Hodorkovski condamnă represiunea dizidenţilor din Rusia într-o scrisoare deschisă

Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

Un grup de lucru înfiinţat de criticul exilat al Kremlinului şi fost magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, a adresat o scrisoare deschisă semnată de 77 de persoane care condamnă „represiunea politică şi fărădelegile care au loc astăzi în Rusia”.

Printre semnatari se află creatorii celebrului serial de televiziune „Game of Thrones” - David Benioff şi Dan Weiss -, actorul şi scriitorul britanic Stephen Fry, câştigătoarea premiului Nobel Herta Muller, foşti lideri ai Irlandei, Lituaniei şi Bulgariei şi o serie de parlamentari şi şefi occidentali.

Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat om din Rusia, a fost eliberat din închisoare în 2013, după o condamnare de 10 ani, despre care a declarat că este „retribuţie pentru finanţarea partidelor politice care s-au opus lui Putin”.

După eliberarea sa, Hodorkovski a fondat mişcarea pro-democraţie Rusia Deschisă.

Scrisoarea solicită companiilor occidentale, inclusiv Facebook şi Google, „să nu cedeze” presiunilor autorităţilor ruse atunci când operează în ţară.

Vara aceasta, Moscova a fost zguduită de cel mai mare val de proteste din 2012, după ce autorităţile electorale centrale au decis să blocheze candidatura liderilor opoziţiei.

Kremlinul a acţionat cu brutalitate, operând arestări pe stradă, şi chiar percheziţii şi interogatorii noaptea, asupra dizidenţilor.

Valul de arestări nu s-a oprit nici măcar după alegeri, în care partidul Rusia Unită a pierdut peste 30% din locurile pe care le avea în parlamentul local al capitalei.

În perioada numeroaselor proteste, guvernul Rusiei a cerut companiei Google să blocheze accesul la materialele video care ilustrau violenţele poliţiei din timpul protestelor.

Neoficial, compania a cedat presiunilor ruse, materialele respective fiind foarte greu de găsit sau chiar absente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe