcarea marchează primul caz în care un grup înfiinţat de ruşi şi care funcţionează doar în Rusia a fost plasat pe lista “indezirabililor”.
“Autorităţile ruse au depus eforturi continue timp de mulţi ani pentru a crea cel mai ostil mediu posibil pentru societatea civilă. Activitatea Rusiei Deschise a fost un obstacol imens pentru ei, fie că a fost vorba de apărarea drepturilor omului, susţinerea candidaţilor independenţi în alegeri de la diferite niveluri sau pentru că a acţionat ca o entitate media. Prin interzicerea acestei organizaţii, ei [cei din Kremlin] cred că au depăşit acest obstacol”, a declarat Serghei Nikitin, directorul filialei ruseşti a Amnesty.
Biroul Procurorului General a declarat că Rusia Deschisă este o instituţie britanică, iar Institutul Rusiei Moderne o instituţie americană, ca justificare pentru plasarea lor pe controversata listă.
Hodorkovski, la un moment dat cel mai bogat om din Rusia şi proprietar al fostei companii petroliere Yukos, a fost condamnat la închisoare pentru fraudă în 2003. El susţine că acuzaţiile au fost inventate de Kremlin pentru a-l pedepsi că a finanţat opozanţi politici ai preşedintelui Vladimir Putin şi pentru că şi-a exprimat propriile ambiţii politice. Acesta a fost graţiat pe neaşteptate de Putin în 2013 şi de atunci locuieşte în străinătate.
După decizia anunţată de Ministerul Justiţiei, Hodorkovski a declarat pe Twitter că este “mândru” să fie pe această listă, adăugând: “am atins un punct sensibil”.