Rusia semnează un acord de cooperare militară cu Republica Centrafricană

Soldaţi ruşi (Serghei Veniavski/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
22.08.2018

Rusia a semnat marţi un acord de cooperare militară cu Republica Centrafricană, la mai puţin de o lună după ce trei jurnalişti ruşi proeminenţi au fost ucişi în ţara zguduită de război civil în timp ce investigau un subiect legat de mercenari ruşi.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu şi omologul său african, Marie-Noelle Koyara au semnat documentul în timpul unei expoziţii de arme organizate de stat la Moscova, au precizat agenţiile ruse de ştiri, conform RFE/RL.

Acordul “va ajuta la întărirea legăturilor în sfera apărării”, a fost citat Şoigu afirmând după ceremonia de semnare.

Aleksandr Fomin, adjunct al ministrului rus al Apărării, a declarat agenţiei de ştiri Interfax că s-a semnat un “acord-cadru” ce stabileşte mijloace şi posibilităţi de cooperare, inclusiv “schimb de delegaţii, educaţie în instituţii militare ruseşti, vizite reciproce şi altele”.

Acordul urmăreşte să consolideze implicarea Moscovei în naţiunea africană sărăcită, unde guvernul doreşte să întărească poziţia forţelor sale armate în lupta împotriva miliţiilor care controlează cea mai mare parte a ţării.

Un embargou ONU impus asupra armelor în 2013 a fost ridicat anul trecut exclusiv pentru Moscova.

Rusia a livrat arme uşoare forţelor de securitate ale Republicii Centrafricane la începutul acestui an şi a precizat că a trimis 175 de militari şi instructori civili pentru a pregăti acele forţe.

În plus, forţele ruseşti furnizează servicii de securitate pentru preşedintele Republicii Centrafricane, Faustin-Archange Touadera.

Acordul a fost încheiat după uciderea la sfârşitul lunii iulie a trei jurnalişti ruşi care au intrat într-o ambuscadă în ţara africană, în timp ce investigau un grup misterios de mercenari ruşi numit Vagner.

Investigaţia asupra mercenarilor a fost finanţată de Mihail Hodorkovski, un fost magnat rus al petrolului şi un critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi al Kremlinului.

Autorităţile din Republica Centrafricană şi Rusia au declarat că uciderea jurnaliştilor a fost rezultatul unui jaf, însă ancheta desfăşurată de Hodorkovski a precizat că poziţia oficială a Moscovei nu prezintă adevărul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor