Rusia percheziţionează casa unui celebru jurnalist de investigaţie
alte articole
Aproximativ zece agenţi ai autorităţilor ruse au efectuat o percheziţie la locuinţa familiei jurnalistei Zoia Şveţova marţea aceasta, conform unui articol MoscowTimes.
Conform unei declaraţii oficiale publicată pe websiteul Comitetului de Investigaţii al Federaţiei Ruse, razia efectuată face parte din ancheta deschisă împotriva companiei petroliere YUKOS, deţinută la un moment dat de oligarhul exilat Mihail Hodorkovski.
Şveţova este probabil cel mai însemnat contribuitor al platformei media “Open Russia”, fondată şi finanţată de Hodorkovski. Ca jurnalist, a devenit faimoasă pentru investigaţii dure pe subiecte precum corupţia, activismul şi tortura. Ca activist, şi-a câştigat succesul fiind un critic al sistemului penal şi un apărător al drepturilor prizonierilor politic.
Numele ei este sinonim cu mişcarea disidentă în general. Ea este fiica scriitorului sovietic persecutat Felix Şveţov şi are un cerc vast de prieteni în intelectualitatea liberală a Moscovei.
Vorbind în urma percheziţiei-calvarul care a durat 10 ore, Şveţova le-a declarat jurnaliştilor că nu este prima dată când autorităţile percheziţionează casa familiei sale. Prima oară, susţine aceasta, a avut loc la începutul anului 1985 când regimul comunist era apogeu. Tot în acea zi l-au arestat pe tatăl ei.
“Imaginaţi-vă doar: trec treizeci de ani şi încă o dată te trezeşti cu acel ciocănit la uşă”, afirma Şveţova. “În timp ce scotoceau prin apartament au găsit chiar şi primul proces-verbal de percheziţie şi i-au recunoscut pe colegii care îl semnaseră – iar eu credeam că au decedat de mult”.
Scriind pe Facebook, avocatul jurnalistei, Anna Stavitskaya, susţinea că investigatorii s-au folosit de un caz penal vechi de 14 ani ca pretext oficial al raziei.
Compania Yukos, în anii '90 cea mai mare din Rusia, a intrat pe radarul Kremlinului după ce fondatorul acesteia, magnatul Mihail Hodorkovsky l-a înfruntat pe Putin în public. În scurt timp împotriva lui Hodorkovski şi a companiei Yukos a fost deschis un proces de formă, fiind acuzat de evaziune fiscală. Hodorkovsky a ajuns în Siberia, iar compania sa a fost vândută la preţ de en-gors grupului siloviki, de foşti KBG-işti ajunşi în cercurile puterii.
Şveţova este, de fapt, un martor oficial în acest caz şi a dat o declaraţie procurorilor. Investigatorii susţin că cercetează să vadă dacă se săvârşesc infracţiuni legate de fluxuri de bani primiţi prin ONG-uri sau alte persoane.
Cu toate acestea, conform jurnalistei, echipa care a efectuat razia a păcălit-o să deschidă uşa pretinzând că înaintează o citaţie de la judecătorie. Aceasta susţine că echipa a preluat câteva documente de lucru, caiete, diverse stick-uri de memorie, o tabletă, vechile calculatoare ale copiilor şi telefonul soţului ei.
Şveţova neagă sugestiile conform cărora ar avea vreo legătură ilegală cu Hodorkovski, pe care aceasta susţine că nu l-a cunoscut niciodată. “Am fost mereu deschisă în ceea ce priveşte munca mea pentru Open Russia. Sunt jurnalist, îmi primesc salariul şi îmi achit taxele către stat după cum este normal”.
Nu este foarte clar ce căutau cei care au efectuat razia. Anul trecut, procurorii au redeschis un caz penal împotriva Yukos, o încercare, probabil, de a mări presiunea asupra lui Hodorkovski care se află în exil, după ce a fost eliberat.
Kremlinul a trimis razii şi asupra altor angajaţi ai Open Russia.
Şveţova susţine că investigatorii păreau interesaţi mai mult de rolul ei într-un ONG care prompvează reforma penală şi ca membru în cadrul unui comitet de supraveghere civilă în închisori, decât de legăturile cu Hodorkovski.
Scopul întreg al investigaţiei – intenţiile şi obiectivele - probabil că va rămâne neclar pentru câteva săptămâni. Dar Şveţova a făcut aluzii la cele mai nefavorabile scenarii posibile.
“Păreau că scormonesc peste tot pentru a construi un caz”, susţinea jurnalist. “Am crezut că mă vor duce la închisoare chiar în acel moment”.