Curtea Constituţională a Rusiei: Moscova nu trebuie să plătească 1,9 miliarde euro foştilor acţionari Yukos

Rusia se opune deciziei CEDO de a recompensa acţionarii fostei companii Yukos, stârnind îngrijorare în rândul statelor membre ale Consiliului Europei.
Paznici stau în faţa sediului fostei companii Yukos în Moscova.
Paznici stau în faţa sediului fostei companii Yukos în Moscova. (Captură Foto)

Curtea Constituţională a Rusiei a declarat că Moscova nu este obligată să se conformeze deciziei Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) de a plăti aproximativ 1,9 miliarde de euro acţionarilor fostei companii petroliere Yukos.

Preşedintele Curţii, Valeri Zorkin, a anunţat decizia joi, susţinând că hotărârile Curţii din Strasbourg “nu pot anula prioritatea Constituţiei [ruseşti] în sistemul judiciar rusesc” şi că decizia CEDO a încălcat drepturile cetăţenilor ruşi.

Curtea a declarat că decizia CEDO a încălcat Constituţia Rusiei prin faptul că a urmărit să forţeze guvernul rus să plătească o sumă mare de bani ce ar putea fi folosită pentru alte obiective interne ale Rusiei.

Cândva cea mai mare companie petrolieră rusă, Yukos a fost dezmembrată şi vândută prin licitaţie după ce directorul ei general, Mihail Hodorkovski, a fost arestat în 2003 pentru presupusa comitere a unor infracţiuni financiare.

Hodorkovski a petrecut 10 ani în spatele gratiilor şi a declarat că arestarea sa şi desfiinţarea companiei Yukos au fost măsuri motivate politic prin care s-a urmărit predarea activelor companiei în mâinile statului rus. În plus, Hodorkovski a declarat că cele două măsuri au fost luate şi ca o pedeapsă pentru faptul că l-a provocat pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Foştii acţionari susţin că dezmembrarea companiei Yukos a fost ilegală şi motivată politic şi au dat în judecată Rusia în 2004, solicitând o compensaţie în valoare de 98 miliarde de dolari.

În 2015, Rusia a adoptat o lege care susţine că legea sa fundamentală are prioritate în faţa deciziilor CEDO.

Daniel Holtgen, purtător de cuvânt al secretarului general al Consiliului Europei, a declarat că decizia Curţii Constituţionale a Rusiei este îngrijorătoare, adăugând că statele membre ale consiliului, printre care se regăseşte şi Rusia, “sunt obligate prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului să implementeze deciziile Curţii din Strasbourg”.